Gallring

Börjar bli lite grann!!!

79 inlägg 43830 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback
Bucketman  
#20038 Tackar allihopa!

Ja skoggshuggarn, de är ved som gäller för oss tills de bli storskog och dags för gallring av grövre dim. Då blir de nog att sälja av som massa o timmer. Vet inte om man kommer göra de manuellt på detta större område, men finns mindre fläckar där det kommer att göras för hand.

Tänkte slänga upp nån bild av när vi donar upp lite ved från de vi gallrat.
Bilderna är nog från förra året.

Är farsan som är med på bilderna, ha när en jäkel på att lägga upp ved.

   TS
Malwa
Avatar Fallback
Bucketman  
#20039 En till:

   TS
Avatar Fallback
Bucketman  
#20040 O en till:

   TS
Avatar Fallback
Pjatte  
#21073 jag kan ju inte mer än berömma er för det arbete ni har gjort.

VED VÄRMER FLERA GÅNGER OM

Avatar Fallback
Bucketman  
#21128 Tackar så mycket pjatte... ja den värmer verkligen många gånger innan den hamnar i vedpannan. :lol:

   TS
Användarvisningsbild
halvproffs  
#21191 Otroligt roligt att det finns eldsjälar som er!! :) Det kommer säkert att bli snurr på tillväxten nu. Granen kommer nog att öka på tjockleken rejält.
Ta gärna och notera på en bricka tjockleken och årtal på utvalda stammar
och fäst den med ett gummiband på stammen.

Avatar Fallback
Bucketman  
#21300 Ja du har helt rätt halvproffs... granen får en sjujäkla fart nu, de har vi märkt där vi gallrat tidigare på det här området. Dom har i stort sätt stått still och varit helt undertryckta tills nu. Hoppas de blir bra men det tror ja nog. Är lite orolig för en sak bara och de är hur stadig dom är i roten när dom stått i så här tät skog väldigt länge. Märker på en del att dom inte har fått särskilt startkt fäste i rötterna.

Men någon kanske vet om dom nu klarar sig ett tag, kommer de att få starkare rötter?

Som du säger så har vi länge tänkt att märka och hålla koll på några stycken för att få se hur snabbt dom växer. Väldigt intressant med tanke på att det är därför man gör de hela.

   TS
Användarvisningsbild
halvproffs  
#21307 Granrötterna kommer att breda ut sig nu när dom får mer plats att suga vatten och näring på. Jag blir imponerad av ert jobb!!! Det skulle behövas fler som er. Däremot kanske björkarna inte ökar i omfång särskilt fort för en tumregel är att en tredjedel av stammen ska vara krona för att skjuta fart.

Avatar Fallback
Bucketman  
#21316 Tackar så mycket halvproffs... uppmuntrande med så goda ord med tanke på hur mycket man sliter. Jo ja tycker om hederligt arbete gjort för hand. Kan ju förstå att det inte går med för stora områden, vi har så klart också anlitat maskiner för avverkning o och gallring. Så länge ja kan göra de för hand så kommer ja fortätta med de. Sen måste man ju ha tid, ork och kanske brinna lite för skogsarbete. Som många säger så är det ju en livsstil.

Känner fok som undrar över hur vi kan slita o hålla på så mycket, men så länge det är roligt o man får se hur fint det blir så är det mer än värt de.

Låter bra de där du sa om grantillväxten, så slipper man oroa sig. :wink:

Kommer att fortsätta lägga upp mer bilder i den här tråden på jobbet vi gör.

   TS
Avatar Fallback
Tegarn  
#21365 Bra jobbat, glöm allt snack om att det inte bär sig att göra något själv. Det är oftast människor som inte har tid,råd och ORK som säger så och för dem känns det bättre om en kalkyl visar att det inte är lönt.

Avatar Fallback
Bucketman  
#21370 Ha ha ha... ja de var bra sagt Tegarn!

   TS
Avatar Fallback
Bucketman  
#21371 Ha ha ha... ja de var bra sagt Tegarn! :lol:

   TS
Avatar Fallback
Bucketman  
#25000 Puuuuh!!!

Då var det äntligen färdighugget för "tillfället". Tänkte slänga upp några bilder på det framkörda virket. Stora vältan är runt 1m i höjd och 49m lång.
Sen gjorde vi en liten välta precis där vi körde fram på slutet för de vart så långt att köra. Den är mellan 130-140 cm hög, och 6m lång. Syns lite av det vi gallrat o inte gallrat i bakgrunden. Är ett område med i stort sett bara asp ca 20m långt upp mot där det bara blir gran o björk.

Nu är det bara att börja dona upp veden då... hehehe. Nä vi har lite på beställning som ska donas upp, resten ska vi sälja som långved. Så nu blir det att damma av MF 135:an och ta fram traktorklyven.

Här kommer några bilder iaf:

   TS
Avatar Fallback
Bucketman  
#25001 En till:

   TS
Avatar Fallback
Bucketman  
#25002 O en till:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).