Skogsfastigheter

Rågångstrubbel

27 inlägg 11859 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138019 har du dragit upp pinnarna? Står de i myr så är allt under mossan som nytt, och då ser man att tydligt hur pinnarna är spetsade. Fast står det inte att man satt pinnar i förrättningskartan så kan man ju inte veta vem som satt dit dom.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138027
Emil N skrev:Jag har pratat med lantmätaren och han bekräftade att det tyvärr vid den här tiden sällan gjordes några noteringar om var rösen/stolpar sattes upp. Däremot brukar kartmaterialet vara mycket noggrant så man kan mäta på kartan och ta ut en ny gräns med bara någon meters marginal.

Niking är mer än välkommen men tyvärr tror jag han har lite långt hit.


Tack för inbjudan, men tyvärr blir det i runda slängar ca 113 mil enkel resa, vilket gör att den fakturerade reskostnaden + traktamente blir väl hög.

Emil N skrev:Helt säker kan man ju inte vara men man får väll föruttsätta att grannen talar sanning när han berättade att han varit med när en namngiven person från skogstyrelsen var där med en GPS. Frågan är väll hur nogrann en sådan GPS vid den tiden kan ha varit? Själv kan jag inte förstå hur någon kan påstå sej vara god för att märka ut en rågång på det viset utan att kontrollera med kartmaterialet.


Det finns generellt en övertro på GPS-mottagarnas tillförlitlighet i skog. Noggrannheten är 3-15 gånger sämre i en äldre skog än på öppen mark. Jag vet förrättningslantmätare som faktiskt föredrar en totalstation framför RTK inne skogen vid gränsbestämningar.

Tyvärr är noggrannheten hos fastighetskartorna inte mycket bättre, utan det kan här bli stora fel på kanske 10-40 meter. Så kombinationen av övertro på GPS + dåliga fastighetskartor kan bli riktigt katastrofal vid gränsutvisningar.

Emil N skrev:Enligt lantmätaren har denna rågång ingen som helst laga kraft så en ny rågång måste markeras. Frågan är väll hur vi ska göra för att få den så exakt och trovärdig att vi båda kan komma överens. Innan jag bevisat att den är felaktig så tror ju grannen att det stämmer. Lantmätaren vore självklart det bästa men det blir en kostnad som jag inte klarar just nu och grannen kommer inte kosta på det heller.


Lantmätaren har helt rätt i att skogsstyrelsen gränsutvisning inte är juridisk hållbar. Den billigaste lösningen är ju att du och din granne lägger några dagar på att leta efter rösen, samt noga studerar den senaste legala förrättningen.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138101 Nej pinnarna kan jag ju inte dra upp, dom är ju skyddade enligt lagen.

Ja jag litar inte till 100% på GPS men tyvärr gjorde grannen och skogsstyrelsen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

sveakatten  
#138141 Lånar tråden lite.
Blev nyfiken. Vad har ni för GPS? Köper man en karta med kordinaterna på eller hur gör man? Har problem mad gränser som jag inte hittar, skulle vara intressant att testa.
Jan

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138169 Har man tur finns koordinaterna med i lantmätefiförrättningen.

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

hawk  
#138223 Jag lade ner en hel del tid för att leta reda på "mina" rågångar ifjol. Karta, kompass, måttband, Det svåraste var att riktigt veta vad man ska leta efter. Numera tror jag att jag skulle kunna titulera mig distriktsmästare :wink: i att detektiva fram de gamla rösena. Numera kan jag inte ens passera en rågång på jakten/bärplockningen utan att nyfiket kika efter gamla märken.

Så här ser det näst intill undantagslöst ut i Norrbotten:
Hörn markeras med en huggen 4-kant med 3-tums sidor i en stor, orubblig sten platt eller ståendes i 50-100 kg-klassen. Stenen är oftast övervuxen av 10-15 cm mossa och omöjlig att se. Runt stenen är lagt eller kilat 4-7 mindre 5-10 kg-stenar. Handbollsstorlek.
På ett ställe har jag en nerhuggen gammal stålborr 3/4 tum nerkörd i ett större block. Gissar på 1930-tal vid en fastighetsdelning.

Visarstenar står ca 5-7 meter ifrån hörnstenen och visar vägen rågången tar. Visarstenen kan vara 10-50 cm hög, spetsig och också omgiven av mindre stenar. Ibland ser man först visarstenen och kan från den räkna ut var hörnstenen borde vara, eller den andra visarstenen.

Hål, ca 1 tum i diameter, huggen i större sten kan ibland ersätta visarsten eller utgöra en gränsvisare längs med rågången.

Ytterligare rågångsvisare är en ring (halvmeter) av handbollsstenar var 100 m längs rågången. Dock inte överallt.

Stolpe i surmark är fyrkanthuggen. Ibland omgiven av 3-4 stenar nertill. Oftast har överdelen ruttnat bort.

Oftast kan man hitta yngre (10-50 år) märken iform av bleckor, kvistning, färg, plastband.

När jag har listat ut var ungefär ett gränshörn borde finnas har jag haft med mig en gammal stålstav (kronans till vita blixten) och systematiskt pikat marken. Sten märks direkt och med staven kan man enkelt avgöra storlek och eventuella runtomstenar så slipper man gräva fram allt som är sten.

Gubbarna jag har pratat med i byn har nästan aldrig sett en rågångssten eller visarstenar utan de har gått på info från tidigare generation och bläckor.
-"Nä, de stenarna har försvunnit..."
-"Det har nog aldrig varit utmärkt..."

Alla (30-talet) rösen jag letat fram är från ca 1870 och i fantastiskt skick och mycket välgjorda. Kör man inte sönder dem med traktor eller markberedare kommer de att se lika dana ut till nästa istid. Om inte alla träd fram till dess ska till att växa mitt i röset.

Jag behöver nog inte nämna att råna numera är väl framgrävda ur mossan och målade...

Lycka till med skogen!

Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138229 Mkt kul läsning Hawk, finns det möjligtvis bild på nån extra fin stenformation?

Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138239
sveakatten skrev:Lånar tråden lite.
Blev nyfiken. Vad har ni för GPS? Köper man en karta med kordinaterna på eller hur gör man? Har problem mad gränser som jag inte hittar, skulle vara intressant att testa.
Jan


För den vanliga skogsägaren torde det i huvudsak röra sig om en modern frilufts-GPS av märket Garmin eller Magellan, som kan hantera topografiska kartor. Pris ca 2000-5000 kr ink moms. Noggrannhet i äldre skog ca 10-30 meter.

Fastighetskartor för respektive GPS-märke tillkommer och kostar ca 1000-2500 kr/del, beroende på storlek och typ.

Med denna kombo får man oftast ett begränsat område att leta efter rågångsmärken. Dock är denna kombo helt oduglig till att sätta ut gränser med (åtminstone om man vill förbli sams med sina grannar). Vill man däremot kunna sätta ut gränser i skog, så får du gå upp åtminstone 1-2 nollor på priset... Fast då avslöjas å andra sidan bristerna i kartmaterialet. :???:

Med en lämplig kombination av ödmjukhet, tålamod och sunt förnuft kan man dock komma långt med en frilufts-GPS + fastighetskarta.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#141134 Nu har jag varit ute igen och letat. Jag hittade ett hörn som består av en gammal påle i myren som stämmer med kartan. Därifrån finns ytterligare en velerågång med samma jävla rödfärg och samma jävla bläckor med gjorda med motorsåg. Av någon oförklarig anledning har herr godag yxskaft övergett denna rågång efter ca 50m och istället börjat vid en äldre gränssten i en grusås för att sedan korsa den riktiga gränsen genom en träpåle som är betydligt äldre än motorsågsbleckorna och velerågångens käppar. Jag utgick istället från de två gamla träpålarna och började snittsla med täta mellanrum och siktade så att jag fick en rak linje. På hårdbackens hösta punkt hittade jag en sten mitt i prick. Vid nästa myr fanns ytterligare en träpåle som endast sticker upp några centimeter över ytan. På nästa hårbacke fanns ytterligare en sten på högsta punkten. givetvis överkörd när dom var över och tjuvgallrade men den var intakt om än något nersjunken. Nästa hörne var lite svårare att hitta. Jag visste ju ungefär var jag skulle leta. När jag trampade runt den tall som står nära den tänkta skärningspunkten känner jag något misstänksamt under foten. En påle delvis övervuxen av en tallrot. Jag körde ner hela armen i dyhålet som den sitter i och den var rak och kvistfri så det borde inte vara några tveksamheter.

En sten kan man kanske lura sej på då det faktiskt kan förekomma att stenar bara råkar hamna på det viset men träpålarna kan ju bara inte vara fel.

Hur skulle ni ha gjort nu? Satt upp rågångskäppar och huggt rent på eran sida om gränsen och inte sagt ett skit? Vad mer kan jag göra? Grannen har ju tydligt talat om att han inte tänker betala någon lantmätare så vad ska han göra? Antingen får han acceptera att hans velerågång är åt helvete eller så får han bli anmäld för stöld första minsta kvist han hugger på min mark.

   TS
Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#141157 Vad han har gjort innan du köpte fastigheten tycker jag du skall lägga bakom dig nu.

Däremot skall du glatt tala om för grannen att du har hittat gränsstenar - borde alla skogsägare vara tacksamma för - att du tämker markera ut gränsen, och att du gärna ser att ni träffas någon dag ute i skogen så att du kan visa dina fynd och "hjälpas åt" att markera gränsen. Om han inte vill träffas, säg då att du röjer upp gränsen 1 meter in på hans mark, och att om han ser något som inte stämmer skall han höra av sig till dig med en gång, så löser ni det gemensamt. Har du vittne på att du sagt detta, desto bättre.

PS. Om du begär gränsbestämning får han betala hälften antingen han vill eller ej, fakturan kommer direkt från lantmätaren. DS

Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#141184 Jag har varit ute för exakt samma sak. Köpte ett skifte som fördedlades av LRF såg konstigheter med gränsen, försökte påtala det för den ointresserade grannen m.m.

Jag skrev ett brev till grannen och förklara att jag nyligen köpt skiftet och gärna ville träffa honom för att gemensamt snitlsa upp rågången. Någon vecka efter att jag skickat brevet ringer jag upp honom, han hade inte möjlighet att delta. Då föreslog jag att jag markerar upp gränsen och röjer upp rågången. Vid ett senare tillfälle träffades vi, dock i ett annat sammanhang, han verkade nöjd och påtalade att nu har vi en tydlig och bra gräns.

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

höga  
#142998 Hej
Skall Lantmäteriet sätta ut rågången lär det bli dyrt dom tar 1300 per timma och man idag
Säljaren ocg mäklaren är inte skyldig att märka ut gränsen utan dom brukar friskriva sig det
Men jag ser inte det som ett strort bekymmer utan det brukar gå relativt lätt att märka ut gamla rågngar bara man har en säker sten i gränslinjen. Med lite list och ett bra instrument brukar även de svårlösta fall lösas.Det gäller ju att få två parter överrens
Mats

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).