Skördare

ÖSA FMG 762/280

589 inlägg 277876 visningar 25 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: ÖSA FMG 762/280

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#144351 Visst kan du fordra att han ska funka :mrgreen:
Om han inte "nollar" längd efter kap så är det nåt med kapsensorn,är lite olika beroende på aggregat och sågenhet.
Tex Supercut har 3 sensorer,2 räknar hur långt ut svärdet går medan den 3-e berättar att svärdet inte är "hemma"
Kan va fel injusterat,lr fel på en sensor.

Att stanna på rätt ställe är då en annan sak,då måste alla inställningar i 3000 datorn vara rätt,tex kan man inte köra på helautomatik om inte sågen är 100% rätt justerad.
Även startkvalitet måste va rätt,vi har tex vanligt timmer under "B" kvalitet och startkvalite "B"

Vad har du för sågenhet :?:
Kan du ta en bild :?:

Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#144354 Hej Simba! Det är nog en sak kanske, jag har nu tagit svärd matning från samma trådar som sågmotor på HHM fick svärd matningen inte annars att funka svärdet bara föll ner.Alltså bådas magnet ventiler från samma så då är väl det nog det som spökar.Jag justera sensorn så där är mellan rummet ok och den stannar bakom plattan och verkade vara ny sensor. Jag tänkte nog också att det andra är automatiken men skulle kanske få manuella att funka först. jag skall se om jag får något foto om inte det löser sig.

   TS
Avatar Fallback

Re: ÖSA FMG 762/280

Mr-Hemek  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#150037 Hur går det har du fått ut den i skogen eller??

Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#150096 Hej Mr-Hemek . Jo jag har nog fört den till skogen och huggit nu i två veckors tid utan störningar. Det var ju också tur i otur dagen före körning till skogen på landsvägen ca 10 km,for ju vattenpumpen och generatorn men fick delar till dem och fick dem fixade. Största problemet är nog att jag viftar med agregatet innan jag hittar trädet och att det är en första gallring med mycket sly. Men den kvistar granmassa dåligt det är ju nog klent men skall knivarna vara mycket vassa också. Och så hamnar jag att laga 3 meters på leverans för mätagregatet går inte att lita på. Det är surt nu i skogen men jag har hållit mig på torrare marker jag har inte varken kättingar fram eller larvband på bak ännu. Jag har stor respekt för sura marker. Har också en Hemek BM 650 skotare som jag hade fastkört i en mosse i början av 2000 talet i en månads tid fick punktering och pressade på med spärren på tills det sade pam. Fick släpa hem den i två delar men man lär ju sig på det sättet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#151971 Har nu denna vecka haft nästan bara problem först tog den luft vet inte finns det något förbindelserör i tanken mellan sidorna det visade i tanken med en käpp kom inget bränsle. Sedan var det datorn som sade något om time out och allt var dött sedan började det funka en stund igen. Fel som funkar funkar ej är de svåraste att hitta. Men det är ju tur att det regnar varje dag så det inte blir för torrt.

   TS
Avatar Fallback

Re: ÖSA FMG 762/280

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#152069 Angående bränsle så börja med att kolla den elektriska bränslekranen vid anslutningen till tanken.
Ifall den sitter kvar så lossa den och släng iväg den så långt som möjligt :mrgreen:
Se till att det strömmar bränsle fritt genom utloppshålet.

Ev. skräp har en förmåga att fastna i bränslematarpumpen.
Den sitter monterad i blocket under insprutningspumpen,fäst med 3 muttrar ( 10 mm nyckel)
Demontera den,sitter 2 backventiler,ifall något skräp sitter i en av dom så pumpar han inte utan tar luft i stället.

Varför kan du inte lita på mätningen :?:
Den där ska va fullt duglig :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#152086 Hej Simba ! Bränslekranen är redan utbytt till en manuell. Matarpumpen började jag mistänka först men när det inte kom något ur tanken när jag öppna där så var ju felet där men varför det visade på käppen jag mätte med så lämna lite oklart. Bar ut mera bränsle så ordna det sig efter mycket om och men jag hade ju kört spridar rören tomma i den tron att en radpump inte är så kinkig .Men efter pumpluftningen var jag ju utan ström och fick köra dit min gammla Hemek 650 som har 12 v och ladda ett batteri i gången fick ingen fart på det till att få rören luftade så jag måste använda startgas och då tog det sig.
Mätningen ja den försökte jag kolla nog men totala mängden efter några veckor är noll? Längden har på sista dagarna börjat nolla efter sågning och stämmer när jag ställde upp såg hemma lite. Det är ju nog min okunskap som orsakar mycket men jag har ju måstat såga något på dagarna och inte bara testa och 3 meters massa passar ju bra till det. Inte skulle jag riktigt vilja såga stockar. Men måste få undan det första kontraktet nu innan jag undersöker det mera. Tack nu ännu för all hjälp .

   TS
Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#153846 Nu är det en sak som igen spökar nämligen hydrauloljemängden det verkar som det skulle fara tillbaka till reservtanken får pumpa upp det tillbaks varenda dag jag startar upp maskinen. Men annars så flyter den nog bra trots att det är en tung maskin ca 15 ton har inte ännu heller kedjor eller larvband på jag tror det sparar rötterna lite mera. När jag skall köra ut med min trotjänare Hemek 650 BM så lämmnar jag fast förrän jag äns slipper dit Ösan har ju nog en enorm markfrigång och denna vinter lämnar nog fula spår efter sig men vad hjälper det. Det är ju som tur egen skog så det kommer inga skällor. Skall nu i morgon försöka montera larvband på Hemeken som jag hade på en traktorgrävare på 90 talet. Vi har ju fått 14 graders köld nu så det kanske tar sig.

   TS
Avatar Fallback

Re: ÖSA FMG 762/280

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#153938 När du pumpar opp oljan från reservtanken ska du lossa en luftskruv ( 1/4 tums plugg i en likadan hydraulslang) dom brukar vara fastbundna kring hydraultanken nånstans.
Gör du inte det blir det vacuum i reservtanken och då sugs oljan snabbt tillbaka.

PS Sätt band på bak omedelbart :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#154072 Jag tror nog du har rätt Simba jag skall nog inte leka mera utan band det är för sent när man är fast och nu börjar det också bli så halt. Det kan fort gå en vecka back om man kör fast och lite pengar kommer det ändå för första gallringen. Det var bra att höra detta med oljan Simba för jag har trott att jag har läkage någonstans men inget har ju kommit ut under maskinen där den stått. Jag har alltid fått kloka svar på mina frågor tackvare er yrkesfolk. Tack.

   TS
Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#154772 Idag har ja nu satt på band bak och hann hugga lite men nog var det stor skillnad på stabiliteten och framkomligheten. Och Hemeken har också på band från en Ukkomestari TL 3.Det var nog grymt när jag den gången var fast i mossen som jag berättat först punktering på Hemeken och så skulle jag gräva fram den men grävarn och att få bort vattnet som var upp till oljestickan och pressade på med spärren så smälde kardan och den var helt hjälplös . Så när jag skulle dra med grävarn så repa den vid roten av bommen för den hade bra kraft för det var ny pump i den. Men den lämna då på passligt avstånd från den andra. Nu var två maskiner fast. Det var bara att fara hem efter Forden 6600 och förankra den i tallar som bara kom med med roten och allt när jag försökte dra. Det var nästan som att man hade full sysselsättning från morgon till kväll och nästan ensam man började undra om livet skall vara så. Jag har nog 5 pojkar men de var i skolan på dagarna och ville inte att det skulle hända dem något bara för att de har en tokig fader. Men det blev en månaders vistelse innan allt var hemma.
Hade en påbörjad väg där som nu är stadig och bra i skick.
Det skulle räcka bra med material till en hel bok från den händelsen för detta är ju bara 2% av händelserna. Men man har nog blivit ödmjuk efter alla händelser och dom är många .

   TS
Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#155072 Nu är det nog så att jag har nog ett hydraulolje läkage under hytten men fundera hur jag skall hitta det.Tänkte att om jag lyfter hytten och inte ser det med ögat så om man sätter papper under under och sedan sänker ner hytten och kör lite om man då skulle komma på det. Eller är det mycket arbete att sänka bottenplåten och kan se det underifrån. Jag har inte sett det något droppande förrän i dag på nysnön och det måste läckt ut lite hela tiden men botten plåten sväljer nog något innan det rinner ut genom hålet i sidan. Och där har det väl runnit ut när jag börjat köra.

   TS
Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#156116 Hade idag en servicedag som börja med att tryckluft systemet var fruset har försökt att få den att svälja antifrys medel som jag fyllde på redan före avfärd till skogen men det lossade av sig själv. Och bromsarna låg inte heller på som på Scania på 70-80 talet dem flyttade man ingenstans utan att släppa bromsklockorna, bromsarna tar bra men den gick att flytta gick kanske lite tyngre men flytta den på tomgång för att märka om det gick tungt. Kanske dom är mindre dimensionerade ändå än en lastbil. Hittade idag också ett hydraul läkage på en slang under hytten men det finns ju kanske hundra meter slang under hytten och många var våta det går heller inte så bra att köra med hytten stjälpt för det blir för farlig operation när man är ensam. Det är otrevligt och dyrt med oljeläkage men allt sådant kommer fram i användning och en gammal maskin skall ha nya delar eller slangar så blir det bra till sist. Det syns ju bra nu på snön.

   TS
Användarvisningsbild

Re: ÖSA FMG 762/280

Lindqvist  
#157209 Det har varit en händelserik tid detta med att skaffa sin första huggare en gammal och billig med alla sina goda och dåliga sidor. Jag skriver ner händelser så att andra kan få lite kännedom om ett sådant projekt samt att jag själv skall få hjälp. Nu var det senaste problemet det att den inte starta i 10 graders köld visserligen stått 4 dagar men då var det mildare väder. Det är som inte den skulle lova starta fast glödningen funkar (mätar kontollamporna avtar i styrka) men jag tycker den drar dåligt runt ändå en 6 cyl motor skall starta bättre.Jag har börjat mistänka elsystemet men det är nya batteri visserligen bara 120 ah per styck män ändå generatorn laddar spänningen 29 v.Det var lika dant när den tog luft och då var det milt väder och motorn halvvarm drog inte runt länge. Har börjat mistänka startmotorn men den drar lite bättre när man givit 10 min start hjälp på ett batteri i gången.Kontrollamporna slocknar när den slutar starta fast startmotorn skulle vara dålig så skulle inte dom slockna normalt.Kopplade över huvudströmbrytare men den var ok. Allt hjälps lite av starthjälpen.Och dessutom ingen större spänningskilnad mellan batterierna när man sätter på startkablarna sprakar bara lite. Börjar fundera om månne fördelnings lådan och pumparna faktiskt går så tungt vid start.Det lutar mot starten och blir väl inte sämre av att gå igenom den.Det var denna fel prognos.

   TS
Avatar Fallback

Re: ÖSA FMG 762/280

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#157364 Du ska in med 180 Ah batterier,sen är dom där inte speciellt startvilliga annars heller,Webasto är nog att rekommendera under -10.
Startmotorproblem är inte ovanligt och då att startmotorn "stjäl" ström.

Apropå tryckluftssystemet så finns en tråd i "Verkstan" därvi behandlat det,problemet med tryckluftsspriten som säljs i FIN i dag är att den innehåller mest vatten och lite luktmedel.

Försök få tag på nåt Sisu originalmedel,men ännu hellre sätt dit en lufttorkare så slipperdu allt elände vintertid.
Bromsarna på dom där så närdomvar nya så gick det inte att flytta med bromsen på.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).