Bioenergi

Sköta skogen för att undvika skogsbränder

6 inlägg 3894 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sköta skogen för att undvika skogsbränder

svampbob  
#593286 Gallra för att undvika skogsbränder. Gäller samma sak i Sverige att täta ogallrade skogar orsakar kraftigare och frekventare skogsbränder.

https://video.foxnews.com/v/60990233170 ... show-clips



   TS
Avatar Fallback

Re: Sköta skogen för att undvika skogsbränder

AKKAMAAN  
#596019 Det här videoreportaget har inget egentligt med skogskötsel att göra. Det primära man vill belysa är att distributions äter för elkraft är eftersatt och skogsbränderna orsakar elavbrott.
California kommer att brinna vilt oavsett om man "gallrar/avverkar" skogen.
Trump fick för sig att skogen skötts fel efter att ha talat med den finske statsministern om finländskt skogsbruk, troligen om att man tar tillvara avverkningsresterna på marken. Trump "kom hem" och berättade att man var tvungen att kratta marken i skogarna för att undvika spridning av skogsbrand. Hur han skall få bukt med allt torrt gräs som alltid gör att bränderna tar sig samt sprider sig snabbt, det hade den finske statsministern inte berättat nåt om.
Californien är kruttort under 7-8 månader per år.
De flesta bränderna startar intill de större vägarna och motorvägarna. Har själv kört motorvägen Interstate I-5 mellan Los Angeles CA och Oregon tjogtals gånger och det finns alltid större eller mindre brandhärdar längs motorvägen, speciellt 50-100 kom norr om Los Angeles samt från Redding CA och norrut, i dessa båda platserna går motorvägen genom branta bergsmassiv med både gräs och skog. Enligt mig som har kört mycket nattetid på I-5 så är rökning och glödande cigarettfimpar som slängs ut genom sidorutorna på personbilar och lastbilar en stor orsak till att bränder startar. På senare tid har man också börjat misstänka att skogsbrand har blivit terrorismens nya "vapen". Norr om LA är skogen av 2-5 meter hög "buskkaraktär", som inte på nåt sätt har med skogsbruk att göra. Norr om Redding finns normal ståndskog men mestadels i väldigt brant terräng. Snustorrt gräs finns alltid obegränsat på Califoniens vägkanter.
För att skogsbruk skall kunna begränsa skogsbränder så måste man bedriva parcelliellt hyggesskogsbruk för att skapa brandrefuger. Att bedriva gallring i dessa branta skogsterränger är väldigt kostsamt för att inte säga oförsvarbart.

För svenskt skogsbruk och skogsbrandprevention så är säker gallring samt parcelliellt hyggesskogsbruk ett bra sätt att begränsa ev brandhärdar, men torka kan bara begränsas med vatten.

Men blanda inte ihop det videoinlägg från FoxNews med skogsbruk i vare sig Californien eller Sverige

Avatar Fallback

Re: Sköta skogen för att undvika skogsbränder

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#596130 Min personliga erfarenhet är att den döda veden som är så populär är de värsta brandhärdarna. Att det finns vägar så att folk och brandbilar kan komma fram är avgörande. Att om inte branden är alltför intensiv så räcker det med en traktorväg där inte växtligheten har hunnit komma tillbaka för att branden ska stoppa där. Blåser det kraftigt däremot så kan branden hoppa över en bilväg.

Avatar Fallback

Re: Sköta skogen för att undvika skogsbränder

AKKAMAAN  
#596165
Skogsola skrev:död ved

Javisst är död ved brandbenäget om det är torr ved.
Men det är det små torra bitarna som sprider elden snabbt. Dessutom så är levande granar och grankvist så mättade med kådrik ved och oljor som gör att eld sprider sig snabbt i kronorna. Här tror jag utglesning/gallring kan göra viss nytta.
En skogsbrand slukar massor med syre, värme stiger snabbt uppåt som gör bör att det skapas termiska turbulenta vindar som kan närma sig cyklon/orkanstyrka. Har varit med på kontrollerad hyggesbränning där partier brunnit så hårť att det bokstavligen fladdrar i byxbenen. En naturkraft som jag innan inte hade en aning om. Brinnande föremål kan fraktas längre sträckor 50m-100m upp i luften och falla ner i obrunnen skog och skapa nya brandhärdar.
Skogsbilvägar kan fungera som brandväggar om väggatorna tillåts vara tillräckligt breda typ 20-40 meter. Men här kommer man då kanske i konflikt lagen om återbeskogning då man skapar onödiga "impediment"/icke brukbar skogsmark.

Användarvisningsbild

Re: Sköta skogen för att undvika skogsbränder

halvproffs  
#596206 Växande granars barr brinner som tomtebloss och glödheta far iväg en bra bit.

Avatar Fallback

Re: Sköta skogen för att undvika skogsbränder

jannee  
#596208 Orsaken till de flesta bränderna här i Sverige är nog flera.
Fimpar/cigaretter kan ibland vara en orsak, troligtvis mer sällsynt.
Tåg vars bromsar ligger på tänder vid flertalet tillfällen årligen, brukar bli många eldhärdar på en lång sträcka.
Skogsmaskiner och då framförallt vid markberedning men även vid skotning (det senare mindre vanligt)
Naturmänniskor som varit slarviga vid grillning eller dylikt.
Åskoväder orsakar också flera bränder
Men de flesta bränder orsaks troligen av psykiskt sjuka (pyromaner) som tänder på lite varstans, dock oftast inom ett begränsat område (samma kommun eller närliggande
Vi har dessutom haft några år med ovanligt torrt och varmt väder, detta har säkert gjort sitt till.)
Tror absolut inte på att skogen självantänder sig själv, måste helt vara yttre omständigheter.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).