Byggreglar av flis - framtida konkurrens om flisen?

 Svara  6 inlägg  4318 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Byggreglar av flis - framtida konkurrens om flisen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#53740 Det experimenteras tydligen med byggreglar av flis, i detta fall asp.

https://www.nyteknik.se/automation/sode ... da-6455545

/Niklas   TS
Användarvisningsbild

Re: Framtida konkurrens om flisen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#53744 För ca 1 1/2 år sen hade jag en diskussion med ett par bekanta angående timmerkvaliteer. Den ene med mycket god insikt i branchen speciellt i Tyskland sade att om 10-20 år behöver du inte bry dig om kvalite eftersom allt byggnadsmatrial då kommer att vara pressad flis :surp: . Tänk om han har rätt!!

Magnus M

Användarvisningsbild

Re: Framtida konkurrens om flisen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#53869 Ja, det är inte omöjligt. Jag tror mig ha förstått att vanliga plankor inte ger det starkaste och hållbaraste träämnet. Sedan om just pressad flis är det optimala eller om det att sönderdela virket och rensortera de nanostora fibrerna innan de sätts ihop till något supermaterial. Spännande utveckling är det i alla fall. Sedan återstår det att se hur detta förändrar virkeskraven (och därmed skötselinriktningen) i framtidens skogsbruk.
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Framtida konkurrens om flisen?

 
#53927 Hej,
Här finns lite mer info (2 år gammal dock).

Slår det igenom torde iaf hybridasp bli än mer poppis att odla...

På en marknad som omsätter cirka 300 miljarder kronor lanserar företaget NewBeam en produkt som ska bli en konkurrent till balkar och profiler av stål och virke. De nya produkterna är patenterade byggprofiler av aspflis. Enligt de första testerna har de formpressade aspbalkarna bättre byggegenskaper än traditionella träbalkar. Genom att de är lätta och billiga är de även ett alternativ till stål.


Nu vidtar en certifieringsprocess för de nya träfiberprofilerna och samtidigt ska en produktionsanläggning byggas i Söderhamn
Anders Lundström, vd på innovationsföretaget Newbeam i Stockholm:

- För svenska skogsägare kommer våra produkter innebära att de kan få en bättre avsättning för aspvirket.

Skogssällskapets virkeschef Mikael Zachrisson bekräftar att den nyutvecklade byggprodukten mycket väl skulle kunna bli ett intressant slutmål för asp från svenska skogsägare.

- Aspen har hittills varit av marginell betydelse och främst använts för tändstickor och i dåligt betald lövmassaved.

- Kan man hitta en mer högförädlad kvalificerad användning vore det väldigt spännande. Framförallt skulle det vara aktuellt med odlingar av hybridasp, säger Mikael Zachrisson.
Intressant för byggmarknaden

Eftersom aspen lämpar sig bättre än granen för produktion av enkelt faner och plywood har trädslaget på senare tid även blivit allt mer intressant även för den mekaniska skogsindustrin. Ett intressant exempel är NewBeam som tagit fram lastbärande balkar och reglar av OSB-material (Oriented Strand Board) av aspflis för ett eget byggsystem.

Grundare till NewBeam är Ulf Nyberg, tidigare träteknisk forskningschef på Stora Enso. Han insåg att aspen hade stor potential även inom byggbranschen. Tillsammans med forskare på KTH utvecklade han processen att formpressa materialet. Man insåg snart att fördelarna var många jämfört med dagens stålbalkar, kertobalkar (balkar av limmade spånskivor) och traditionella träbalkar. NewBeam blev billigare eftersom råvaran är billig. Balkarna blev också lättare, eftersom de inte är massiva som en traditionell träbalk. Dessutom visar mätningar att såväl brandkänslighet som rena byggegenskaper t ex nedböjning och dragspänning är betydligt bättre än för traditionella träbalkar.
Etablerad byggstandard

- OSB-skivorna är ett etablerat material, framförallt i USA och Europa, förklarar nytillträdde VDn Anders Lundström.

- Det unika är att vi har utvecklat en teknik för att skapa profiler för byggsystem i detta material. Där är vi först i världen.

Tillverkningen sker i en enda process under högt tryck och under värme. Aspflis pressas under värme och högt tryck och formas till bärande balkar, reglar och profiler.

- Utvecklingen i byggbranschen går mot ökad industrialisering och färdigmonterade enheter, berättar Anders Lundström. Här passar NewBeams produkter in perfekt eftersom de innebär såväl kostnadsminskningar och miljöfördelar som prestandaökningar.

- Dessutom ingår våra produkter i ett måttanpassat byggsystem, ”ett Mekano”, som kan kombineras i all oändlighet.

- Profilformen minskar träinnehållet till en tredjedel för samma hållfasthet som en trä-regel och den låga vikten och volymen förenklar transporterna och underlättar hanteringen på byggarbetsplatsen, säger han.
Snabbast växande


Det finns ett stort intresse för bra byggsystem i trä, särskilt från byggindustrins mindre aktörer, säger Anders Lundström, VD på Newbeam, som tror på en global marknadsandel på 1 % om fem år. Foto: Mikael Falk
Aspen har man tidigare försökt utrota för att ge plats för viktigare trädslag, men är det träd i Sverige som växer snabbast. På 40 år blir trädet fullvuxet. Den modifierade hybridaspens fördel är att omloppstiderna blir ännu kortare. Massavedsdimension uppnås på 15 – 30 år och vid slutavverkning producerar hybridaspen 250 –300 kubikmeter massaved per hektar. Att aspen förnyas naturligt genom rotskott och flera generationer därför kan dras upp utan någon nyplantering är ytterligare en fördel. Som ersättning för rötskadade granbestånd kan hybridaspen också vara ett alternativ, eftersom asp inte är mottaglig för rottickans angrepp.
Dålig status

Kanske finns en historisk förklaring till dess dåliga status i att rena naturliga aspbestånd vanligtvis är små till arealen och leveranserna i huvudsak kommer från avverkningar i blandskogar.

Under de senaste åren har man dock upptäckt att aspen har många goda användningsoch odlingsegenskaper. Asp utnyttjas exempelvis av Metsäliittokoncernens dotterbolag M-real vid framställningen av vissa högklassigt bestrukna finpapper och vissa kartongkvaliteter. Totalt använder Metsäliittokoncernens fabriker över en miljon kubikmeter aspmassaved per år. I Finland betingar aspen nu ett relativt bra pris, nästan i klass med björk. Från miljösynpunkt är användningen av asp som råvara för papper positivt, eftersom tillverkningsprocessen kräver mindre mängder blekningskemikalier och energi.

Användarvisningsbild

Re: Byggreglar av flis - framtida konkurrens om flisen?

 
#478339 Av en slump fann jag på att det tyvärr verkar som att företaget i länkarna ovan har gått i konkurs. Företaget hette NewBeam och utvecklade en produkt som går under samlingsnamnet LSL - Laminated Strand Lumber. Långa flisbitar (likt OSB) som pressas under hårt tryck ihop med bindemedel till olika typer av reglar.

USA har jobbat med LSL under en längre tid. Weyerhaeusen har många produkter i LSL: https://www.weyerhaeuser.com/woodproduc ... trand-lsl/

Bild


Vad tror ni, är detta en framtidsprodukt även i Norden? Och i så fall, var NewBeam före sin tid?

Användarvisningsbild

Re: Byggreglar av flis - framtida konkurrens om flisen?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#478342 Tja, blir det minst lika starkt, hållbart och billigt som traditionellt virke, så har det definitivt framtiden för sig.
/Niklas

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Fundering ang konkurrens under jord av Katten003 - mån 06 jan 2014, 08:39
i Skogsröjning
7 svar
4249 läst
av Jim_the_one     
mån 06 jan 2014, 11:45
VAD BETALAR VÄRMEVERKEN FÖR FLISEN? av bonnadam - fre 27 aug 2010, 16:32
i Bioenergi
5 svar
3986 läst
av perola     
lör 11 sep 2010, 17:55
Framtida skogsjobb av neslund - ons 04 apr 2012, 18:13
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
7 svar
5373 läst
av totte     
lör 22 jun 2013, 19:41
Fundering för framtida ägande i Sverige. av vetinte - tis 18 aug 2015, 16:04
i Öppna kategorin

12
19 svar
5234 läst
av vetinte     
lör 22 aug 2015, 22:10
Vida tror på framtida export till Indien av Niking - tis 27 okt 2015, 23:34
i Avtal, offerter, virkesprislistor och priser
1 svar
695 läst
av Niking     
tor 29 okt 2015, 00:49
Annonser