Gallring

Höggallring contorta?

3 inlägg 3083 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Höggallring contorta?

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#102269 Hej!

Förröjer i en oröjd 25-30 år gammal contortaplantering. Ca 50% contorta kvar som är grova o fula, i övrigt gott om tall o gran. Hur skall man göra vid kommande första gallring?
Contortan är 10-14m, 15-25cm.
Lite sugen på att ta bort den där så är möjligt. Borde bli hyfsad emonomi i gallringen. Nackdelen är att kvarvarande bestånd blir ojämt o klent, men bättre kvalitet.
Alternativet är låggallring o tidig slutavverkning som antagligen ger mestadels massaved.

/Nisse



   TS
Malwa
Användarvisningsbild

Re: Höggallring contorta?

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#102374 Tycker det låter som en bra åtgärd. Gallringar ska vara skogsvårdande för att främja tillväxten. Då bör man lämna fina växtliga träd med god potential att utvecklas till sågtimmer. I detta fall finns ju möjligheten att även få en tidig intäkt.

Användarvisningsbild

Re: Höggallring contorta?

Mäki  
#102383 Gallra bort skräpet.
Fast ett bestånd är o jämt är det inget fel i det. Det är bara det mänskliga ögat som tycker att det SER bättre ut om det är jämt.
Okej om man söker maximal volym tillväxt så kanske ett jämt bestånd är bra, men om men ser till natur och kvalite så kan det bra vara o jämt.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).