Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto
Midgård skrev:Jag kör med precis samma teknik och det har fungerat utmärkt hittills. Jag har ett gammalt grillgaller i botten på det stora fatet som det lilla, upp och nervända fatet, står på. Detta för att släppa ut gengasen i botten. Jag har kolat ask och det har fungerat perfekt, allt genom kolat. Mina lock på det lilla fatet smälte vid första körningen. Aluminum har ju smälttemp 6609 grader.
Efter att jag tänt, får jag elda i c:a 2 timmer för att koka bort vattnet ur veden och då har jag bägge hålen i lilla fatet öppna. Eter drygt 2 timmar börjar det komma gengas ur hålen, vilken antänds. Då ställer jag en plåtburk på vardera hålet som tätar tillräckligt och tvingar ner gasen till elden i botten på stora tunnan. Jag har också ett litet borrat 8 mm hål i övergaveln på lilla fatet, där det brinner tills gasen tar slut. Då är allt klart och veden får brinna/glöda ut och man väntar till nästa dag då allt svalnat och man plockar ut 45,50 liter perfekt grillkol.
Vedproducent skrev:Kolet blev jättefint cirka 35 liter. Björkved som torkat drygt ett år och det blev kanon. Annars gick allt möjligt fel och det slutade med spöregn. Men man lär sig. Har definitivt eldat mer torr ved än kolens värde. Men jag suger åt mig av lärdom och återkommer.
Vedproducent skrev:Testet klart. Jag tycker ju det ser absolut helt perfekt ut. Fantastiskt kul. Tänk att elda i en liten hink kan vara så kul😏
tallen100 skrev:Vedproducent skrev:Testet klart. Jag tycker ju det ser absolut helt perfekt ut. Fantastiskt kul. Tänk att elda i en liten hink kan vara så kul😏
Ser riktigt fint ut 👍
Du får börja kapa trissor i lämplig kolstorlek, och få ännu mera spån och byta namn till kolproducent 😉