Traktorer och processorer

Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

17 inlägg 7241 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

moraggarn  
#455779 Såhär är det! Jag har i dagsläget en Ford 3600 från 1976, en trevlig traktor tycker jag men som har behov av lite omvårdnad, exempel på detta är ett nytt bakdäck, fixa grenrör ( den läcker in dieselångor som satan i hytten). Hytten är en historia för sig med hyfsat rostiga dörrar (hänger dock ihop), pangad bakruta, knäckta skärmar ( dessa är knäckta där baklamporna ska sitta, orsaken är snökedjor som släppt och hakat i, först på ena sidan, ett tag därefter även på den andra). Ett sista problem som jag kommer på är att glödningen inte fungerar (motorvärmare funkar så det är inga problem att starta den även vid väldigt låga temperaturer). Till denna traktorn har jag tillgång till en Gisebo boggikärra utan kran eller spel.

Nu är det som så att jag börjar få lite att pyssla med i skogen, ingen avverkning men en hel del vedkörning framöver, alltså gallring och röjning. Tidigare har traktorn mest använts till att ploga snö till viket den funkat alldeles förträffligt.

I dagarna har jag funderat lite över hur jag ska göra och vad som är vettigast, alternativen ( enligt mig det bästa bästa/vettigaste först) ser ut som följer

¤ Byta däck och fixa det´väsentligaste på traktorn, rensa hytten från dörrar och bakruta, köra med vagnen jag har och stå ut med att lasta för hand, typ så som jag och farsan har gjort i alla år....det är ett jädra mas men ett billigt alternativ, detta har dock gjort att suget efter en griplastarvagn är ganska stort. Funkar det att köra griplastarvagn efter en 3600? I så fall kan det bli att införskaffa en begagnad vagn till vettigt pris.

¤ Sälja undan traktorn som den står för att sedan lägga lite pengar på något annat, har sett lite då och då ekipage för 60,000-100,000. Här får jag då även 4wd vilket ju kan vara bra i många lägen då det inte är allt för smidigt att ta sig fram på vissa delar av marken.

¤ Sälja undan traktorn och köpa en vettig traktor med 4wd och fortsätta handlasta ett tag, för att i ett senare skede köpa till en griplastarvagn.

¤ Sälja undan traktorn och köpa en atv med en vanlig skogskärra till, dessa rymmer ju inte så mycket men är betydligt lättare att lasta för hand, får dock köra fler vändor och avsaknad av tak är ju lite tråkigt, dock tror jag inte att jag kommer tillbringa så jättemycket tid i skogen om vädret är dåligt.

¤ Ett alternativ, som smugit sig in lite som en joker är kombon mellan traktor och atv, är kompakttraktorn. Skulle detta vara ett alternativ? En del säger att det är toppen och del säger botten men här har jag egentligen en i mina ögon ganska vettig maskin för hyfsade pengar.

Som ni ser snurrar det runt lite och jag skulle vara tacksam för lite input från er rutinerade. Kan tillägga att det är inget storskaligt det handlar om ( 16 ha varav 14 skog) det är mest kanske lathet ( handlastning) driftsäkerhet ( är dålig på att meka men gör det jag kan om jag måste). Det finns säkert lite mer som jag nu glömt men i stora drag ser det ut så här. Tack på förhand!   TS
Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

åberg  
#455782 Om du byter, är det då för att få bättre effektivitet eller för att det är roligt? Livskvalitet eller pengar?

Användarvisningsbild

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

Vardon  
#455789 Jag vill alltid ha en traktor som drar okej. Mina argument som jag har bestämt väger mycket för mig är:

- Hytt med värme - Även om det inte är världens bästa restaurang att äta macka i traktorn är det trevligt.
- Dra ner vindfällen på lut. Visst sånt går att lösa med mindre maskiner med. Men samtidigt är det ganska smidigt att köra dit, kroka i ganska rejäla träd och dra dem bakåt.
- Kapacitet och allsidighet.

Så jag hade nog satsat på en vettig traktor först. Den du har med lite reparationer blir nog vettig med om man vill det. Men du ska nog känna att det är vad du vill först. Liksom ingen ide att du lägger tid och pengar på att laga och sen efter 2 veckor tröttna på den.

4wd / lastare får man nog ta efter behov. Jag kan bara konstatera att det är lastaren och skogsvagnen jag använder. Alltså vill jag ha lastare och har jag lastare och kör med lite vikt på den är 4wd trevligt och det sitter inte i vägen i skogen.

Är det så att pengarna tryter så vänta med vagnen, man klarar sig långt med vajerkranen om man vill. Men jag hade nog sökt efter vettiga ekipage som folk vill bli av med, de kan vara prisvärda.

Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

k_h  
#455813 Det går utmärkt med en liten griplastarkärra till den traktorn. Tröttnade också på att handlasta för några år sedan så jag köpte en begagnad kärra. Kolla så att kranen inte behöver högt hydraulflöde och tryck.

Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

moraggarn  
#455817 Vad för kärra köpte du?

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

k_h  
#455818 En begagnad Mowi 7 ton, minns inte nu vad kranen heter. Vagnsstyrning och winch är guld värt för det blir lite större ekipage än med bara den gamla boggikärran. Finns säkert mindre kärror som är smidigare, FMV, Farma, Weimer, KTS-S m fl.

Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

moraggarn  
#455836 Åberg: Det var en bra motfråga som jag även själv funderat på.
Gällande effektiviteten så tycker jag inte att det är så mycket att "jaga" efter, där tror jag att jag vinner mer på att ha ordentliga grejer i de andra leden såsom riktig röjsåg, motorsåg m.m.

Huvudsakliga tanken med ett eventuellt byte är väl egentligen att få något nyare och när man ändå är på g passa på att skaffa något fyrhjulsdrivet och något som underlättar, gör det mindre bökigt att lasta och lossa. Mer lättjobbat= till viss del effektivare. Penningmässigt sett så ser jag det som så att " Behövs det" så har jag råd men samtidigt känns det ju onödigt att lägga en massa pengar på att köpa något som kapacitetsmässigt sett överstiger vad jag egentligen har användning utav.

Att 4wd är bra är ju inget att diskutera egentligen, det är ju så, men man blir ju inte "kung i skogen" utav det då det krävs en hjärna bakom ratten också, i annat fall hamnar man ju bara mer i skiten innan man måste dras loss.

Lägger jag lite tid på att fixa till det i skogen så jag kommer fram så klarar jag mig förmodligen länge med den traktor jag har, men som sagt ska jag ändå skaffa annat så kan man ju passa på liksom.

Har precis nu varit och hört mig för vad ett bakdäck kostar, det skulle gå på 5000:- monterat och klart ink. moms, redan på bakdäcken har jag 10 papp, sedan kommer lite annat pyssel till men räkna i runda slängar på 15000:- så har jag fixat upp det väsentligaste på den traktorn jag har idag, frågan är ju om det är värt det på en 41 år gammal maskin, det kanske är bättre att avyttra den, lägga till pengar och få något nyare.

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#455937 Wirekran och pulka så kan du vinsch 30-40 m från varje håll, istället för att köra där det är jäkligt, håller annars en liten Mowivagn högt, med fjärrstyrd vinst och ramstyrning.

Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

Hema  
#456060 Ett trevligt hjälpmedel vid handlastning är en lastlisa.
1495315258_lastlisa.jpg


Bra klipp för den som kör med enklare vagn (Lastlisan börjar vid 08:52).

Användarvisningsbild

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456102
Bild


https://www.blocket.se/stockholm/Ford_3 ... ca=1_8&w=3
62 000:- Ford 3910 traktor
1987, 2 wd, tipputtag Lastare Källve 600H från 1972, skopa
Antal timmar 3200 bruksskick


Ett förslag som har ekonomin i första rummet, en ngt nyare traktor som har mkt kvar
att nöta på och inbjuder till lite puts och allmän uppfräschning.
Kompletterar man denna med en lämplig vagn när en sådan dyker upp
så sprider du utgifterna och det kanske inte känns så omöjligt dyrt?

Användarvisningsbild

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456105
Bild

https://www.blocket.se/kronoberg/Patu_g ... ca=1_8&w=3
Patu griplastarvagn 56 000:- 44 800:- ex. moms
Patu 8t vagn 5.10 kran
Vagn styrning
Avtagbar kran 3p fäste.
2-spak ventil
Bra skick ..ring för mer info..
Bvsa

Kanske onödigt stor vagn men man måste ju inte lasta max jämt.

Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

moraggarn  
#456297 Tack för tipsen Slurfi! Den där traktorn såg fin ut, ska faktiskt ta att kolla upp den. Gällande frakt utav en traktor ( om det ev skulle bli ett köp) har ni några bra tips gällande det?

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

LP576  
#456299 Jag skulle (om du vill ha en liten tvåhjulsdriven Ford) hellre rekommendera storleken över den (4600 eller 4610) då de har en betydligt bättre och kraftigare framaxel, viktigt inte minst om man kör i skogen och/ eller har frontlastare. Vet detta av egen erfarenhet då jag är uppväxt med en Ford 4100, en i övrigt trevlig liten traktor.

Användarvisningsbild

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#456336 Ford 4100 är onekligen en trevlig traktor, vi hade en sån i många år och var alltid nöjd
när man fick köra med den.
Den hade dessutom WorldWide hytten och det gjorde förstås mkt för trivseln.

Avatar Fallback

Re: Råd och hjälp kring mina snurriga tankar

LP576  
#456353 Vår 4100:a hade också den klassiska Fordhytten. En toppentraktor om det inte vore för den klena framaxeln. Bytte genom åren ett stort antal av de bultar som håller ihop denna.

Annars är 7700 (tvåhjulsdrivna versionen) min Fordfavorit. Tycker den ser stencool ut!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).