Traktorer och processorer

luftning dieselpump

67 inlägg 89558 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

luftning dieselpump

husqvarna_med_sthil  
#249613 Jaha då var det dags. I förrgår kom jag hem med bränslemätaren på knappt hälften och sedan dess har traktorn stått. Nu på morgonen när jag skulle fylla diesel så visar det sig att tanken är helt tom trots mätarvisningen och traktorn startar inte efter fyllning så jag antar att jag behöver lufta. Problemet är att jag inte vet hur man gör, hur gör man ? Är det komplicerat ?
Traktorn är en Zetor 5245 och jag känner mig illa till mods av det här.
Får för mig att detta är rätt åtgärd men det kanske finns fler ?   TS
Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

Valfridsson  
#249622 Luftning kan vara lösningen på problemet. Nr ett är, har du nån instruktionsbok så kolla där, det brukar stå där hur man ska göra. Nr två, följ mitt försök till förklaring, jag har dock aldrig skruvat i nån zetor men så här brukar det vara på din flesta dieslar. Börja med att leta åt en manuell matarpump, och öppna en luftskruv som brukar sitta på fördelarpumpen, pumpa sen på handpumpen tills det kommer någorlunda luftfritt bränsle i luftskruven sedan stänger du den och lossar lite på matarledningarna vid insprutarna, och kör sedan startmotorn tills det kommer bränsle vid insprutarna och skruva åt dom eftersom det kommer bränsle till dom och snart borde traktorn starta. En batteriladdare kan vara en bra idé och kör inte startmotorn för långa stunder utan paus. Hoppas det kan hjälpa.

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

åberg  
#249624
husqvarna_med_sthil skrev:jag känner mig illa till mods av det här.

Inget som blir bättre av att oroa sig, så strunta i det. Inte för att jag nånsin skruvat på nåt med diesel men jag surfade runt och läste lite och vågar sätta fem spänn på att den startar om du luftar.

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

husqvarna_med_sthil  
#249626 Ja man får tacka, batteriladdaren sitter på plats och jag ska söka igen delarna handpump och luftskruv på fördelarpumpen. Jag ska gå ut och testa !

Tack för hjälpen !

   TS
Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

alias  
#249629
husqvarna_med_sthil skrev:Ja man får tacka, batteriladdaren sitter på plats och jag ska söka igen delarna handpump och luftskruv på fördelarpumpen. Jag ska gå ut och testa !

Tack för hjälpen !


På Zetor 6045 satt handpumpen på vänster sida av motorn, där du inte har några plåtar.

Såg ut som en glasklocka - där man ser dieseln inuti - sen så satt det ett vred ovanpå hållaren till glasklockan. Detta vred (ett horisontellt kugghjulsliknande vred) var svart och skulle skruvas moturs innan man kunde pumpa med den (tror det var gängor i tappen ner i pumpen som låste fast pumparmen genom att man skruvade kugghjulet medurs då pumparmen var i bottenläge).

Vet att handpumpen behövde användas vid så gott som varje kallstart, då bränslet hade en tendens att rinna tillbaka.

Vet att denna pump byttes efter ett tag då den blev mer och mer otät.

Vidare har jag för mig att det brukar vara att föredra trycka in någon kallstartsknapp (liten svart sak som satt i närheten av handpumpen), tror att handgasen var tvungen att vara nästan uppställd på max för att kallstartsknappen skulle fungera.

Hoppas att jag inte lurar dig, har ej kört denna traktor sedan 2005 och vet som sagt inte hur mycket som skiljer dessa modeller åt.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

husqvarna_med_sthil  
#249630 Jag har nu druckit ur kaffet framför datorn och ska ut och testa dessa tips, glad att skogsforum finns med de som varit med förut som man kan fråga.

   TS
Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

axwell  
#249631 Vet inget om hur Zetor har löst dieselpumpningen.
Så här skall min Yanmar luftas:1 Fyll tanken full,2lufta med luftskruv vid ingång till filtret, 3 lufta vid utgången från filtret, 4 luftskruven på högtryckspumpen,4(B) Om detta inte räcker efter provstart, lossa lite på spridarna vid motorblocket.

5 Kör runt motorn med öppen dekompressionsventil ca. 15 sekunder. Upprepa.
6 Provstarta!
Jag brukar inte behöva ge mig på spridarna, hela proceduren tar bara någon minut innan motorn går igång.

Lycka till !

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

husqvarna_med_sthil  
#249641 Nu går Trulle igen ! Tror aldrig han startat igång så snabbt någonsin förr. Jag fick söka ett tag efter manuella pumpen för den saknade sin ratt men hittade den till slut. Pumpade på så länge jag orkade och efter de första 10 pumpningarna började det på att gå tungt och det hördes hur det gick flöde i ledningen när jag pumpade. Kunde inte hålla mig utan gjorde en provstart och han gick igång direkt !

Tack för hjälpen ! Kändes tröstlöst i morse men nu siktar jag på ytterligare en kördag imorgon !

   TS
Användarvisningsbild

Re: luftning dieselpump

totte  
#249643 Trevligt! Nästa steg är väl att fixa en fungerande tankmätare.

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

husqvarna_med_sthil  
#249644 Där sa du något Totte och du har rätt, undra hur den fungerar? Är det någon form av flootör tro ?
Ja just, till saken hör att den visar 3/4 fullt nu när jag fyllt upp allt som går så den sitter inte fast men verkar vara felkalibrerad eftersom tomt var 1/4 tank.

   TS
Användarvisningsbild

Re: luftning dieselpump

totte  
#249646 Brukar ju vara nån form av flottör, antingen har den hängt sig lite, eller är det glapp i den mekaniska anslutningen till potentiometern. Skulle nästan gissa på det senare. Om det inte är mätaren förstås. Men skulle nog börja med att kolla armaturen i tanken. Reservation för att jag inte har en aning om hur det ser ut på en Zetor.

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

alias  
#249648
husqvarna_med_sthil skrev:Nu går Trulle igen ! Tror aldrig han startat igång så snabbt någonsin förr. Jag fick söka ett tag efter manuella pumpen för den saknade sin ratt men hittade den till slut. Pumpade på så länge jag orkade och efter de första 10 pumpningarna började det på att gå tungt och det hördes hur det gick flöde i ledningen när jag pumpade. Kunde inte hålla mig utan gjorde en provstart och han gick igång direkt !

Tack för hjälpen ! Kändes tröstlöst i morse men nu siktar jag på ytterligare en kördag imorgon !


Trevligt att det funkade utan att lufta systemet.

Pumpen på din såg inte riktigt ut som på den Zetor jag har kört, varför jag förstår om du fick leta lite (min beskrivning blev ju lite vilselednade i detta fall - ber om ursäkt för detta).

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#249655 Det verkade ju vara en fröjd att lufta, så varför bry sig om att fixa mätaren???
8)

Avatar Fallback

Re: luftning dieselpump

husqvarna_med_sthil  
#249656 Det har nog suttit en ratt där kan man tänka men försvunnit i "hanteringen" genom åren. Inte be om ursäkt, fasen jag är glad för all hjälp som går att få !

Jag ska ta mig an tankmätaren och lite annat småpyssel när vädret blir mot våren och det är härligt att vara ute och pyssla. Jag får se till att tanka tätt tills den intensivaste användningen av traktorn är över. Såg även att det fattades en skruv till kåpan för generatorn samt att en av kontrollamporna i hytten försvunnit ( den för diff eller kraftuttagshandbromsen tror jag). Även ett av lyktglasen bak behöver bytas samt grillen framtill (om det finns att få tag i längre). Skulle även vara trevligt att ha lite belysning från takhöjd mot sidorna också när man behöver röra sig runt traktorn i skogen och mörkret fallit eller i andra projekt hemmavid.

En fröjd att lufta ?? haha, snarare en fröjd att jag lärt mig något nytt och att det fungerade.

   TS
Användarvisningsbild

Re: luftning dieselpump

rokon  
#249657 Bra att det löste sig! På min Zetor 4340 så brukar det räcka med att lufta vid det stora bränslefiltret som sitter efter pumpen. Sånt här är bra att kunna fixa själv. Grattis!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).