Skogsmiljö och Trädlära

ersättning för skadedjursangrepp??

3 inlägg 2273 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

ersättning för skadedjursangrepp??

Torparn79  
#108721 jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen idag när jag läste ATL..
det verkar oklart :surp: om man får ersättning och i vilken omfattning det skulle bli vid ett eventuellt angrepp av den fruktade tallvedsnematoden..
ändå ska det skyddsavverkas tusentals hektar runt varje eventuella fyndplats.. 😡

atl.nu skrev:Måndag 29 november 2010
Ersättning för svåra skadedjursangrepp utreds

Jordbruksverket har fått i uppdrag att utreda hur staten ska agera om till exempel tallvedsnematoden kommer till Sverige.


Om tallvedsnematoden skulle upptäckas i Sverige måste tusentals hektar skog huggas ned runt varje fyndplats. Det kan röra sig om miljardförluster för skogsägare. Det skrev ATL om för några veckor sedan (se länken i rutan uppe till höger). Men blir det någon ersättning för de skadorna?

Nu ska Jordbruksverket utreda hur staten ska agera om en allvarlig skadegörare, som normalt inte finns i Sverige, får fäste i landet.
- Utbrott av allvarliga växtskadegörare kan innebära stora ekonomiska förluster för företagare och för samhället. Växtskyddslagen ger visst utrymme för ersättning till producenter och markägare. Det faktiska utrymmet för ersättning är dock mycket begränsat, vilket har lett till en otydlighet kring vilka ersättningsmöjligheter som i praktiken finns, säger Fredrik Alfer, kansliråd på djur- och livsmedelsenheten på Jordbruksdepartementet.

Han påpekar att det måste finnas särskilda skäl för att man ska få ersättning enligt växtskyddslagen. Och de skälen kan vara svåra att uppfylla.
- Det har bara förekommit ett fåtal fall med ringa värde i Sverige.

Vill regeringen sätta stopp för eventuella stora ersättningsbelopp?
- Det är inte det som är avsikten. Utan det ska bli tydligare för alla inblandade vad det är som gäller.

Han påpekar att Jordbruksverket ska göra en konsekvensanalys, men de ska inte ta fram eventuella kostnader för vad en specifik skadegörare kan ställa till med.
Det pågår också en översyn av växtskyddslagstiftningen inom EU och där kommer frågan om ersättning till verksamhetsutövare att komma upp.
- Då måste Sverige ha en tydlig position när vi går in i de förhandlingarna.

Jordbrukverket ska redovisa uppdraget senast den 15 augusti 2011.

Härje Rolfsson
harje.rolfsson@lrfmedia.lrf.se




   TS
Användarvisningsbild

Re: ersättning för skadedjursangrepp??

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#108764 Täcks en sådan ekonomisk förlust av någon skogsförsäkning? Problemet med skadeinsekter lär ju knappast minska i framtiden http://www.skogsaktuellt.se/?p=36468&pt=108&m=1422 :shock:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: ersättning för skadedjursangrepp??

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#108771 Nope
Inget försäkringsbolag försäkrar för insektsangrepp för närvarande. Det har räknats på det men försäkringen skulle bli för dyr för att vara säljbar.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).