Jämna ut väg, Linköping

 Svara  5 inlägg  1853 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Jämna ut väg, Linköping

 
#133317 Hej
På det område i Vidingsjö i Linköping där min idrottsförening håller till finns en bit väg som fått körspår. Vi vill jämna ut den.

Spåren i vägen är ett par decimeter djupa och skulle tippa drygt hundra meter i längd. Vägen har en gång i tiden körts med skotare ner till bukplåten, och sen jämnats ut utan tillförsel av bär- eller slitlager. Vid markägaren kommunens senaste utkörning blev det lite spår igen. Kommunen är inte intresserade av att jämna ut vägen. Vi hoppas kunna skriva papper på att vägen ska justeras efter nästa gång de kör där men den här gången får vi i föreningen ta hand om det.

Vi är en idéell förening och kan lägga ett antal mantimmar men det blir för drygt jobb att jämna ut med spade då vi har andra objekt som ska hinnas med. Därför har vi börjat fundera på maskinella lösningar. Frågan är vad som är lämpligast för att jämna vägen. Traktor med grusskopa? Minigrävare med planeringsskopa? Nån maskin med schaktblad?

Hyra minigrävare går ju alltid. Bonus: det skulle vara lite roligt att köra själv också. Får i såna fall ta det nån annan dag än ordinare banarbetsdag bara, annars blir det väl slagsmål om vem som ska sitta i hytten. :lol:

Spontant känns det som att det skulle vara enklast för mig som banchef om vi kunde få dit nån som har verksamhet i närheten med lämplig traktor. Rimlig timkostnad?

Nån som är intresserad? Diskutera här eller skicka PM. Övriga tips och synpunkter är också välkomna.   TS
Mowi
Användarvisningsbild

Re: Jämna ut väg, Linköping

 
#133374 Varför inte bara beställa ett lass grus och jämna ut för hand, passar ju utmärkt för en idrottsförening.

Avatar Fallback

Re: Jämna ut väg, Linköping

 
#133385
Slurfi skrev:Varför inte bara beställa ett lass grus och jämna ut för hand, passar ju utmärkt för en idrottsförening.

Jodå, vi kör som vi hinner. Vi körde ut sisådär 35 ton en lördag för nån månad sen och vi ska köra ut mer i början på augusti. Vi brukar använda oss av fyrhjuling, grussläp och manuell lastning för köra ut grus till de ställen det behövs.

Vi har två anledningar att köra ut grus på banan. Den första är att få stigen att hålla ihop där det är blött. Vi ska inte ha breda gegghål och erosion, det blir fult och tråkigt att åka i och är inte tillåtet enligt vår överenskommelse med markägaren. Markduk och grus i en knapp meters bredd håller bra för tät trafik med cykel och syns knappt när gräset växer in i kanterna. Snyggt och hållbart.

Andra anledningen är att få en mer varierande och roligare bana med några lättåkta sektioner som bryter av mot det steniga och rotiga underlag som är förhärskande i området (vi har inte en enda meter av de jämna böljande barrmattor man kan hitta tex i Olstorp någon mil härifrån). Så några bitar har vi helt enkelt grusat för att jämna till. Det är bättre att göra de lätta bitarna lätta och de svåra ordentligt svåra än att ha monotont rot-stök hela vägen.

Om det bara var vägen som skulle åtgärdas så skulle det inte vara nåt problem, men vi har svårt att får ihop tillräckligt med mantimmar för att hinna med allt vi vill åstadkomma, så det gäller att satsa där det gör bäst nytta. Den fyrhjuling vi brukar använda oss av är också lite begränsad, nu är det två månader mellan tillfällena. Därför vore det intressant att få en del av jobben gjorda med maskin.

Eftersom vägen är just en väg bedöms den vara ett lämpligt objekt för maskinjobb då vi inte behöver köra ut nån maskin på stigarna. Att diskutera med markägaren om vi får köra traktor/grävare i skogen kan vi av erfarenhet gissa blir lite för långdraget. Just den här vägen verkar tidseffektiv att åtgärda med maskin helt enkelt.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Jämna ut väg, Linköping

 
#133387 Ok, nå tippa några gruslass i ena vägänden och knuffa ut med vilken traktor som helst, klart och betalt.

Avatar Fallback

Re: Jämna ut väg, Linköping

 
#133993 Ser ut som vi kan ta in en grävare först så vi får lite hyfs på dikena på båda sidor vägen. Sen blir det manuell grusning. Spaden blir blank och fin. :smile:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
SkogsNolia byter tillbaka till jämna år 2018 av Torbjörn Johnsen - tor 16 jun 2016, 10:22
i Skogsmässor
0 svar
1403 läst
av Torbjörn Johnsen     
tor 16 jun 2016, 10:22
Skogsdag med SYDVED 27/10-17 mellan Västervik & Linköping av AvestaVagnen - tor 26 okt 2017, 19:04
i Skogsmässor
0 svar
1201 läst
av AvestaVagnen     
tor 26 okt 2017, 19:04
Är det rätt väg att gå? Gobigas på väg att stoppas av norrskog - lör 21 nov 2015, 03:20
i Bioenergi
6 svar
2751 läst
av norrskog     
mån 23 nov 2015, 20:30
"Arbete på väg" på enskild väg? av kungsis - mån 20 mar 2017, 00:06
i Öppna kategorin
10 svar
2418 läst
av Amatörhuggare 62     
mån 20 mar 2017, 22:29
Våg i kranspetsen av finskpinne - tis 06 jul 2010, 11:53
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
3 svar
1671 läst
av finskpinne     
ons 14 jul 2010, 20:45
Annonser