att ta ut grot

 Svara  10 inlägg  4651 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

att ta ut grot

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101272 Hur mycket grot blir det på en granavverkning?



   TS
Avatar Fallback

Re: att ta ut grot

 
#101289 ?

Användarvisningsbild

Re: att ta ut grot

 
#101292 hur långt är mitt skosnöre??

Användarvisningsbild

Re: att ta ut grot

 
#101293 Från den ena ändan till den andra....
:grin:
Behövs nog lite mer info om objektet för att kunna svara på den frågan.

Avatar Fallback

Re: att ta ut grot

 
#101294 Annars går det kanske att sätta grotuttaget i relation till nånting och svara på frågan.

T ex x kubik grot i ett 100 årigt granbestånd i Norrlands inland. Tänkt volym 300 m3 fub/ha slutavverkningsskog.

Användarvisningsbild

Re: att ta ut grot

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101295 En vän påstår att i en slutavveerking med 200 m3fub så blir det 50 m3f grot per ha. Är det rimligt att anta eller vad är normalt på en granavvverkning?

Ser att norra ger 70 kr per m3f, se länk; http://www.norra.se/upload/Energiprislista%20Örnsköldsvik%20100901.pdf

   TS
Avatar Fallback

Re: att ta ut grot

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101298
OAS-forests skrev:En vän påstår att i en slutavveerking med 200 m3fub så blir det 50 m3f grot per ha. Är det rimligt att anta eller vad är normalt på en granavvverkning?

Ser att norra ger 70 kr per m3f, se länk; http://www.norra.se/upload/Energiprislista%20Örnsköldsvik%20100901.pdf


Hur mycket energi finns i trädet?
Antag att en gran är 1 m³sk (ungefär ett träd med 30-35 cm brösthöjdsdiameter). Torrådensiteten är i snitt 400 kg/m³. Med 60 % i stam, 20 % i grenar/barr och 20 % i stubbe är den totala biomassan (torrvikt) cirka 670 kg, fördelat på 400 kg stam, 133 kg grenar och 133 kg stubbe. Energivärdet för flis med en fukthalt på 30 % är ungefär 4,9 kWh per kilo torrsubstans. Hela träden kan därför leverera 3300 kWh.

Det räcker då med 4-5 stora granar för att klara uppvärmningen av en normal villa under ett år (med en årsförbrukning på 16.000 kWh)!
http://www.skogforsk.se/KunskapDirekt/s ... -ett-trad/


EDIT:
Om energin kostar 1kr/KWh så ger den totala biomassan i 4-5 granar ett värde på
3200-4000kr per träd.
Hur många granar har du i din skog?

Användarvisningsbild

Re: att ta ut grot

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#101308 Tack för en bra länk Zalman :)

Fann denna bild vid ytterligare ett musklick;
http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirek ... -biomassa/

Där finns det teoretiska svaret på min fråga. Vid normal granavverkning finns 30% av trädets totala biomassa i grot, 20% i stubben och 50% i stammen.

Grotandel; 30/50 = 0,6 -> alltså är groten 60% av stammvedsvolymen
Dock ska man ju inte tro att man kan ta rätt på all grot, så den praktiska siffran torde ligga lägre. Kanske kring 30-40%.

Någon som har praktisk erfarenhet av detta får gärna fylla på med egna erfarenheter.

   TS
Avatar Fallback

Re: att ta ut grot

 
#103325 åker planterd gran ger lika mycket grot som virke

Avatar Fallback

Re: att ta ut grot

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#103450
Holger42 skrev:åker planterd gran


Då kommer man inte långt :wink:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Grot-pris av Mangan - ons 07 jul 2010, 10:14
i Bioenergi

12
15 svar
8928 läst
av olsson_deere     
tor 06 okt 2011, 20:24
Någon som tjänat något på grot / stubbar av zorran - sön 12 sep 2010, 16:13
i Bioenergi

12
26 svar
9392 läst
av haggloader     
sön 21 nov 2010, 16:47
GROT kjøring med ALS av AndersH - mån 06 dec 2010, 22:51
i Skotare
4 svar
1738 läst
av grotförare     
sön 19 dec 2010, 21:33
Ersättning för Grot av carl-axel.petersson - ons 26 jan 2011, 21:05
i Avverkning (slutavverkning)
10 svar
4952 läst
av Jamax     
lör 02 jul 2011, 21:33
skota grot med als av halleby - lör 05 feb 2011, 20:02
i Bioenergi

12
19 svar
7380 läst
av grotförare     
fre 20 maj 2011, 18:30
Annonser