Skogsfastigheter

Respektera tomtgränser?

33 inlägg 37283 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

ruth  
#180358
Mangan skrev:Vad är "Lantmäterikartan" för karta?

Jaha, så du har pratat med en lantmätare som håller med dig, och lantmätaren har varit där och mätt in garaget? Kunde du ju sagt från början, så hade jag sluppit förklara en massa saker som inte är relevant längre.

Din granne är full av skit, men han kommer nog undan med det, eftersom du inte tycks vilja göra något egentligen?


Ja, jag vet inte vad för slags karta jag sitter och håller i. Det är samma karta som finns inskannad när jag loggar in på "min fastighet" hos lantmäteriet, men den jag sitter med är i papper, skala 1:2000. Vi har pratat med (besökt med kartan i hand) lantmätaren som har sin namnunderskrift på kartan, men jag har inte dragit ut någon gubbe ut till fastigheten för att mäta något. Det är nog väldigt dyrt att få koordinaterna utmätta ordentligt med en sådan mätare. Jag utgår från att kartan är korrekt.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag ska ringa kommunen och fråga ifall det är möjligt att anmäla svartbygge efter så många år. Om han bara får betala 15000kr i böter till Kommunen tjänar ju inte jag något på det.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Respektera tomtgränser?

Mäki  
#180367 Det är säkert preskriberat som svartbygge men man får fortfarande inte bygga på annans mark så med en långdragen rättsprocess så kommer du kanske få honom vräkt från din mark.
Och är det som du skriver så är ju inte eran grannsämja den bästa så vad har du att förlora på att börja processera mot honom? (förutom pengar om du skulle förlora eller det blir förlikning)

Hundarna skall du inte hänga upp dig på för dom slipper du i varje fall inte.

Användarvisningsbild

Re: Respektera tomtgränser?

Bax  
#180384 Om min granne skulle bete sig som du beskrivit, tjäna pengar på att utnyttja min betesmark, sätta upp stängsel på min mark, neka mig hjälp etc. så skulle jag betrakta grannsämjan som slut och sedan köra racet.
Jag skulle ta dit lantmätaren, på min bekostnad, och få fastställt var hörnpunkterna är.
Skulle grannens byggnader stå på min sida...så BORT med dom.
Han skulle få flytta sina byggnader till giltig plats, dvs INTE ens på prickmark, och skulle det innebära att hundgården hamnar på andra sidan boningshuset så skulle jag jubla.

Några saker att komma ihåg:
Dokumentera, fotografera hur hagen står på din mark, även vart garaget och hundgården står.
Skriv en "dagbok" på vad du och din granne samtalat om. Ex: 23/6 2012 Bad NN ta bort hästhagen från min mark. Osv.
Kartor är en pappersprodukt, verkligheten är VERKLIGHETEN, om dom inte stämmer överens så är det VERKLIGHETEN som gäller.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#180387 Observera att i vissa fall kan grannen få ha kvar garaget över gränsen, om det är oskäligt att han river det.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

elis  
#180395 Du kan ju kolla med Lantmäteriets jurister vad de säger om det faktum att grannen täckt/grävt över en av dina gränsmarkeringar. Det är förbjudet enligt lag och de kan då ge dig råd utifrån det. Säg att du skall sälja och vill kunna visa gällande tomtgränser. Du har ju ett dokument som anger var röset skall finnas. Kontakta en mäklare och hör hur de ställer sig till att sälja en fastighet som saknar en del gränsmarkeringar.
Jag tvingades ta in Lm för att fastställa en gräns och det blev då att grannen fick betala 2/3 av kostnaden. Kostnaden fördelas utifrån hur fel man har så du skulle kunna slippa undan helt i bästa fall.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

elis  
#180396 "Hundarna skall du inte hänga upp dig på för dom slipper du i varje fall inte."

Om de är så skälliga som du ger sken av så är de enklast att bli av med, ring kommunen och anmäl dem.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

ruth  
#180700 Tack för all hjälp och för era synpunkter på hur ni skulle göra om det gällde er.

Jag ringde lantmäteriet på kommunen idag. Lantmätaren sa att vissa punkter på vår fastighetsgräns är bestämda med koordinater och dessa punkter ser jag ju själv på den karta jag har. Just på det hörn av tomten där grannen har brett ut sig med sitt garage och hundgård finns dock inga koordinater på kartan och tomtgränsen anses "flytande" och man kan bygga lite hur man vill tydligen.

Stenarna som lades ut 1920 av Lantmäteriet, frågade jag om, och dessa stenar gäller om de går att hitta. De går inte hitta för jag har letat. Det fanns två gränsstenar på nästan samma ställe mellan mitt och grannens huvudbyggnader, så på den tiden tyckte de åtminstone att det var viktigt att markera upp gränsen där. Vem som har flyttat på dem vet jag inte, men det var synd att de inte fick vara kvar. Jag tycker H, som var min farfars syster kunde ha fört det vidare i släkten var de där stenarna låg då hon var med när de lades ut, då det är hon som skrivit under på lantmäteriets papper och dessutom betalat 46 kr för jobbet!

Lantmätaren sa att om jag vill kan lantmäteriet göra en "fastighetsbestämning" och då använder de den information de har. Det kostar ca 40 000kr som delas lika på mig & grannen. Synd det var så dyrt.

Jag ringde även kommunes byggkontor och anmälde svartbygget.
elis skrev:"Hundarna skall du inte hänga upp dig på för dom slipper du i varje fall inte."
Om de är så skälliga som du ger sken av så är de enklast att bli av med, ring kommunen och anmäl dem.

Problemet kanske är att hundarna aldrig får gå ut. Jag har aldrig sett hundarna utanför hundgården på alla år, (han flyttade dit -90) och han har 2 el 3 hundar. Nu är han borta på semester hela veckan för jag har inte sett till varken han eller någon bil men 2 hundar står och skäller i hundgården. De känner sig säkert övergivna.

   TS
Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

elis  
#180710 Hundar ska väl rastas och få motion, det får de inte i en hundgård. Vem sköter hundarna med mat och vatten när han är borta? Låter som det vore tid att ringa Länsstyrelsen (kanske bättre än kommunen).

Användarvisningsbild

Re: Respektera tomtgränser?

Mäki  
#180722 Är det så att hundarna vansköts så är det bara att kalla på djurskyddsövervakare så kanske det löser sig men tyvärr så skall det vara väldigt grav vanskötsel fören det blir djurhållnings förbud men man kan ju alltid försöka.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

wannabe  
#180747 Jag skulle försökt använda det faktum att han har ett svartbygge på din tomt som ett påtryckningsmedel för att få bort hundarna, eftersom det verkar vara de som stör dig mest.
Typ: "Jag blir galen av dina hundar som skäller hela tiden, ta bort dem så slipper du riva dit garage nu iallafall".
Spela INTE ut alla kort på en gång och tala INTE om allt för grannen vad lantmäteri mm säger om t.ex flytande gränser. Verkar inte troligt att din granne ringer och kolla med myndigheter gällande sitt svartbygge.
Får du inget gehör så kan du ju börja spela ut ett kort till mot honom, t.ex fråga honom om hundar verkligen får stå orastade hela dagar på grannens tomt. (Jag tror det är bra att ge honom flera chanser att fundera igenom hur han behandlar sin granne)

Grannen borde ju tycka att han kommer lindrigt undan om han flyttar hundgården men slipper riva garaget. Jag skulle dock aldrig lova honom att han slipper riva/flytta garaget, kan vara väldigt bra att ha som påtryckningsmedel mot en sådan människa som verkar behöva hållas kort.

Detta är ju bara hur jag tänker, svårt att ge råd i en sån här situation.
Lycka till!

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

wannabe  
#186017 Hur har det gått?

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

Boarpan  
#186021 Vi vann en gränstvist mot en lantmätare hon hade tagit ut med kompass från en sten och ned till vattnet, Bad henne ändra och efter det hota med domstol. Fanns då klara och tydliga gammalt stängsel som gick och delade halva skogen detta räckte.
Lagen är till för den laglydige så varför inte använda den.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

ruth  
#187245
wannabe skrev:Hur har det gått?


Jag har inte gjort något åt saken sen jag skrev här sist. Då jag skrev mitt första inlägg hade jag ingen aning om att man kan ha "flytande tomtgränser" och att det kostar 40 000kr att återställa dessa om någon slänger bort gränsstenarna. Jag trodde det bara var att ta dit lantmätaren som skulle berätta var gränsen går enligt kartan,dvs de linjer som är uttritade på kartan trodde jag var de som gäller. Jag tycker det kostar för mycket att göra en fastighetsbestämning men kommer kanske ändra åsikt senare.

Då det gäller hundarna stod det faktiskt i lokaltidningen för någon månad sedan att många gör obefogade anmälningar om vanvård av hundar, så om jag anmäler honom kommer de i bästa fall bara skicka ett brev till honom. Jag måste ha bättre bevis och sätta upp en kamera om jag ska kunna sätta dit honom.
http://op.se/lanet/1.5019776-manga-fela ... rd-av-djur

   TS
Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

ÅsaNisse  
#187273 Passa dig för att sätta upp kamera. Det ska till länstyrelsens tillstånd för att ha kamera som kan fotografera utomhus. Det kan ju störa din grannes privatliv om han riskerar att bli fotad och då är det du som sitter pyrt till.

Avatar Fallback

Re: Respektera tomtgränser?

ruth  
#187402
ÅsaNisse skrev:Passa dig för att sätta upp kamera. Det ska till länstyrelsens tillstånd för att ha kamera som kan fotografera utomhus. Det kan ju störa din grannes privatliv om han riskerar att bli fotad och då är det du som sitter pyrt till.


Jo, det är sant. Det betyder alltså att man aldrig kan sätta dit någon som inte går ut med sina hundar? Det är väl endast om kossorna står med gödsel upp till midjan som länsstyrelsen rycker ut. Jag har förstått att man ska prata "vett" med sina grannar men jag har redan sagt åt honom vad jag tycker om hans hundar som står i rastgård jämt och när jag hade hund senast (förra året) gick jag ut med den 3-6 gånger per dag.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).