Uppvärmning

Val av flispanna

11 inlägg 18983 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Val av flispanna

TB82  
#185999 Hej,

Har en stor fastighet som behöver nytt värmesystem, har en relativt ny (ca 5 år) pelletspanna men behöver ny stoker för att det ska funktionabelt. Detta till en kostnad på ca 50 000kr om jag ska fortsätta med pellets. Lager m.m. mycket bra iordning.
Funderar dock på att byta till ett helt nytt flissystem. Bygga nytt lager med fjäderomrörare eller dylikt, plats för ca 50m3 så jag kan köpa flis från lastbil som tar 40m3.

Frågan är om det är värt att byta system? Idag gör jag åt ca 80-100 000kr i pellets varje år och förutsättning till en början får vara att jag ska köpa flisen.

Pannan jag behöver bör vara på mellan 50-70kw. Vilka leverantörer ska man kolla med? Vill ha komplett med fjäderomrörare eller liknande, har kollat med ETA än så länge med det är mycket pengar det handlar om så man bör nog kolla med någon mer. Kravet att det ska vara en självgående panna med automatik tänding och sotning.

Vore tacksam för svar.



   TS
Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

torpöbo  
#186054 Kolla med fröhling, far har en sådan och den funkar bra.
Ska du ha flispanna för köpesflis, tänk på att ta en tillverkare med riktigt grova skruvar och schakt för det sätter sig lätt om det är med oflisade kvistar o liknande.
Ska du köpa flis i container utan att mellanlagra bör du kunna blåsa på flisen i förådet annars kan du få problem större problem med möglig flis än vanligt, varmgång i förådet samt att det går åt mer flis vid förbränning då vattnen i flisen liksom i veden måste kokas bort innan det ger nettoenergi.

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

Storken  
#186172 Fjäderomrörare är inget som jag skulle rekomendera!
Har hört alldeles för många som haft problem med dem.
Det funkar nog om du har finhuggen och bra flis, men ska man köpa flis får man ta det som finns...
Skrapförråd är dyra, men dom funkar i varje fall!

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

TB82  
#186214 Vad är det för problem med fjäderomröraren som du hört om Storken?

Alla tips mottages tacksamt!

   TS
Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

Storken  
#186236 Ojämn matning, flis som valvar och fryser fast i förrådet plus att fjderomrörare är en konsruktion som går tungt att dra runt. Speciellt om man har lång skruv.
Vet en som fick byta växel på ett Vetoförråd mitt i vintern och den kostade bortåt 30 000 kr. Tror han fick det på garantin, men i alla fall...
Min poäng är att om man vill ha driftsäkerhet så är det skrapor som gäller...
Försöker man snåla så får man betala i form av problem och driftstörningar i stället... :!:

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

Cat554  
#186302 Jeg selger CN flisanlegg i Norge. De har de kraftigste skruene på markedet og egen gearmotor på fjäderomröraren. Vi må si det fungerer utmerket, og skraper er alldeles for dyrt for 50-70kW.
Bunnskraper krever mer energi enn fjäderomrøraren. Om flisen fryser i lageret er den alldeles for fuktig, med mögel og stort forbruk som resultat. For samme pris som bunnskrapene kan du bygge tørkelager! Da får du beste funksjon og minste forbruk. Vi bygger forrådet med perforerte plate og blåser overskuddsvarme fra fyrrommet inn for å tørke flisen. Kostnaden ved å tørke flis med fläkt får du igjen 10-15 ganger i redusert forbruk.
Alle anerkjente anlegg fungerer, men legg vekt på rasjonell flishandtering og -behandling! Sjekk litt at du finner flisleverandør som har flis for anlegg av din ytelse. De store tar jo større biter. Still krav til flisen eller kjøp virke og lei en hogg, som du kan stille krav til.
Ole-H.

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

Storken  
#186345 Kolla med Gotfire, det är mitt tips...

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

_ap_  
#187523 Åk och kolla på anläggningarna i VERKLIGHETEN är mitt tips.
Det är stora skillnader på en finsk och en österrikisk omrörare.

Jag känner en där hela väggen till flisförrådet åkte in då skraporna hade
frusit fast i golvet, bara därför är ju inte gruppen "skarpförråd" dåliga.

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

_ap_  
#187525
Storken skrev:Kolla med Gotfire, det är mitt tips...


tänk på att GOTFire funkar bäst med G30 fraktioner
och en fukthalt på mellan 20-30%

Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

TB82  
#187526 Tack för bra svar!

Har tre alternativ
ETA
Veto
Fröling.

ETA känns mycker seriöst, Veto lite sådär och ganska primitivt, Fröling har jag både mailat och ringt utan att det har bemött mig så det skippar jag troligtvis, samt säger rycktet att de är dyra. Ska bestämma mig i veckan och det lutar åt ETA som jag tycker har varit mycket seriösa.

För och nackdelar med ETA? Blir en 50kw panna alternativt 70kw.

Mvh Tomas

   TS
Avatar Fallback

Re: Val av flispanna

simskar  
#190774 Hur är det med Gilles HPK-RA. De har system som är snarlika med ETA och Fröling. Jag hittar dock mycket lite info om dem. Finns på www.swebo.com

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).