Bioenergi

Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

9 inlägg 3962 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Fredrik Reuter  
#539159 Klimatmötet COP24 i Polen nu i december lyfte bland annat frågan om betongens inverkan på koldioxidutsläppen globalt. Idag står betongen, eller egentligen cementtillverkningen, för 8% av jordens CO2-utsläpp på årsbasis. Om Parisavtalet ska nås så måste krafttag tas för att byggindustrin ska klara målet.

Idag tillverkar ca 4 miljarder ton cement globalt per år. Estimeringar säger att inom en tioårsperiod så kommer den globala produktionen öka till över 5 miljarder ton, detta då urbaniseringen kommer öka kraftigt i Indien och Afrika. Dessa fyra miljarder ton släpper ut 2,2 miljarder ton koldioxid årligen.

Bild


Det är inte omöjligt att bygga helt utan cement, men det är enligt experter svårt att genomföra. Dels handlar det om nya tekniker som kanske inte är redo för marknaden, dels så domineras cementbranschen av ett fåtal enormt stora aktörer som i princip avvaktar varandra i teknikutvecklingen, ingen vågar ta steget med tanke på insatsen det innebär.

Cementbranschen jobbar med att sänka CO2-utsläppen i befintlig produktion. Utmaningarna är att 60% av utsläppen sker i den kemiska process som kallas kalcinering där kalksten upphettas till nästan 1.500 grader och där två beståndsdelar faller ut i processen - klinker (som används till cement) och koldioxid. 40% av utsläppen sker genom det bränsle som behövs för att driva upp ugnarna till 1.500 grader.

Det kanske inte är undra på att flera av skogsindustrins ledare pratar om en positiv framtid för produkter från skogen. Anledningen kan vara Parisavtalet som nu kommer sätta press på betongjättarna, något som dels kan tvinga dem till att börja elda med biobränsle i ugnarna, dels så kommer byggindustrin tvingas titta mer på träprodukter.

Här kan du läsa mer (på engelska): https://www.bbc.com/news/science-environment-46455844

Det kan bli spännande tider framöver, eller, vad tror du?   TS
Användarvisningsbild

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Torbjörn Johnsen  
#539252 Dom vet nog vad dom gör som bygger anläggningar för att tillverka KL-trä (CLT) idag. Kanske det kommer en marknadsboom för byggelement av trä istället för betong. Det finns ju många faktorer som pekar i den riktningen i dagens klimatdrivna värld. :-bd

Avatar Fallback

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

lundqvist.r  
#539333 Det är nog t o m värre än de siffror du tar upp: i betongen ingår en hel del armeringsjärn, och stålproduktion är en annan stor källa till CO2-utsläpp. Jag fick lite siffror av Arne Müller, journalist och författare i Umeå, där han tar fått fram att stål står för omkring 1.5 ton CO2/ ton stål (källa: SSAB). Hur mycket stål går det då åt? Arnes exempel var IKEA i Umeå: 12000 ton betong och 600 ton stål. Mycket CO2 blir det. Och ännu fler skäl att bygga i trä.

PS. Arnes bok "Stockholm, städerna och resten" är en klart läsvärd skrift om de ökande skillnaderna mellan stad och land, bland mycket annat. Nu jobbar han med en annan bok med den talande titeln "Elbilen och jakten på metallerna" som kommer ut efter årsskiftet. Den kanske kan ge bränsle till diskussionen här på sfo om elbilar?

Avatar Fallback

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

bgl  
#539348 Försök förklara detta självklara för alla förblindade snabbtågsförespråkare!
Att bygga höghastighetsbanor i Sverige med vår kraftigt varierande geologi och vintertjäle kräver betongränna större del av sträckningen.
Stod i tidningen häromdagen a om järnvägsbyggnadsplaner i Skåne där hela sträckningen är tänkt att byggas i betongränna.

Användarvisningsbild

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Älgfoderodlare  
#539350 Ett av problemen som finns vid urban utbyggnad runt städerna, är väl att hitta en ersättning till de fundament av betong som idag husen står på. För skulle man inte kunna bygga på höjden i en väl förankrad byggnad, så krävs det ju mer mark för fler bostäder av lägre höjd. Till det skulle behövas mark som idag kanske anv. för odling eller skogsbruk. Så fokus bör väl läggas på hur man förändrar tillverkningen av cement o rening av processen. För grunden är nog den viktigaste delen i en husbyggnation. Men däremot ersätta själva byggkonstruktionen till trä är väl knappast några problem. Dessutom har väl som oftast trähus längre överlevnad än hus i betong, eller ?

Användarvisningsbild

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Göt  
#539419 Kan det vara en tillfällighet att Skanska är en stor bidragsgivare till naturskyddsförenngen tro

Användarvisningsbild

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Älgfoderodlare  
#539422 Allt är väl inte vad det ser ut att vara i dubbelmoralens högborgar ! "I'll scratch your back if you scratch mine" !

Användarvisningsbild

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#539445
Göt skrev:Kan det vara en tillfällighet att Skanska är en stor bidragsgivare till naturskyddsförenngen tro

Nä det är det nog inte. Man minns ju Ikea och deras samarbete med den föreningen samtidigt som man ägnade sig åt rätt brutalt skogsbruk i Ryssland. Knäpptyst från Naturskyddsföreningen......

Användarvisningsbild

Re: Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt

Brozzlaren  
#539584 Hur ser utsläppen ut från världens samlade militär? Inte ett ljud man hör i media om den skiten. Betong, engångsartiklar och Söndagssteken kan man ju ha nån glädje av.
Nu sitter våra folkvalda favoriter och silar mygg och sväljer va fan som helst i vanlig ordning.
Mvh, Börje.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).