Skogsfastigheter

Vad göra med grusgropen?

35 inlägg 20895 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

alias  
#221674
ÅsaNisse skrev:Du har helt rätt, alias, men den tjänsteman son godkänt en sådan bristfällig efterbehandling har gjort tjänstefel och kan ställas till svars för det. Sen går det driva frågan mot Lst att dom får fixa till vad som blivit fel pga. detta. Det finns klara anvisningar om både nivåer och lutningar i en täktplan, som ska följas för att det ska bli godkänt. Är det 15 år sedan så är det kanske lite gammalt, men inom 10 år borde det gå. Det förvånar mig att höra detta från Kronobergs län, då Lst där alltid varit kända för att vara väldigt petiga vad gäller täktverksamhet.
Frågan om avfallsdumpning har ingen preskriptionstid, bara företaget finns kvar. Det gör heller inget om företaget är sålt, bara samma organisationsnummer existerar idag.


Hej!

Jo LST i Kronoberg kan vara lite petiga oavsett vad det gäller verkar det som (som alla LST).
Vet inte hur de varit historiskt (tillståndet för den aktuella täkten erhölls sen 80-tal eller tidigt 90-tal, varför återställningskraven kanske inte var så stränga då), det blev ju betydligt svårare att få tillstånd för naturgrustäkter i början/mitten av 90-talet.

MVH
Alias

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ruth  
#223551 Så här ser min grusgrop ut. Jag vill att det ska vara betesmark.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ruth  
#223553 Fler bilder, och som ni ser är det även grus på kanterna och inte bara längst ned i botten.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

mooos73  
#223615 Betesmark kan nog bli svårt om du inte kör dit jord. Matjord kostar 160-180 kr/ton så det blir nog lite dyrt men du har ju fin tallskog på gång!

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ÅsaNisse  
#223849 Vill och vill. Vad var det för typ av mark innan det blev grusgrop? Var det skogsmark tidigare så kan du inte förvänta dig att det ska bli annorlunda efteråt. Däremot om det var åker före täkten så ska det kunna brukas som åker även då efterbehandlingen är gjord. Den befintliga vegetationen ska schaktas ihop och sedan återföras på ytan. Man kan inte begära att täktverksamheten ska kosta på matjord om det inte står inskrivet i ett kontrakt av något slag.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Rickardrr  
#224038 såg en dokumentär för ett tag sen om öknar och kontentan var att betande djur hittar mat nästan vart som helst och dessutom skiter i bland och påsikt så "sim sala bim" har du både matjord och riktig betesmark;) stängsla in och stöd fodra sen är det bara vänta

ha ha hitta länken så titta och bedöm själv: http://www.ted.com/talks/allan_savory_h ... hange.html

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ruth  
#225176
ÅsaNisse skrev:Vill och vill. Vad var det för typ av mark innan det blev grusgrop? Var det skogsmark tidigare så kan du inte förvänta dig att det ska bli annorlunda efteråt. Däremot om det var åker före täkten så ska det kunna brukas som åker även då efterbehandlingen är gjord. .


Överdelen av grusgropen var åker och nederdelen var skog. Detta ser man på ekonomiska kartan från -69 som finns på historiska kartor. Själv levde jag inte på den tiden så jag vet inte.

Sant är ju att det bästa är att ta dit djur nu så blir det jord med tiden, men tyvärr har jag bara getter och får och de bajsar så lite.

Efter lite promenader i gropen och runt om så hittade jag faktiskt en hög på min mark som är matjord så nu är det bara att ta fram spaden och en skottkärra och börja flytta jord. Synd att de inte lade ut jorden när de la igen gropen. Matjordshögen hittade jag längst till höger på bild 3, dvs i ena hörnet av gropen. Syns kanske dåligt på bilden men högen är rätt stor.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Rickardrr  
#225206 getter och får hittar bete bättre än kossor så det borde gå bra;)

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ÅsaNisse  
#226037 I och med att du hittat överbliven matjord så kan man ju direkt bevisa att inte efterbehandlingen blivit rätt utförd och då borde heller inte LST godkänt densamma. Kolla med någon gubbe på naturvårdsenheten hur du ska förfara för brister i naturvård verkar inte ha någon preskriptionstid. Det är allvarligt att fela här så kanske kan du få hjälp att fixa till det.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ruth  
#227784
ÅsaNisse skrev:I och med att du hittat överbliven matjord så kan man ju direkt bevisa att inte efterbehandlingen blivit rätt utförd och då borde heller inte LST godkänt densamma. Kolla med någon gubbe på naturvårdsenheten hur du ska förfara för brister i naturvård verkar inte ha någon preskriptionstid. Det är allvarligt att fela här så kanske kan du få hjälp att fixa till det.


Fick detta svar när jag mailade länsstyrelsen:

"Hej igen!
Östersunds kommun var tillsynsmyndighet över täkten inom fastigheten XX (min redigering) och kommunen tog beslut den 2 september 2004 om att godkänna efterbehandlingsåtgärderna, se bifogad fil. Detta innebär att den ekonomiska säkerheten för täkten har lämnats tillbaka till bolaget och att det därmed inte finns några pengar för att utföra några ytterligare efterbehandlingsåtgärder.

Hoppas det var svar på dina frågor. Annars är du välkommen att höra av dig igen eller så kan du kontakta Östersunds kommun."

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Tosca  
#227829 Således borde ansvaret för ev. fel ha övergått på kommunen istället då.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Apple farmer  
#227847 Uten at jeg kjenner lovverket i Sverige vil jeg tro at man som grunneier får kopier av brev og blir informert av kommunen når noe skjer på eller i nærhet av eiendommen. Om du eide eiendommen i 2004 burde du ha vært med på en befaring og godkjent etterarbeidet da, og om du ikke eide eiendommen vil jeg tro at daværende eier godtok etterarbeidet som ble gjort da grustaket ble stengt. Dersom man ikke gjør noe når dette skjer fanger bordet og man kan ikke komme 10 år senere og forlange ytterligere arbeider. IMHO.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ruth  
#229680 Här har min granne byggt en väg utan att fråga rakt genom grusgropen, dvs på min mark. Hon tyckte hon behövde en väg från sitt stall, ned till sjön. Själv har jag ingen användning av en väg som går till hennes tomt och det är tveksamt om jag ens får åka tvärs över hennes tomt med bil. Vad göra?
Jag sa att hon måste ha tagit bort ganska mycket tallplant för att bygga vägen, men det förnekade hon också.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Blivande snickare  
#229690 Räkna ut ett medeltal på hur många stammar det är per m2 och hur många m2 vägen är och ta fullt pris (stockträd) för varje stam som skulle ha stått där. Då gör hon nog inte om det 😈

Men då far kanske grannsämjan eller den kanske är bortblåst redan verkar det som?

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Rickardrr  
#229691 så får man då rakt inte göra utan någon form av medgivande! kanske fått det av tidigare ägare?
det gäller att välja sina strider och du får tänka på vad du kan förlora på dålig grannsämja även fast dom gör fel(men ser det inte själv uppenbart) Finns även en terränglag att ta hänsyn till;)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).