Tanken verkar alltså vara att kickstarta dessa och "vaska" värmen fram till vintern för att generera mer el.
En sådan manöver skulle generera ett starkt behov av råvara till kraftvärmeverken och troligtvis mest från skogen och det skulle kunna ske väldigt snabbt. Frågan som då kan vara intressant att diskutera är vad som händer med rundvirkespriserna för skogsägaren?
Runt 10 TWh ska det finnas möjlighet att pressa ur kraftvärmeverken i el per år. Det gäller hela Sverige och om de producerar max. Detta motsvarar ca 5 miljoner m3fub rundved eller drygt 6 % av den årliga avverkningen i Sverige. Att utöka avverkningen för detta ändamål kan bli svårt utan att äventyra ex. målen i LULUCF. Kanske kan man kraftsamla ihop rester till någon del men annars återstår att elda massaved eller timmer.
Om nu konjunkturen för sågverken sjunker (som de själva flaggar för) så kommer även sågverksflisen till massabruken att minska i volym. Att då riskera minskade flöden från två håll kan vara prekärt för massabruken.
Första kvartalet 2022 så betalade kraftvärmeverken ca 100 kr/m3fub för skogsflis (200 kr/MWh). Skogsforum har pratat med flera initierade i branschen som kan se olika scenario. Ett är att massabruken förser kraftvärmeverken med "billig" massaflis för att inte priset ska skena för skogsflisen. Hellre då att de stora massabruken flisar sågtimmer för att täcka upp för en del av den massaflis de säljer.
Andra vi pratat med säger att det kan bli huggsexa om rundvirket om nu staten tvingar kraftvärmeverken att panikstarta sin verksamhet. Flisa vad som flisas kan.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto