Bioenergi

Sidentickan hjälper till att jäsa hemicellulosa till alkohol

3 inlägg 1609 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sidentickan hjälper till att jäsa hemicellulosa till alkohol

Torbjörn Johnsen  
#412232 Doktoranden Marie Holmgren från Umeå Universitet har visat på att svampen Sidenticka kan hjälpa till att jäsa fler typer av socker/cellulosa till etanol. Vanlig jästsvamp kan bara jäsa s k sexkolssocker men med hjälp av sidentickan går det även att jäsa s k femkolssocker (xylos) till etanol. Svampen har i försök med asp och salix visat sig bidrar till att bryra ner hemicellulosa från lövved till glukos, som sedan kan jäsas till alkohol.

Upptäckten anses kunna bidra till bättre utbyte och ökad kostnadseffektivitet vid framställning av etanol från träråvara.

http://www.forskning.se/2016/10/11/sidentickan-en-hejare-pa-att-jasa-skog-till-fossilfria-branslen/   TS
Avatar Fallback

Re: Sidentickan hjälper till att jäsa hemicellulosa till alk

åberg  
#412707 Risk för att det blir begreppsförvirring tror jag. :smile:

Det som i dagligt tal kallas för träsprit är metanol. Sånt kör man speedway på. Dricker man det så dör man eller blir blind.

Om man istället gör etanol av trä, dvs sån alkohol som finns i öl, vin och sprit som man kan köpa på Systembolaget, då är det upplagt för missförstånd.

Iofs är nog inte målet med doktorsavhandlingen att göra dryckessprit. Eller? Det vore intressant att vara med på middagen efter framläggningen. :smile:

Avatar Fallback

Re: Sidentickan hjälper till att jäsa hemicellulosa till alk

röjar kalle  
#412784 Verkar vara en bra svamp :D

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).