Bioenergi

Priset på pellets stiger

2 inlägg 9469 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Priset på pellets stiger

Torbjörn Johnsen  
#764927 Rysslands krig i Ukraina med tillhörande turbulens på den europeiska energimarknaden skapar en snabbt ökad efterfrågan på alla typer av biobränsle. Det här gäller uppenbarligen också för värmepellets. Nu senast skriver Bergs Timber i sin Q2-rapport:

Som en effekt av ökade energikostnader ser vi ett ökat intresse för värmepellets där priserna stiger kraftigt


Pelletspriserna har legat förhållandevis stabilt under långa perioder men nu verkar det vara spikrakt uppåt som gäller. Enligt den österrikiska branschorganisationen Pro Pellets har priset på värmepellets i bulk stigit med 97% på ett år och enbart den senaste månaden med nästan 20%.

Den här stora prisökningen ger en positiv påverkan för sågverksföretag vars sågspån blir allt mer värdefullt. Inte minst för de sågverk som pressar egen pellets i sina anläggningar. För en villaägare (i Österrike) innebär det att ett ton pellets nu kostar mer än 4 500 kr och att kW-priset för pelletsuppvärmning därmed närmar sig en krona/kWh. Och det är antagligen bara början...   TS
Avatar Fallback

Re: Priset på pellets stiger

Tjingen  
#766486 Börjar bli dax att beställa inför säsongen. Ca 35% upp på ett år. 🤔 Får hoppas att det även påverkar massapriset så att man kan få lite kompensation den vägen

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).