SKOGSFORUM ARTIKEL

Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

 
 Kommentar  8 inlägg  17317 visn.  4 följer
Användarvisningsbild

Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#457435 (Do you want to read this article about Albach Diamant 2000 in English?
You can find it at forestry.com)

Marknaden för större flishuggar har varit allt annat än bra de senaste åren. Men nu finns det kanske ljus i tunneln? Låga lager och ökad efterfrågan kan kanske ge lite möjligheter för de som säljer flishuggar till proffsen? En ny aktör på den svenska marknaden är tyska Albach som bygger en mobil flishugg som vid första anblicken kan te sig lite udda.

Maskinen är något mitt emellan en skotarhugg, terminalhugg och huggbil. Albach har ritat upp en ”ändamålsbyggd” mobilhugg från ett vitt papper utan att behöva kompromissa kring ett befintligt basfordons begränsningar (typ skotare eller lastbil). Skogsforum besökte skogsbränsleentreprenören Charles Werninger vid en skogsbilväg i Bondstorp söder om Jönköping. Charles kör den första Albach Diamant-huggen som levererats i Sverige och vi fick en pratstund om både Albachen och skogsbränslemarknaden samt möjlighet att också göra en video (se film och bilder här nedan).

Det som först slår mig när jag får se Albachhuggen live är att den är mycket större än vad man tror när man sett den på bilder och video. En riktig bjässe! När hytten dessutom är upphissad i arbetsläge ser den gigantisk ut. Charles driver tillsammans med sin bror ett större entreprenadföretag som främst kör skogsbränsle med flera egna huggar och lastbilar men som också har både skördare och skotare i maskinparken.

1496313780_p1010464.jpg


Logistik i den högre skolan
Flisningen kör de åt flera företag, främst Sydved och StoraEnso men även Södra och Sveaskog. Flisen levereras till värmeverken i Jönköping, Gnosjö m fl och totalt producerar man drygt 250 000 kbm flis per år. Mycket av verksamheten handlar om logistik och Charles står för transportledningen samtidigt som han kör Albach-huggen. Bröderna kör med egna lastbilar för att ha flexibilitet och koll på hela logistikkedjan. Dels dragbil med stor flistrailer som lastar 94 kbm och dels en lastväxlare med 40 kbm-baljor. Leveranserna sker efter dagskvoter som meddelas veckovis med kort framförhållning och värmeverkens mottagningar har olika öppettider som de måste anpassa sig till.

Flexibel maskin
Det mesta av flisningen sker precis som vid vårt besök ute vid avlägg men ibland kör de även flisning på terminal eller direkt vid värmeverket. Mixen av uppdrag var en av de avgörande faktorerna till att den senaste hugginvesteringen just blev en Albach.

-Albachen är snabb och smidig att flytta mellan olika objekt och uppdrag i och med att den går att köra i 70 på väg och har mycket kort uppställningstid, säger Charles. Dessutom har den en hög kapacitet som gör sig bra vid terminalflisningen.

Albach med ännu större motor presenteras på Elmia Wood
Werningers Albach har en Volvo Pentamotor på 700 hk och den väger drygt 30 ton. De stora hjulen gör dock att den klarar mer terräng än vad en lastbil gör enligt Charles men den har ju självklart sämre framkomlighet än en skotare. När maskinen körs på väg sänks två extra axlar med minde hjul ner, en fram och en bak. Detta för att minska axeltrycket och klara de begränsningar som finns på allmänna vägar. Diamanten har tre olika motoralternativ att välja mellan, alla Pentamotorer. Tidigare hade man MBs V8 men har nu helt valt att satsa på Volvomotorer istället.

1496313884_p1010492.jpg


Enligt den svenska återförsäljaren, Per Carlsson på Sunnerby Jord & Skog, kommer Albach att visa en uppgraderad Diamant 2000-hugg på Elmia Wood. Med större Volvomotor samt lite förändringar i huggvinkel och utblås ska kapaciteten ökas ytterligare.

1496313781_p1010456.jpg


40 kubik på 6 minuter och 43 sekunder
När jag tittade på huggen körde Charles ett delkvistat sortiment med gallringsved. Det är en gallringsmodell som bl a Sydved använder och som lär ska ge ett lika bra eller bättre netto än konventionell gallring i vissa beståndstyper. Virkestraven får betydligt högre fastvolymprocent än vad en grothög får och det går snabbt att flisa. Jag klockade tiden som gick åt för att fylla upp en 40 kubiksbalja och det tog exakt 6 minuter och 43 sekunder från tom till full. I Werningers logistikkedja är det knappast huggen som är flaskhalsen utan som alltid transportflödet. Den höga huggkapaciteten gör dock stor nytta vid de tillfällen man kör flisning vid terminal eller direkt vid värmeverket.

1496313970_p1010504.jpg


Prisnivån för en ny Albach Diamant 2000 ligger runt 6 miljoner svenska kronor, idag något högre p g a stark Eurokurs. Ett pris som Charles anser vara klart konkurrenskraftigt jämfört med andra lösningar som t ex skotarmonterat eller huggbil.

Hög produktion och låg bränsleförbrukning i SkogForsktest
SkogForsk har gjort en test av prestation och bränsleförbrukning på Albach Diamant 2000 och resultatet från den hittar du här.

De skriver bl a att
Den mobila flishuggen Albach Diamant 2000 har en hög flisningsprestation och förhållandevis låg bränsleförbrukning i jämförelse med tidigare studerade flishuggar för flisning på avlägg.

Den studerade huggen är större och hade en högre flisningsprestation och förhållandevis låg bränsleförbrukning jämfört med tidigare studerade flishuggar för flisning på avlägg. Under studien var det faktiska utnyttjandet av maskinen endast 
46 procent, resten av tiden åtgick till flyttar och väntan på lastbilar. Det är nödvändigt att följa upp hur kvoter, tillgängligt antal lastbilar, transportavstånd och körtidsregler påverkar utnyttjandet av både flishuggen och lastbilarna under en längre tid. För att kunna utnyttja en så pass produktiv flishugg effektivt på avlägg är välfungerande lastbilstransporter nödvändiga.


Genomtänkt maskinbygge med smarta detaljer
Utan att ha någon egen erfarenhet av att köra större flishugg så tycker jag ändå att Albachs maskinbygge verkar mycket genomtänkt. Sikten och arbetsmiljön i hytten är riktigt bra och föraren har en suverän överblick över ett stort arbetsområde från den höga positionen.
-Fast i början var det svårt att veta vart man hade backen när kan körde kranen, skrattar Charles. Det tog ett tag att lära sig och blev en del markberedning innan man blev van.

Sen visar han mig en massa smidiga och praktiska lösningar med verktygslådor och fack som finns lite varstans. Charles tycker att tyskarna är makalösa på att tänka på allt. (se i slutet på videon)
-Men LED-ljus är dom inte inne på än så det fick vi uppgradera själva, säger han och klättrar upp i hytten för att rulla iväg och möta nästa lastbil vid det andra avlägget.

Video Albach Diamant 2000:


Ljusnande marknad för skogsbränsle?
Marknaden för skogsbränsle har ju inte varit den bästa under senare år. Stor konkurrens från importerade sopor, returträ och varma vintrar har bidragit till att volymerna skogsbränsle har stagnerat och minskat. Många flisentreprenörer har haft det tufft ocj en del har avvecklat verksamheten. Nu ser det dock ljusare ut med nya värmeverk som startat (Värtan, Jönköping m fl) eller är under byggnation (Borås). Ytterligare fler finns i planeringsstadiet, bl. a ett större kraftvärmeverk norr om Stockholm och ett i Uppsala. Dessutom har den kalla våren bidragit till att träbränslelagren nu ligger på en rekordlåg nivå.


Senast redigerad av Torbjörn Johnsen fre 02 feb 2018, 11:06, redigerad totalt 3 gånger.

   TS
Haglöfs
Användarvisningsbild

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

Smålandshuggarn  
#457483 Intressant reportage som vanligt! Maskin verkar gå jämnt o fint :-bd

Användarvisningsbild

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

Kse  
#457958 Vilken jäkla grej! Ha begäret är stort kan jag säga. :surp:

Användarvisningsbild

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

Uvskogen  
#457982 Bra reportage och bra med film!

Avatar Fallback

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

Larsi  
#458001 Bra reportage och film
Ska bli intressant att se den på Elmia

Användarvisningsbild

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

MartinH  
#462079 Vad är volymförhållandet sly/ris/kvistar och tuggat flis. Hur mycket mindre volym blir det av flisen efteråt jämfört med sly/ris/kvistar?

Antar att volymen minskar en del.

Med vänlig hälsning!
MartinH

Avatar Fallback

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

Ferguson system  
#462087 1 m3 med flis = 6 m3 med kvist.
1m3 med flis = 350 kg.

Hvis man går ut i fra en vanlig tilhenger eller bil som rommer 3 m3, så tilsvarer det 18m3 med kvist. 18 m3 tilsvarer det en lastebil får med seg på 1 lass med kvist.

Användarvisningsbild

Re: Albach Diamant 2000 - ändamålsbygd flishugg (Video)

MartinH  
#462092 Tack Ferguson, huvudet på spiken som vi säger i Sverige. Ypperligt svar.

Det är just detta med släpvagn till bil jag funderar på.

Mvh
MartinH

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).