Sida 1 av 1

Branschpraxis nedhuggna träd till flis

Postat: tis 06 nov 2018, 10:26
av lukenlax
Andra inlägget på forumet med en frågeställning kring hur branschen hanterar fällda träd till flis. Motorsågaren rådde att ta ned fler träd att torka i vinter för flisning i vår. Han påstod att 4-5 meter långa stammar inklusive allt (ej kvistat) skulle passa flisbilar perfekt.

När jag har läst på forumet verkar det snarare som om prissättningen skiljer sig mellan stammar och annat. Vidare är trädbeståndet blandat björk och gran med olika värmeinnehåll per kubik. Då det finns både pris för m3fub och MWh är frågan om man skall ha två olika priser och lägga upp stammarna i skilda högar eller om det jämnar ut sig i en hög?

Skall träden kvistas innan de läggs på hög eller kan de läggas som endast fällda stammar som motorsågaren gjorde?

Re: Branschpraxis nedhuggna träd till flis

Postat: tis 06 nov 2018, 10:31
av busholle
Fortsätt som du börjat och lägg allt i samma välta. Viktigast är nog att du lägger vältan vid bilväg så huggbilen kommer åt.

Re: Branschpraxis nedhuggna träd till flis

Postat: tis 06 nov 2018, 13:13
av Aleck
Kan inte tänka mig att stamved skulle betalas så mycket bättre att det lönar sig att kvista träden, massa tid i onödan. Jobba så effektivt som möjligt och lägg allt i en stor välta som flisaren kan jobba med enkelt.
Där emot kan jag tänka mig att det är bättre betalt om du har täckduk och får ner fukthalten i materialet.

Re: Branschpraxis nedhuggna träd till flis

Postat: tis 06 nov 2018, 19:12
av eqlazer
När vi fällt för att flisa så har vi bara kapat 3-meters stockar när det behövs för att kunna hantera och transportera till vältan. Lämna så stort och långt som möjligt för rationell hantering och minimalt med arbete (både för personer och maskiner).
Givetvis också så man inte överstiger största diameter som flishuggen klarar!
Beroende på trädsort så kan det ju ibland behöva kapas lite grenar för att det ska vara möjligt att flisa (tänk ek med alla grova grenar), men som sagt kapa inte upp mer än nödvändigt.