Bioenergi

Danske Bank tror på biodrivmedel - EU dissar

2 inlägg 1942 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Danske Bank tror på biodrivmedel - EU dissar

Torbjörn Johnsen  
#683281 Danske Banks senaste nyhetsbrev Skog & ekonomi handlar mycket om biodrivmedel från skogen. Danske Bank anser att biodrivmedel är vägen till den nya skogskemin. D v s att utvecklingen av storskalig biodrivmedelsproduktion även ska bidra till att öppna upp för produktion av andra högförädlade kem-produkter baserade på skogsråvara.

Danske Bank gör en pedagogisk genomgång över flödet av råvara och energi från svensk skogsavverkning. Knappt 25% av det avverkade virket blir trävaror medan 50% blir energi redan i primärledet. Banken konstaterar att andelen virke som blir energi har ökat och ökar i och med att vedsnåla tidningspappersmaskiner stängs och istället ersätts med sulfatkok som bränner halva vedvolymen i den egna processen.

Bränslet som eldas i industrin (lutar, spån, bark mm) har hanterats som en "slösaktig" resurs. Eller för att citera banken:

Historiskt har troligen energin varit för billig för skogsindustrin. Den har ju bara funnits där med bark och spån. Man har kanske tagit den för given. Med nya biodrivmedel kommer energivärden att synliggöras på ett helt annat sätt.


Det bärande temat i nyhetsbrevet är att vi planerar att öka användningen (inblandningen) av biodrivmedel ytterligare samtidigt som vi idag importerar 85% av biodrivmedlen. Därför behövs inhemska investeringar i produktion och massabruken och skogsindustrin är de som borde investera. Gärna i samarbete med petroliumindustri som tänker ställa om till grönt. Det går att ta ut ligninet ur sulfatprocessen och omvandla detta till t ex biodiesel samtidigt som brukens energiprocesser kan effektiviseras så att det ändå inte går åt mer virke. Det som behövs är enligt banken långsiktiga spelregler och investeringsvilja. Exempel från Finland visar enligt banken att det går att få lönsamhet i sådan produktion.

Andra delar i nyhetsbrevet behandlar den allt hetare trävarumarknaden och ett ökat sug efter timmer. Samtidigt som marknaden för massaved och cellulosaflis är iskall. Sluta gallra och hugg slutavverkning helt enkelt. Helst av gran. Läs mer om det i nyhetsbrevet som ni hittar här:

https://danskebank.se/-/media/files/se/ ... 4-2020.pdf

Samtidigt som vi här i Sverige planerar att satsa på storskalig produktion av biodrivmedel, understödda t o m av miljöpartistiska stadsråd, håller EU-kommissionen som bäst på att drar undan mattan för hela bioenergimarknaden. Den s k Taxonomirapporten jämställer bioenergi med naturgas, som en övergångslösning som man varken ska forska på eller investera i. Där vill man bara satsa på el och vätgas (från sol och vind). Inte ens den svenska vattenkraften ger enligt Taxonomin grön energi. För den som vill läsa mer om vad det innebär för svensk bioenergi så finns en intressant blogg på Svebios sajt som ni kan läsa här:

Taxonomi för strypt bioenergi och bioenergiforskning

Det är helt uppenbart att vi lever i en stor förändringstid och mycket kommer att hända framöver. I den fortsatta utvecklingen av svensk skogsindustri skulle i alla fall jag vilja efterlysa hur vi kan öka andelen av virkesfångsten som går till träbyggande. Även om inte 100% av en stock kan bli plank och bräder så går det ju att göra andra saker än energi av flis, spån och bark. Det kanske är dags att försöka få igång lite svensk tillverkning av skivmaterial för att möta det växande träbyggnadsintresset? Då kan vi minska vår skivimport och det kommer garanterat inte att dissas av EUs klimatpolitik.   TS
Användarvisningsbild

Re: Danske Bank tror på biodrivmedel - EU dissar

Mellberg  
#683289 Tror mer på DB i detta fall, för det har väl sagts tidigare, det som kan göras av olja kan göras av träd. Dax för Regeringen och Riksdagen att stå upp för den Svenska skogen och trakthyggesbruket.

Substitutionseffekten är helt enorm när det gäller biodrivmedel 😎

Kanske dax att lämna EU, nog skulle vi slippa något direktiv då =))

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).