Skogsfastigheter

Nybliven excentrisk småbrukare.

24 inlägg 10133 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

towes  
#186612 Så länge man är medveten om riskerna så har man tagit första steget mot en säkrare tillvaro. Som du säger kan man inte vara rädd för allt, men väl minska onödiga risker.

Föreslår att du tar motorsågskörkort, det lär vara nyttigt även för de som kört flera år. Har själv inget ännu trots kortare perioder med intensiv manuell gallring, men ska ta det så fort tid ges.

Trist med tarmåkomman, förstår att du vill hålla igång...

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186615
nyack skrev:Det är alltid lurigt det där med risker..

Visst gallra yngre gallringskog med motorsåg är riskfyllt och arbetsmiljöverket år ju på småbrukare med att det händer alldeles för mycket skit när man är ensam. När olyckan väl är framme så det ju aldrig värt risken man tog..



Jag gallrar också själv, nästan jämt ensam. Har försökt minimera riskerna med att ha en visselpipa om halsen och mobilen lätt åtkomlig i en bröstficka om olyckan skulle vara framme. Se har jag alltid någon på hemmaplan som vet vad jag gör och är. Har under här åren sen jag köpte skogen lärt mig vad som är den största orsaken, för mig i varje fall, till att det går fel. Det är när jag fortsätter "bara lite till" fastän jag känner mig trött. Det är då jag fått revorna i sågbyxorna och blåmärkena.

Men det är en alldeles fantastisk fritidssysselsättning som stärker en på alla sätt och vis! :smile:

Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Boarpan  
#186622 Ett fel som jag gör att jag inte planerar min arbetsdag så det blir omväxlande. Blanda lite med köra ut och hugga så får sitta lite och röra på dig. Röja med röjsåg är inte farligt så där är det bara kondisen som sätter gränsen. Sen finns det alltid farligheter som man inte kan beräkna.

Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

lfq  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186624 Jag har huggit en del främst gallring och tror att man är mer försiktig med de riktigt stora stammarna. Man tror att det bara är att knuffa ikull de små räden utan att se vart de tar vägen. Är oturen framme kan de studsa på ett annat träd eller vrida sig så att man får en smäll där bak. Sånt har lyckligtvis inte hänt mig utan de enda jag råkat ut för är grenar som satt i spänn när jag kvistat men det kan vara farligt nog.
Sen får man se upp om man går med motorsågen igång utan att man säkrat med kastskyddet. Det är lätt hänt vid gallring att man snavar i all bråten.

Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

k_h  
#186635 Hugger också veden ensam men telefonen är alltid med och meddelar familjen var jag är och ungefär hur länge jag ska vara iväg. Visselpipa ska jag lägga till i utrustningen till vintern.



Är syftet med skogen bara ekonomiskt tror jag att det är bättre att leja körningen men någon form av traktor med vagn eller fyrhjuling tror jag förstärker glädjen med skogen. Att kunna köra ut och göra klart lite själv ger tillfredsställelse.

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186669 där ser man.. precis när man talar om risker. vurpade på hala löv och trottoarkant på väg hem från en cykeltur i skogen. som tur vad ramlade jag in på trottoaren och inte ut i trafiken..

dock förbannad på de bilar som körde runt min cykel som låg ute i trafiken utan att stanna och kolla hur det gick..

   TS
Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

zeetorg  
#186671 Men inte har man väl tid att stanna 10 sekunder och kolla hur en medmänniska mår... :surp:

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186754 Åter till ursprungsfrågan:

Det lutar nog åt att låta grannen "skota" ut det som vi själva gallrar och kombinera det med maskinell gallring och inte köpa någon traktor. Inser nog att jag inte hinner med att göra både och.

om man hyr in maskinell gallring vilka typ av skiften skall man sätta dem på då? Skall jag ta de som är stökiga och lång ifrån skogsvägar manuellt och låta skogsbolaget sköta dem som ligger nära vägen och lätt tillgängliga?

eller tvärtom låta skogsbolagen ta de som är längre in i marken och jag hugga manuellt de som ligger bra till?

Vilka skogsbolag har man att välja mellan i Boråstrakten hur får jag reda på det? tjänar man på att använda samma som grannarna blir det billigare då om de har mycket mark i närheten som de redan sköter?

   TS
Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186763 Södra, Vida, Sydved, Derome, MAA Såg (ev.)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar