Skogsfastigheter

Skog-newbie inför köp

20 inlägg 9603 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skog-newbie inför köp

JaktGripen  
#251227 Hej! Står inför möjligheten att köpa min första skogsfastighet och har förstås massor av frågor.

När i skogens livscykel kan jag räkna med intäkter för första gången?

Har läst igenom 6 kapitel av "Skatt på skog" och har börjat göra lite kalkyler så smått. Fastigheten som är aktuell är rätt avverkad dvs det är inte många m3 per ha kvar på marken och det verkar som om säljaren egentligen borde ha genomfört röjningsarbeten på många ställen. Marken slutavverkades 2010 och inte har röjts sedan dess. Marken ligger södra kronoberg.
Därmed har jag en hel del kostnader framför mig, inledningsvis är det många ha som måste röjas. Är helt ny på detta så planen är att lägga lite tid själv, kanske främst för att lära mig, men huvuddelen kommer vara inhyrd röjning.

Vad ska jag räkna med för kostnad per ha för röjning? Hur mycket kostar en ha från nu och framåt som avverkades 2010 och som det inte är gjort mycket alls på? Jag och min fru kommer äga marken - innebär detta att vi kan dra av 100 000:- var per år de första åren mot våra ordinarie fasta arbeten eller är det totalt 100 000:-. Detta är ju viktigt då vi inte kommer att ha råd att köpa in mer arbete än att vi får dra av, visserligen får vi ju spara underskottet till senare men intäkterna ligger om jag förstått det rätt låååångt fram i tiden.

Tack!



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#251253 Beställ boken "Skogsbrukets ekonomi" från LT förlag.

Om ni startar gemensam verksamhet, så borde det gå med 100 kkr var. Ring skatteverket och dubbelkolla.

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

JaktGripen  
#251258 Hittar bara en version från 1998, är den fortfarande aktuell eller finns det andra motsvarande böcker? Ska kolla med Skatteverket.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

jannee  
#251294 Du får inga inkomster att räkna med under din livstid.
Jag med mina tokiga idéer förespråkar att du planterar glest, 2,5 till 3 meter mellan plantorna. Ca 12 till 1300 plantor/ha. Du kommer att behöva röja 3 ggr kanske 4 men slipper 1:a gallringen, den går ändå bara jämt upp, ger den vinst så får du istället en massa vindfälle på köpet + bättre förutsättningar för rotrötan.
Södra Kronoberg = kan vara G32/G34 eller T 28, lite beroende på jordmån.
Med genetiskt väl utprovat material kan du göra en slutavverkning 50 år efter planteringen.
För övrigt lever de flesta skogsägarna efter devisen lev fattigt men dö rik.

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#251300
JaktGripen skrev:Hittar bara en version från 1998, är den fortfarande aktuell eller finns det andra motsvarande böcker? Ska kolla med Skatteverket.



15 år är väl inget inom skogbsruk? :-) Går igenom ekonomin bakom och hur man bör/kan räkna. Lättillgänglig. Inte så mycket information kring vad allt kostar dock. Just röjning varierar väldigt över vad det är för typ mm.

Hade den som kurslitteratur på Hållbart Familjeskogsbruk (distanskurs Växjö universitet, rekommenderas)

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

alias  
#251303 Om marken slutavverkades 2010 bör den väl markberedas och planteras innan röjning blir aktuell.

Annars är risken stor att man bara får luckigt och ojämnt självföryngrat löv (framförallt på frisk och torr mark) - på riktigt fuktig mark fungerar det ju dock ofta med självföryngring av löv till tillfredställande täthet.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

jannee  
#251311 Som kapitalplacering = långsiktigt ägande, är inköp av en skogsfastighet ett säkert alternativ.
God avkastning med minimalt arbeta betydligt mer tveksamt, är nog då bättre att spekulera i aktier, någon 20% värdestegring/år som man kan göra om man aktiespekulerar kan man inte räkna med.
Vill man nå hyfsad lönsamhet med en skogsfastighet måste man räkna med att göra mycket arbete själv. I princip all plantering och röjning, det är där de stora kostnaderna ligger, om man inte också lånat till förvärvet.
De verkliga kostnaderna (avdragsgilla) jag har för skötseln ser jag till att de täcks av smärre avverkningar. Min egna tidsåtgång få stå på nöjeskontot.
En verkligt optimal markberedning och plantering + noggranna 1:a och 2:a röjningar är A och O för ett lyckat slutresultat.
Kostnaden för dessa beror helt och hållet på hur det ser ut och när de görs och inte minst hur väl de görs.
Finns gubbar som går igenom sina planteringar årligen, klipper alla dubbelskott ser till att plantorna mår optimalt bra, trampar ned bräken/gräs/hallonris flera ggr under växtsäsongen, och ja, de har också perfekta föryngringar. Medan andra som lejer för ALLT på sin höjd får räkna med 80 % optimalt resultat, Detta märks framförallt vid slutavverkningen som ligger 50 till 70 år framåt i tiden.
Då lever förstås varken du eller jag.
Själv håller jag just nu på med att prova med att plantera med 3 meters avstånd och hoppas på en självföryngring av björk mellan dessa granplantor. Björken ämnar jag låta stå tills den börja misshandla granplantorna, oberoende ålder. Förhoppningsvis kan det bli en bra tillgång på brännved.

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

JaktGripen  
#251331 Kloka funderingar här, är fullt på det klara med att det inte blir några inkomster att så att säga räkna med pga att slutavverkningen troligen ligger bortanför "min" tid. Dock vill jag åtminstone ha en rimlig chans att få avdrag för mina kostnader vilket innebär 100000:-/år första 5 åren och sedan måste det finnas intäkter att kvitto kostnaderna emot. Det är därför jag är lite nyfiken angående vad man kan få ut på kortare sikt. Underskottet i firman fortsätter ju med så sålänge man kan räkna med en intäkt att kvitta mot underskottet om 10+ år så går det jämt ut. Vinsten med investeringen får istället bli (förutom känslan att ha egen mark då) värdeökningen som förhoppningsvis sker i takt med att virkesförrådet växer. Problemet blir att det kommer krävas lån, sitter inte på några extra miljoner som jag kan lägga in tyvärr :(

   TS
Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

JaktGripen  
#251333 en annan snabb fråga: är 3000+300 per ha ett rimligt pris för en skogsbruksplan på ca 40-50 ha?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skog-newbie inför köp

Baggböla  
#251341 Startavgiften är väl ok.

Men 300 kr/ha låter dyrt. De brukar väl snarare ligga runt 100-200 kr/ha för en standard skogsbruksplan.

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

jannee  
#251348 Allt över 12 tkr inkl moms för 45 ha är för DYRT, gäller en s.k. grön plan, ej certifiering.
Själv betalade jag 150kr/ha + moms för min dagsfärska plan.
Tror medlemmar i Södra får ett medlemspris, annars har lokala sågverk oftast specialavtal med skogsstyrelsen.
I slutänden skiljer det ändå inte så mycket.
JaktGripen, hur många m3sk har du kvar på ditt blivande nyförvärv, finns varken S1 eller S2 efter vad jag förstår.
Blev fastigheten drabbad av Gudrun och Per, om i så fall förmodar jag att efter dem finns det planteringar som naturligtvis är oröjda. I så fall hög tid att röja + ingen direkt enkel röjning, har själv nyss gjort min 2:a röjning efter Gudrunplanteringarna.

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

OliT  
#251350 Ber om ursäkt för att jag kapar tråden lite, men min fråga är nästan likadan:

Jag har börjat titta lite på att köpa någon fastighet som ligger lite längre fram i sin tillväxt, dock med relativt lång tid kvar innan avverkning. Vi pratar troligtvis Kiruna kommun. Jag hittade en skogsbruksplan som är lite ett exempel den typ av fastigheter jag tittat på. Hur ska man resonera med intäkter från en sådan här fastighet? Det finns ju lite att ta relativt snart, men sen uppfattar jag det som en period med stiltje. Är det korrekt?

Bild

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

jannee  
#251356 Tar väl 75 till 100 år innan huvuddelen av skogen är avverkningsbar och mogen ännu längre. Kvalitetsskog tar lång tid att ta fram.
Kan bli något för barnbarnen.
Nu gäller detta ändå södra Sverige (Nordanå), ja räknat från Kiruna. Där stod jag och räknade fram 150 årsringar på 2 tum 4.

Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

JaktGripen  
#251364 jannee: har 1% s1 i övrigt är det ca 40% g1 och lika mycket g1 och g2 och ca 5% K2. bonitet 7m3. Detta alltså enligt planen från 2010

som jag tolkar skogsbruksplanen från 2010 så är markberedning och plantering gjord iom att det inte finns någon k1= dock har inga åtgärder gjorts sedan planen och därmed torde väl gallringsbehovet vara akut?

   TS
Avatar Fallback

Re: Skog-newbie inför köp

jannee  
#251384 Måste göras en visuell syn för att kunna avgöra hur akut eventuell gallring/röjning är.
Gallra i äldre skog kan vara vanskligt, kan gå bra om ingen storm kommer annars kan det lätt gå åt he**te.
G1 innebär troligtvis ett eftersatt röjningsbehov - nu gissar jag bara men..

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).