Traktorer och processorer

Valmet 502 elproblem

5 inlägg 2226 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Valmet 502 elproblem

tumpi  
#491342 Hej!
Min gamle far har en Valmet 502 från mitten på 70-talet. Nu har mätarna och lamporna på "instrument brädan" slutat att fungera även hyttfläkten är död. Körljus o blinkers fyngerar. Även motorn/batteri är i skick. Har ingen instruktionsbok men har googlat runt att det skulle kunna vara säkring nr 4 som det handlar om, den är dock hel. Har någon ngt tips? :smile:   TS
Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Valmet 502 elproblem

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#491364 Antar att de sitter den gamla typen av säkringar som är klämd av ett bläck i var ände. Ökända för kontaktsvårigheter, kolla så de inte är oxiderat på bläcken

Avatar Fallback

Re: Valmet 502 elproblem

Mikael W  
#491386 Dessa har ett enkelt men dåligt elsystem. Som skrevs av gnisten så är det troligen säkringsboxen som är problemt. Annars är det lamporna eller brytarna. Finns inga relä på dessa. Har själv en 700 från -73, tydligen har man kopierat fransk design när det gäller elen. Men, om inte säkringarna, bara följa kablarna, dessa är inte svåra att fixa, man ser hur det är kopplat.

Avatar Fallback

Re: Valmet 502 elproblem

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#491401 Kolla även att det är bra jordat. Tycker ofta att det är ett ställe där man tillslut hittar elfel.
Testa med t.ex. en multimeter/testlampa om du har plus fram genom att jorda på ett säkert ställe(typ minus på batteriet).

Användarvisningsbild

Re: Valmet 502 elproblem

tumpi  
#491516 Tack. Det är bara att börja söka. Dock sitter där två relä ett för vad jag tolkat som relä för blinkers. Det andra sitter nära stömlåset o det vet jag inte vad det är till för. Ska börja med säkringsboxen.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).