Skogsfastigheter

Varför ska man gå med i Skogsägarföreningen?

137 inlägg 155128 visningar 29 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback
Matte  
#3231 Tack för tipsen även från mig! Bra att få höra både för- och nackdelar innan man bestämmer sig... Ni som är medlemmar säljer ni enbart till föreningen eller även ibland till konkurrenter? Är det i så fall något som tex Södra kan "lägga sig i" eller i övrigt ha synpunkter på?? Kanske inte så kul ifall det är så...

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Föreningsleveranser

Åke Carlson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3240 Du bestämmer själv vart du levererar. Södras idé är att det skall vara lönsamt att sälja till dem - föreningens ändamål är ju att främja delägarnas ekonomiska utbyte av skogen. Själv har jag bara levererat "vid sidan av" en gång i somras när Södra under två veckor sänkte timmerpriset med 75 kr. Iden med prissänkningen var att allt virke skulle vara anmält i tid för att få bort virket innan baggarna gick i det. Rätt tänkt, men samtidigt som Södra sänkte höjde köpsågverken för att få färskt virke. Jag hade ett par hundra meter som låg 500 meter från ett sågverk men det blev ändå en lokal "virkesförmedlare" som
köpte.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#3244 Södra har pratat om att införa att man bara får sälja til dem om man är med i föreningen.

Avatar Fallback
Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#9123 En anledning till medlemskap kanske?
Kan bli svårt för privata roffare att skaffa virke i framtiden!
http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=33668

Avatar Fallback
Niklas H20  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19127
Krille skrev:Vi är med i Södra men leverar mycket lite dit då vi har dåliga erfarenheter av deras personal. Om man har bra skog brukar det bli bättre betalt från andra då de kan betala bättre än Södra som t.ex inte köper rotposter etc. Södra policy att betala lika mycket för allt kanske kan vara bra för vissa men inte alltid...

Södra hugger mycket massaved och skötte sig riktigt dåligt på våra fastigheter i stormen. Fick ägna en månad efteråt att hugga upp träden de lämnade vid upparbetningen på bestående som vi anlitade dem till. Södra tog riktigt bra betalt för sina tjänster 1500sek/h för skördaren. En annan vi anlitade tog 950, högg bättre och mer fast det var sämre förutsättningar.

Södra gillar inte heller när man skotar själv, de vill göra allt arbete.

att Södra har dålig personal o inte högg upp allt.. ja vad ska jag börja.. att det finns rötägg på södra är väl lika vanligt som hos andra.. att sködaren inte högg upp allt kan ju bero på en väldig massa osaker tex vem planerade upp? gjorde ni det själva eller skulle nån av södras personal göra det? vad hade ni sagt till den inspekton som ni hade kontakt med? skulle sködaren åka runt o hugga upp vägar för att komma åt enstaka träd? det kan ju alltid bli fel. det är väl de som kallas den mänskliga faktorn..
olika priser för sködare är ju oxå vad du får för det du betalar för. man ska nog inte stirra sig blint på vad sködarkosnaden är på timme utan vad det är för produktin divese priset på avverkad kubik.. om det kommer en liten beståndsgående maskin så är ju priset på timme väldigt lågt men det är ju oxå produktionen i grov skog på en sån maskin. då är det ju bättre att ha en stor maskin som kostar mer på timme som oxå producera mer på timme alltså billigare avverkning..rätt maskin på rätt plats..
jag tycker att Södras uppföljningssytem är långt bättre än många andras när det gäller insändning av KTR filer för att kolla sködarens kalibrering.. det syns ju direkt om maskinen mäter fel.. många som köpte maskin i stormen har ju inte ens en dataklave hur ska man då kunna ha en rätt kalibrerad maskin så man kan få ut max värde på skogen?

Användarvisningsbild
The Boxer  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19181 All heder åt ordförande Åström med flera i södras ledning som genom årens lopp arbetat mycket målmedvetet åt rätt håll, med medlemsnyttan för ögonen.
Tyvärr är det väl så att ofta har tjänstemännen använt instrumentet att många svaga ägare spelas ut mot varandra för att få fortsätta vara småpåvar, utan att ha båslampan på sittfläsket som en större ägare skulle ge dem....
kan det möjligen ha att göra med för flata förtroendevalda :?:
Har ingen färdig lösning men tankarna går åt det här hållet

:!: detta gäller bondekooperationen generellt tror jag

därmed INTE sagt att inte föreningar har viss prisdrivande verkan

Användarvisningsbild
Engstrand  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19305 Härikring kallar vi Mellanskog lite skämtsamt för "sekten". Finns de som inte ens bryr sig om att ta in anbud från andra,även om de så skulle få dubbelt betalt.

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#19332 Det är ungefär samma här inom vårat SÄF område. (Norra).
Många som "traditionsbundet" leverera in sina pinnar till föreningen oavsett vad nettot blir i plånboken.
Huvudsaken är att man fått leverera in till "Skogsägarna", som man säger här,,,,, :wink: :lol:

Avatar Fallback
Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19335 Ni har ingen aning om vilka priser det varit på virket om det
inte funnits några föreningar :?:
Kanske det dubbla :roll:

Användarvisningsbild
Fredrik Reuter  
#19340
Röjkvist skrev:Ni har ingen aning om vilka priser det varit på virket om det
inte funnits några föreningar :?:
Kanske det dubbla :roll:


Hej,
Ungefär så resonerar denna finländare också:

http://www.skogssallskapet.se/skogsvard ... 4/sv15.php

Iallafall att de varit med och skapat en "rigid marknad" som hållit nere priserna.

Rätt eller fel?

Avatar Fallback
Niklas H20  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19378 hade det inte varit för södra här i södra sverige så hade nog inte många fårt så bra betalt för stormvirket som dom ändå fick

Användarvisningsbild
The Boxer  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#19380 Det är synd för skogsägarnas egna företag skulle kunna vara absolut elit men verkar bara hålla korpklass (utom södra förståss)

Visst har bolagsgubbarna mer betalt men de har en helt annan press att leverera i enlighet med styrelsens gottfinnande annars gäller det att skaffa sig en annan födkrok... visst förekommer säkert krav i SÄF också men inte i samma utsträckning har jag en känsla av 😡

rätta mig om jag har fel 8)

Avatar Fallback

Vi får vad vi förtjänar

Anders A  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#20643 Efter att leverrerat ca 1000m3 årligen till såväl skogsägareföreningen som skogsbolag Stora, Weda, Rundvirke m.fl i snart 30 år så kan jag konstatera att visst har jag fått enstaka kanonbud från skogsbolagen men i det stora hela så är skillnaden marginell <5%.
menlika självklart som jag tagit del av kanonbud då det varit efterfrågan på virke så har jag fått skambud då vedgården varit full.
I dag med efterfrågan på virke är det säljarens marknad men försök sälja till en såg med sågplanen full och lagren osålda.
Utan skogsägareföreningarna så har vi vackert fått ta de bud vi erbjudits eller låtit bli att sälja.
För en tryggad avsättning vilket är en förutsättning förett långsiktigt skogsbruk så behöver vi våra skogsägareföreningar.

Avatar Fallback
L-A  
#21044 Det gäller att inte blanda ihop mål och medel!

Om målet är att få så bra ekonomi som möjligt, kan ett medel i vissa marknadssituationer vara att sälja på anbud till högstbjudande.

I andra marknadssituationer sitter köparna nöjda och ger sämre ersättning.

Kan man inte skilja på vilken marknadssituation som råder eller på vad som är skambud eller inte, bör man ta kostnaden att ha enbart en samarbetspartner och därmed aldrig göra en bra affär beroende konjunktur!


För övrigt så bör man komma ihåg att som tex medlem till Mellanskog så betalar du in 1,5% av bruttovärdet Max 6000/år, totalt 60000) med beskattade pengar där de med en gång minskas till 42,5 % samt ligger räntefritt in i evigheten...

Skulle också villja driva företag med sådana snälla ägare....

(Jag vet om respiten just nu, men iaf...)

Användarvisningsbild
The Boxer  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#21085 tyker att föreningarna har ett berättigande, men de måste sköta sitt fögderi så att de blir en affärspartner det i allafall är lönt att ringa till, så har knappt varit fallet på senare tid här på "västfronten " -tyvärr..

Levererade ALLT via dåvarande Västra skogsägarna från det att jag övertog fastigheten i mitten på 80 talet till fusionen med mellanskog.
fusionen var säkert strategiskt helt rätt men jag hade mina betänkligheter mest angående osäkerheten i industribolaget plus att det kändes som att ledningen drev fusionen för sina egna positioners skull (kanske lite elakt men det var känslan)
vem vet om utvecklingen går åt rätt håll så kanske jag går in igen en dag....

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).