Gallring

toppbrott

25 inlägg 10423 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: toppbrott

Sandström87  
#150475 jag bor i anundsjö 5mil från örnsköldsvik inåt landet. har själv inte varit ut å kollat i skogen men det man ser från landsvägen ser inge roligt ut, å med tanke på hur det har varit med strom å telefon i helgen så blir det ingen trevlig syn då man kommer till skogs,
någon som har någon teori om hur en välskött fastighet klarar sig jämfört med en oskött fastighet.?

   TS
Malwa
Avatar Fallback

Re: toppbrott

foton  
#150481 Det som alltid råkar illa ut är välskött planterad granskog. den självföryngrade skogen klarar sej mycket bättre.

Avatar Fallback

Re: toppbrott

Sandström87  
#150505 japp då va vi utan ström igen. pratade med farsan nu ikväll å han ha vare å kållat ett ställe vi gallrade nu i höstas, det blev så himmla fint där raka å fina tallar som även var stammkvistade för ca 20 år sedan å det ligger längs med backen nu, suck!

   TS
Avatar Fallback

Re: toppbrott

Sandström87  
#150817 ingen som har någon teori om hur man ska sköta skogen för att undvika massa snöbrott

   TS
Användarvisningsbild

Re: toppbrott

Mäki  
#150836
valtra a75 skrev:ingen som har någon teori om hur man ska sköta skogen för att undvika massa snöbrott


En idé kanske skulle vara att gallra i grupper på cirka 4-5 stammar per grupp så att dom kan stöda upp varandra men få utrymme utåt samt få tillräckligt med sol :???:

Bara en fundering annars funkar säkert det bäst om man inte gallrar alls men det ser inte jag som ett alternativ [-x ... om inte... hur skulle det vara att röja flera gånger och sista gången röja så hårt att det är i färdigt gallrings förband :-?

Skulle det bygga upp stammar som skulle tåla snö bättre?

Avatar Fallback

Re: toppbrott

Sandström87  
#150840 hård röjning till gallrings förband är ju en ide, men man vill ju även ha lite intäkter fram tills avverkning, kanske kan flera men försiktiga gallringar vara ett alternativ, men då bör man ju utföra gallringarna själv annars blir det inget netto efter endast ett minus

   TS
Användarvisningsbild

Re: toppbrott

Mäki  
#150844 Det är klart man måste göra special gallringar själv annars blir dom för dyra men idén med röjningen bygger på att du kanske har ett högre netto på andra gallringen och slutavverkningen om du inte har toppbrott fast du blev utan första gallring (som oftast har väldigt litet netto).

Användarvisningsbild

Re: toppbrott

finskpinne  
#150849 En sak man kan göra för att förhindra toppbrott och vindkänslighet är ju att röja i tid och gallra i tid! Ett bestånd som har stått för tätt för länge utvecklar ju rotsystemen dåligt och stammarna blir långa och smala och därför känsliga för toppbrott. Men man måste ju se efter så man inte går och röjer och gallrar för tidigt och för hårt så det bara blir en massa vargar av det hela!!

Avatar Fallback

Re: toppbrott

jönsson84  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#150854 Håller med finskpinne...man kan ju tänka på att försöka hålla sig hårt till låggallring med om det är risk för snöbrott och ev bara plocka dom absolut värsta "vargarna" om det finns andra stabila stammar intill.. Gäller att hela tiden tänka/leta efter stabila stammar vid gallring...

Sen blir det ju mindre känsligt med flera försiktiga gallringar..men blir ju dyrare..men på vissa marker kanske man ska gallra 3ggr ist för 2 om det är stor risk för snöbrott(vissa marker gallrar man ju 3 ggr,kanske man ska öka det till 4) högre avverkningskostnad,men mindre risk för stora luckor(och mark är ju allt för värdefullt för att inte producera nåt virke alls)...

Röjningen är ju med viktig för stabiliteten, en vedhuggning/röjgallring något tidigare än vanlig gallring kanske inte är fel(särskilt om röjningen varit eftersatt) och sen gallra normalt nåt år senare än vanlig 1:a gallring....

Användarvisningsbild

Re: toppbrott

finskpinne  
#150855 Att gallra flera gånger ger ju inte så mycket pengar i plånboken just vid gallringen men om man istället gallrar få gånger men hårt och resten blåser omkull så ger ju inte så bra lönsamhet på lång sikt heller!! :wink:

Därför bör man ju inte se gallring som en inkomstkälla utan som en skogsvårdande åtgärd, och kanske t.o.m nöja sig med ett +/-0 resultat i första gallring för att överhuvudtaget ha något kvar när det blir slutavverkningsdags!! Tyvärr är det många skogsägare som inte gillar denna metod eftersom dom knappast kommer att leva när det blir slutavverkningmoget. :cry:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).