Skogsfastigheter

Vart är skogsbruket om 50 år?

34 inlägg 14188 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Vart är skogsbruket om 50 år?

Hema  
#155290 En lösning mot att minska röta är att bruka maskiner som inte kör sönder skog och mark. Bara en sådan "enkel" sak skulle minska rötan rätt mycket, såsom jag har förstått det. Samt ett väldigt bra sätt att minska sårbarheten är att minimera monokulturer av gröder och dyl. Jag tror inte vi kan hålla på i förlängningen att odla endast en sak för att få så stor avkastning som möjligt. Utan man kommer bli tvungen att ha flera olika sorter som står emot vädrets makter. Samt kanske ha flera mindre fält och inte några få stora.

Ta t.ex. den gamal indiska bonden, som odlade flera sorters ris (dels de som tålde översvämning och på andra sidan spektrat de som tålde torka bättre), vilket gjorde bonden mindre känslig för vädrets makter, det fanns alltid något som blev bra, så att han kunde överleva. Nu ska man satsa på endast några få gördor och då blir man väldigt sårbar, samt får man ett kanonår, får alla andra grannar det också, vilket ger dumpade priser och ingen vinner på det.

Med tanke på ovanstående anser jag att en ökad mångfald för att "försäkra" sig om att iaf få ut något är av godo. Skogsbruket kommer inte att kunna bedrivas på samma sätt som under den tid man vuxit upp. För att inte arbetskraftskostnaden ska öka för att bedriva skogsbruk med mindre maskiner osv. kommer vi nog få se robotstyrda skogsmaskiner i skogen.

GMO = Monsanto, träffar mig på rätt punkt.. :( Om ni vill veta mer om Monsanto o dess rena ondska, se denna
Övrigt: De lobbar för förbud för folk att odla sin egen mat. De håller på i USA, Australien och nu senast försöker de få in ett lagförslag i Frankrike...

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Vart är skogsbruket om 50 år?

Mäki  
#155291 Bokson skriver att vi ska ha arbetare från öststater vilket betyder sämre ekonomiska stater som har "billig" arbetskraft men vem kan säga att det inte är Europa som är fattig och vi som åker till andra länder för att få arbete?
Titta bara på hur det går för stora ekonomier som Frankrike.
Greklands krisen gör ju redan att EU har gått med mössan i hand och tiggt hjälp av bland annat Kina och Brasilien.
Så att säga att vi skulle ha det "bra" om 50 år är kanske inte så enkelt.

Avatar Fallback

Re: Vart är skogsbruket om 50 år?

r93  
#155292 I eftermiddag hörde jag med ett halvt öra på radion att dom har kommit på någon ny process att tillverka etanol av grot/sly, problemet med jäsningen av cellulosan var löst.

Någon annan som hörde?

Avatar Fallback

Re: Vart är skogsbruket om 50 år?

boksson  
#155298 Hema,
jag säger inte emot dej när det gäller monokulturer eller mer blandade bestånd. Du får säkert en mer stabil skog på många sätt och forskningen pekar i den riktningen också.
Men tänk så här, ex om mänskligheten på 1300-talet både drabbas av pest, kolera och HIV/aids på en och samma gång då får du problem.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article ... ampar.html
http://www.sjv.se/amnesomraden/odling/v ... 05069.html

Jag tänker inte kommentera Monsanto mer än att det är djupt olyckligt att du sätter GMO=Monsanto. Det är att göra det lätt för sig. Monsanto är en stor spelare och dom har sin egen agenda men det är fler som håller på med GMO på världsplan.

Mäki;
Så kan det det bli, mina tankar går också i den riktningen. Det vi ser internationellt just nu och säkert under lång tid framåt är en enorm förmögenhetsöverföring som sker från väst till utvecklingsländer och de asiatiska tigrarna. Vem kan förneka kinesiska familjer brödrostar, hårfönar och andra saker som underlättar vardagen?

Att en arbetsgivare försöker ha så låga kostnader som möjligt, det är inget nytt. När polska eller rumänska skogsarbetareslöner kommer i paritet med svenska löner så försvinner säkert intresset att ta hit dem.
Vem vet Mäki, om 25 år kanske du arbetar med att skörda bambu i Kina :wink: .

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).