Traktorer och processorer

koppla in kraftuttaget utan koppling+

5 inlägg 2649 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

koppla in kraftuttaget utan koppling+

valmetvaltra365  
#553661 Har vid ett par tillfällen glömt att använda kopplingen till kraftuttaget vid in och urkoppling på min Valmet 365. Superklantigt vid stressad situation! Det blir ett litet rasp. Men det låter lika även när jag använder kopplingsspaken till kraftuttaget!?? Är det något som kan gå söder om man har missat kopplingen vid start av kraftuttaget? :?: :?:   TS
Lantmännen Maskin
Användarvisningsbild

Re: koppla in kraftuttaget utan koppling+

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#553670 Om nåt går sönder så blir det nog helt tyst, så så länge det raspar är det nog ok eller nära ok.
Jag har hört om en kille som gjort liknande misstag men inte lyckats paja nåt än.

Användarvisningsbild

Re: koppla in kraftuttaget utan koppling+

JohannesG  
#553672 Nu är jag inte hemma på Valmet, och borde kanske därför inte svara.

Men av erfarenhet från andra med mekanisk iläggning med spak samt separat frikoppling så vill jag säga att urkoppling utan att koppla när det inte är belastning på är ofarligt.

Ikoppling däremot är inte bra. Går redskapet bakom lätt och lågt varvtal på traktorn kan det gå att få i utan allt för mycket skrap, men bra är det inte.

Att det skrapar även vid frikoppling kan bero på feljusterad kopplingslänkage om detta är justerbart. Kan även vara att dreven inte hinner stanna om man är för snabb att lägga i, jag brukar vänta några sekunder innan jag lägger i PTO, sitter ju inga synkringar här.

Användarvisningsbild

Re: koppla in kraftuttaget utan koppling+

valmetvaltra365  
#553729 Tack för ditt svar! Det var i den riktning jag hade funderat. Vid de två tillfällena gick traktorn på tomgång och utan redskap tillkopplat. Alltså ett obelastat kraftuttag som kopplades in. Har nu idag hittat en verkstadshandbok och studerat sprängskisser och har jag tur finns alla kuggar kvar! Beträffande skrapet när kopplingsspaken är satt i kopplingsläget så har jag också nu tänkt i samma bana som du. Har tittat i verkstadshandboken och det ska vara ett spel upp till 4 mm vid rätt justering. Ska ta mig an den kontrollen, för det är inte riktigt urkopplat, även om man inväntar rotationsstopp innan iläggning. Tack för tipsen för det känns skönt att bolla amatörfunderingar..!

   TS
Avatar Fallback

Re: koppla in kraftuttaget utan koppling+

tallen100  
#553740 Det är ingen som helst fara, inte blir det haveri för att man fuskat med kopplingen någon gång, och särskilt inte när det är obelastat.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).