Idag tillverkar ca 4 miljarder ton cement globalt per år. Estimeringar säger att inom en tioårsperiod så kommer den globala produktionen öka till över 5 miljarder ton, detta då urbaniseringen kommer öka kraftigt i Indien och Afrika. Dessa fyra miljarder ton släpper ut 2,2 miljarder ton koldioxid årligen.
Det är inte omöjligt att bygga helt utan cement, men det är enligt experter svårt att genomföra. Dels handlar det om nya tekniker som kanske inte är redo för marknaden, dels så domineras cementbranschen av ett fåtal enormt stora aktörer som i princip avvaktar varandra i teknikutvecklingen, ingen vågar ta steget med tanke på insatsen det innebär.
Cementbranschen jobbar med att sänka CO2-utsläppen i befintlig produktion. Utmaningarna är att 60% av utsläppen sker i den kemiska process som kallas kalcinering där kalksten upphettas till nästan 1.500 grader och där två beståndsdelar faller ut i processen - klinker (som används till cement) och koldioxid. 40% av utsläppen sker genom det bränsle som behövs för att driva upp ugnarna till 1.500 grader.
Det kanske inte är undra på att flera av skogsindustrins ledare pratar om en positiv framtid för produkter från skogen. Anledningen kan vara Parisavtalet som nu kommer sätta press på betongjättarna, något som dels kan tvinga dem till att börja elda med biobränsle i ugnarna, dels så kommer byggindustrin tvingas titta mer på träprodukter.
Här kan du läsa mer (på engelska): https://www.bbc.com/news/science-environment-46455844
Det kan bli spännande tider framöver, eller, vad tror du?