Bioenergi

Kommuner med skogsindustri halverar koldioxidutsläppen

3 inlägg 3334 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kommuner med skogsindustri halverar koldioxidutsläppen

Torbjörn Johnsen  
#480613 Jag har sett flera artiklar senaste veckan med anledning av att statistik för Sveriges kommuners koldioxidutsläpp har presenterats. Det som är verkligt intressant och som både SR och NWT tar upp är att kommuner med stor skogsindustri under den senaste 10-årsperioden har halverat sina koldioxidutsläpp. Anledningen är att skogsindustrierna (i alla fall sulfat- & sulfitbruken) under de senaste tio åren i princip fått ner sina koldioxidutsläpp från fossila källor till noll. Tack vare ökad egen energiproduktion från biomassa. En del bruk säljer också värme och el till externa kunder. Skogsindustrierna har investerat mycket i energieffektivisering och energiproduktion under denna period och det ger resultat.

Här kan ni läsa artikeln från P4 Dalarna om Skutskärs bruk och Älvkarleby kommun där man bl a skriver:

Älvkarleby är den kommun i Uppsala län som mellan år 2005 och 2015 har gjort den största minskningen av så kallade koldioxidekvivalenter, det vill säga mängden av en viss växthusgas uttryckt som den mängd koldioxid som ger samma växthuseffekt...

...En av de bidragande faktorerna kan vara att pappersbruket i Skutskär mellan år 2006 och 2017 minskat sina koldioxidutsläpp med 99 procent, enligt Madeleine Höglund Persson, energicontroller på Stora Enso.


och här hittar ni artikelnom Hammarö kommun och Skogshalls bruk där man bl skriver:

Att de värmländska kommuner med stora pappersbruk toppar listan över minskade utsläpp av växthusgaser är kanske ingen överraskning.

Stora Enso har dock varit mest effektiva och är en stor bidragande orsak till att Hammarö minskat mest i hela landet. På tio år, mellan 2005-2015, har utsläppen minskat med 73 procent.
   TS
Användarvisningsbild

Re: Kommuner med skogsindustri halverar koldioxidutsläppen

Torbjörn Johnsen  
#480614 Här är ytterligare en investering för att få bort de sista två procenten fossilbränsle på Fors Bruk:

Redan idag är bruket fossilfritt till cirka 98 %, men målet är att vara 100 % fossilfria.

”Under årets underhållsstopp kommer cisternen där eldningsoljan till pannorna lagras att tömmas, rengöras och besiktas för att sedan fyllas med fossilfri biodiesel. Pannorna kommer att testköras med det nya bränslet fram till årsskiftet. Satsningarna på förnybar ång- och elproduktion är viktiga steg mot målet att Fors bruk ska vara ett helt fossilfritt bruk”, säger Mikko Sorjonen, platschef Fors bruk.


Läs hela presstexten här

   TS
Användarvisningsbild

Re: Kommuner med skogsindustri halverar koldioxidutsläppen

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480653 Dom här bruken är nära mig och det finns flera. Gävle kommun gick samman med Korsnäs massafabrik och byggde ett kraftvärmeverk. Korsnäs behöver elen och kommun tar varmvattnet så det blir en win-win situation som är perfekt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).