SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsvagn (Huggarvagnar)

Vreten skogsvagnar tillverkas i Nossebro, besök (video)

2 inlägg 6976 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vreten skogsvagnar tillverkas i Nossebro, besök (video)  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#699350 Vretens skogsvagnar har funnits på marknaden sedan tidigt 1990-tal men har haft en delvis krokig resa under senare år med flera olika ägarkonstellationer. Efter en konkurs 2018 tog Bala Agri över både varumärke och produkter och nu byggs Vretens vagnar och kranar i Bala Agris lokaler i Nossebro vid Västgötaslätten.

Företaget har en långsiktig plan och en ambition att bygga upp en stabil marknad för den svensktillverkade skogsvagnen. Och man är på god väg. Första året i Nossebro 2019 byggdes drygt 20 vagnar. Under 2020 blev det ungefär 50 vagnar och för 2021 planerar man för en ny fördubbling. Jag fick möjlighet att komma in och titta på tillverkningen och framför allt så fick jag en bra pratstund med Kristian Jonsson som är vd på Bala Agri. Längre ner här finns en video från besöket.

1612721662_kristian_jonsson.jpg


Vreten med rötter i bysmedja
Vreten är ett gammalt varumärke från ett företag med gamla anor. Redan 1880 tillverkade gårdssmeden Gustav Larsson lantbruksredskap i bysmedjan vid Vretens egendom och ur det föddes sedan Vretens Mekaniska Verkstad. Under 30-talet tog man fram en hästdragen vägskrapa som gjorde succé och sedan blev det snöplogar, stenredskap, frontlastare och så småningom även skogsvagnar runt 1990. Frontlastarna såldes vidare till ÅLÖ 2016. Sedan 2018 ägs och tillverkas alltså Vreten-produkterna av Bala Agri i Nossbro. Ett företag som startades av bröderna Ansbjer (Bala står för Bröderna Ansbjer Lantbruks AB) i början av 80-talet och som nu är en stor tillverkare av utrustning till lantbruks- och entreprenadsektorn.

Marknaden för skogsvagnar bättre än väntat
Marknaden för skogsvagnar (även kallat huggarvagnar eller griplastarvagnar) hade sin storhetsperiod för drygt 10 år sedan. Sedan dess har vagnar till fyrhjulingar, småskotare och allmänt minskad självverksamhet minskat efterfrågan på skogsvagnar men enligt Kristian Jonsson har det nu definitivt bottnat och är på väg upp igen. Under fjolåret såldes mellan 600-700 vagnar av de företag som redovisar försäljningsstatistik till Maskineleverantörerna och just nu verkar det vara riktigt bra drag i efterfrågan.

Vretenfabriken
I fabriken i Nossebro finns ett 20-tal anställda som huserar i rymliga lokaler. Här finns intag av stål och ämnen, kapstation och svets såväl med robot som manuella stationer samt lagerutrymme och monteringsytor. Här finns även en ytbehandlings- och målningsanläggning stor nog att klara visst legoarbete åt närliggande företag.

När det gäller skogsvagnarna så görs tillkap och svets av chassi och krandelar i fabriken. Bearbetade komponenter levereras av närliggande legotillverkare och hydraulik, nav, hjul mm köps in från etablerade leverantörer. All ytbehandling, målning och slutmontering sker i Nossebro.

Vreten 900 vanligaset vagnen
De största försäljningsvolymerna i den svenska skogsvagnsmarknaden ligger idag bland i 9-10 tonsvagnar där Vreten har sina vagnar 900 och 1000. Därutöver har Vreten en 12-tonsvagn (1200 X-Pro) med hexagonram och skotarbankar. Här hittar ni produkterna på Vretens sajt. Möjligen är inte sortimentet helt uppdaterat. 1200-vagnen heter WF på sajten men i prislistan för 2021 heter den Vreten 1200 X-Pro.

Höghållfast stål och trimning av detaljer
Under uppstarten av skogsvagnstillverkningen har Bala Agri jobbat igenom många smådetaljer i vagnarnas konstruktion. Det handlar framför allt om att få ner toleranser och att göra tillverkningen jämnare och smidigare vilket bidrar till högre kvalité. Idag används Strenx-stål från SSAB i kranar och vagnar och det klarar enligt Kristian Jonsson dubbelt så hög belastning som "vanligt stål" vid samma dimensioner.

"Hela havet stormade"
Vreten säljer sina vagnar och kranar via återförsäljare inom lantbrukssektorn. Det är en markndsstruktur som varit under stor förändring det senaste decenniet efter att flera av traktormärkena bytte och omstrukturerade sina ÅF-nätverk. Det här ställde till stor oreda för många mindre leverantörer som från en dag till en annan fick se sig om efter en annan försäljningskanal. Kristian Jonsson på Bala Agri säger att de nu fått till ett stabilt ÅF-nätverk som bl a baseras på Axima, Agro Maskiner, Boströms Traktor & Maskiner m fl.

Läs mer om Vreten på deras sajt här.

Här hittar ni en video från besöket i Vretenfabriken:Och några bilder:

1612721662_vreten_1000.jpg


1612721639_vreten_900.jpg


1612721662_made_in_sweden.jpg


1612721662_kranpelare.jpg


1612721662_kranfot.jpg


1612721662_vridcylindrar.jpg


1612721661_lager.jpg


1612721639_vreten_900.jpg
   TS
FTG
Användarvisningsbild

Re: Vreten skogsvagnar tillverkas i Nossebro, besök (video)

stegmaster  
#699381 Kul att produktionen hålls i Sverige, och inte satt ut til baltstaterna. 👍

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).