ons 11 dec 2013, 07:43#249381
Intressant det här om försöksytorna på Siljansfors. När det gäller "marbuskar" så gäller det att ha lite tålamod för det tar några år(runt 6-7 år som Skogsforskare skrev är nog ett bra riktmärke) innan de sätter fart men då brukar de dra iväg rejält och toppskott på en meter är inte ovanligt.
För övrigt så tror jag att olika blädningsmetoder eller plockhuggningsmetoder mycket väl kan ge ett lika bra och även bättre netto än trakthyggesmetoder. Men som vanligt är det inget som gäller generellt utan ståndortsanpassning är det första och absolut bästa steget mot en bra värdetillväxt och lönsamhetsökning.
De ståndorter jag först skulle använda alternativa metoder på är blöta, fuktiga marker och bördiga marker. Därefter torra och magra marker. Sist frisk mark i medelbonitet för det är just de ståndorterna som trakthyggesbruket är utvecklat för.
Trakthyggesbruket utvecklades av de stora skogsbolagen och Domänverket. Lämpliga ståndorter(frisk medelbonitet) utgör uppemot 70% av norrländsk skogsmark och därför kunde trakthyggesbruk rationellt tillämpas över stora arealer.
BM 868, MF 265 & Grålle, Häst, Stihl 362, Hva 242xp & 246, Partner R22 & R14.