Traktorer och processorer

Snart måste du tanka Urea i din traktor

5 inlägg 3789 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Snart måste du tanka Urea i din traktor

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#32401 För att klara avgaskraven har traktortillverkarna börjat att tillsätta Adblue(urea). Adblue ska dock inte tillsättas i dieseln utan i avgasröret.

"Massey Ferguson först med den nya avgastekniken"
"För varje hundra liter diesel Massey Ferguson 8690 förbrukar går det åt tre liter adblue. Den exakta mängden styrs elektroniskt och bestäms av motorvarvtal och belastning. Adblue är ingen tillsats till bränslet utan sprutas ut mellan turbo och katalysator och påverkar därmed inte motorns prestanda."

"Mauno Ylivakeri, utvecklingschef på Sisu Diesel, berättar att genom att lämna EGR-tekniken och i stället satsa på SCR har deras motorer sänkt bränsleförbrukningen med 5 procent. Med tanke på att adblue endast kostar 5 kronor per liter och att det går åt 3 liter adblue för varje 100 liter diesel traktorn förbrukar blir det en direkt vinst för lantbrukaren. "

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=47954

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=4 ... 20utmaning



   TS
Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Snart måste du tanka Urea i din traktor

alfha  
#216443 Hur har det gått med förbrukningen, någon som har erfarenheter av adblue? Krånglar det och tar den mindre diesel?

Användarvisningsbild

Re: Snart måste du tanka Urea i din traktor

ss0803  
#216465 Det är så många faktorer som påverka förbrukningen så att särskilja vilken påverkan AdBlue har på förbrukningen när en viss tillverkare anpassar sina motorer till ett nytt avgaskrav är svårt.

När avgaskrav steg 3B infördes för motorer över 130kW 2011 började många traktortillverkare använda sig av SCR-tekniken. Tidigare klarade de sig bra enbart med EGR (avgas återcirkulering).

Det är självklart positivt om det sparar någon procent diesel men jag tycker den stora nackdelen är det dubbla momentet vid tankning samt att både diesel och AdBlue ska finnas tillgängligt på gården!

Avatar Fallback

Re: Snart måste du tanka Urea i din traktor

fidde66  
#216960 Stöd grisa bönderna tanka Urea !? Det är väl grispiss :lol:

Avatar Fallback

Re: Snart måste du tanka Urea i din traktor

rikard_e  
#216986 Kontgjord dock. Grispiss luktar bättre! :wink:


Finns nackdelar med adblue, vi har lite problem med imellanåt på jobbet.
Den största nackdelen för föraren är att om inte adbluen funkar riktigt så effektsänker motorn automatiskt.

Annars är det ingen nedsättning i effekten om det funkar som det ska.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).