Skogsvagn (Huggarvagnar)

Repa i hydraulcylinder. Hona, byta eller vad göra?

3 inlägg 1757 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Repa i hydraulcylinder. Hona, byta eller vad göra?

Sörmlandsskog  
#658943 Jag har äntligen packat om kolven till gripen på huggarvagnen. Har inte tidigare öppnat någon cylinder, men allt gick hyfsat smidigt när väl locket var loss. Nya packningar inklusive skrapning etc fick jag tag på. Men jag är alltså hyfsat ny vad gäller hydraulikmek.

Det var tidigare ett relativt stort yttre läckage, droppade olja från gripen främst i vissa kolvlägen. En oring var skadad vilket troligen orsakade läckaget, denna är nu bytt. Något problem med inre läckage har jag inte märkt, men jag bytte alla packningar när jag hade kolven fri.

Nu skulle jag återmontera kolven i cylindern, gjorde ren cylindern och såg då att det finns en skada på innerväggen. Känns lite vass när jag känner med handen, så det är nog viss risk att skada den nya packningen.

Vad gör jag bäst nu?

1) Hona ur cylindern? (Jag har ännu aldrig använt ett honingsverktyg, men det borde väl kunna funka?) Tänkte bara köra lite försiktigt precis vid skadan för att ta bort värsta graderna. Bra eller dumt?

2) Försiktigt dra med smärgelduk? Svårt att komma åt, men kan nog vara möjligt.

3) Strunta i det och återmontera kolven som det var. "Skulle man senare få lite internt läckage i gripen på en gammal sliten griplastarvagn är det ju inte hela världen."

4) Skaffa en ny och släng skräpet i metallhögen. "Den där nya packningen kommer inte leva länge i en skadad cylinder."

5) Jag har tillgång till svarv, men inte tillräckliga kunskaper att själv svarva även om det förstås skulle vara ett alternativ att svarva ny cylinder.

Vad hade ni gjort?

Skadan i cylindern är inte jättestor och den gamla packningen såg fin ut trots att den glidit fram och tillbaka i cylindern åtskilliga gånger och jag har ju heller inte haft problem med att hålla trycket internt (stängd grip har inte öppnat sig vad jag märkt) så jag är sugen på att riskera de nya packningarna och montera kolven i den befintliga cylindern. Men det där med honing eller försiktig smärgelduksbehandling, vad tror ni om det?   TS
Moheda, Svenskbyggda skogsvagnar från FTG, Mowi
Användarvisningsbild

Re: Repa i hydraulcylinder. Hona, byta eller vad göra?

JohannesG  
#658980 Det enklaste är att slipa skadan jämn med finkornig smärjelduk om du kommer åt. Var noga med att INTE slipa in/ut. Endast sida/sida. Då påverkar inte reporna från smärjelduken tätningens funktion. Det viktigaste är att det inte är några skarpa kanter som kan skära sönder tätningen. Hur det håller i längden beror på hur djup skadan är.

Användarvisningsbild

Re: Repa i hydraulcylinder. Hona, byta eller vad göra?

Sörmlandsskog  
#659231 Tack för svar! Det var svårt att komma åt med smärgelduk men efter en försiktig omgång med honingsverktyg blev resultatet över förväntan. Nu är kolven åter på plats, tycktes iaf vara tät vid provkörningen.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).