Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 Svara  7 inlägg  1912 visn.  4 följer
Användarvisningsbild

Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Användarvisningsbild

Re: Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 
#393668 När man nu får läsa om de satsningar som görs, när det gäller ökningen av förnyelsebara energikällor. HVO-diesel, Ligninbaserat bränsle i Värmland, minskning av sopförbränning till förmån för mer fliseldning etc. Då bör man ju i rimlighetens namn också titta på var råvaran skall tas ifrån. Räcker massaindustrin restprodukter ? Räcker det med ökat uttag av GROT ? Eller kan det behövas att man ser till skogsvårdsåtgärderna som en ytterligare länk i att öka råvarutillgången ? Det kan ju bli lönsamt att inte röja o första gallra, då dessa åtgärder minskar möjligheten till uttag av energiskog. Som då sedan betalas för uttaget, klart bättre än att låta unga träd ligga på marken till ingen nytta. Och det lär ju behövas om det kommer att bli en förväntad, framtida ökning av skogsråvara. Samt att kraven på mer avsättningar av produktiv skogsmark, för att tillgodose miljömålen i skogsbruket. Bör kunna upphöra då behovet av växande skogar, förhoppningsvis nu bör få öka i den takt som krävs. Och eftersom det största miljöhotet kommer från fossila bränslen. Kan ju inte argumenten bli bättre mot miljörörelsen krav, än att just skogstillväxten o därmed bevarandet av andelen produktiv skogsareal bör förbli, minst det den är i dag.

Avatar Fallback

Re: Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 
#393685 Det blir inga problem att ta ut detta ur"skyddade områden" i framtiden.
Det är ju STATENS energireserv då och inte skogsägarnas.
Lurade är vi..

Användarvisningsbild

Re: Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 
#393718 Det kan ju bli än viktigare att vi skogsmarkägare, stärker våra resp. organisationers samarbets områden. Har läs art. i "Skogsaktuellt" idag, ang. Danske banks syn på skogsbruket inför framtiden. Och ställer frågan om råvaran ur skogen kommer att räcka till allt som VI önskar att den ska göra. Och de resonerar lite lika som jag tänker. Om vi vill fortsätta öka vår andel av sågvirkes handel med utlandet. Men ändå inte förlora den del av råvaran som skall anv. som "energireserv" efter 2020, när det bl. annat är tänkt att nåt av våra kärnkraftverk skall stängas. Då ska vi ju inte för att förlora i handelsbalansen, börja importera mer vedbränsle från utlandet. Ökar dessa länders uttag, som ev. har en sämre skogsvårdsplan än Sverige. Så förlorar ju miljön totalt sett i alla fall. Vi måste ju satsa på mer inhemsk råvarutillväxt på flera sätt som jag ser det. Och då är gallring och röjning inte alternativa tillväxtåtgärder efter mallar för maximerad tillväxt/träd, utan / area. Så även om slutavverkningsåldern kan bli marginellt längre, sett i en skogs omloppstid. Så bör man ju kunna ha jämnare energiskogsuttag över omloppstiden som sådan. Vilket då också bör inkludera en ökad andel blandskogar för ökad möjlighet till kontinuerligt uttag men med samtidigt bibehållande av mindre risker för skogskador ex. stormar etc.

Avatar Fallback

Re: Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 
#393798 Noll förtroende för staten och "energireserven" som nu kallas "skyddad skog".
http://www.svd.se/brunkolen-gor-folk-galna

Avatar Fallback

Re: Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 
#399443 Hade staten haft nått vett i skallen så hade de behållt marken där gruvorna befann sig å planterat energiskog i staens regi. Hur jävla korkade får man va ?

Användarvisningsbild

Re: Ny pilotanlägning för drivmedel i Piteå

 
#399466 Nu när har börjat bli lite insatt i massaindustrin så har jag insett att veden inte bara används till att göra pappersmassa av utan i lika stor omfattning används till energiproduktion.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Piteå skogs elmia av mrvimek - mån 30 jul 2012, 16:42
i Små skogsmaskiner och övriga maskiner
3 svar
1518 läst
av Skogshuggarn     
mån 30 jul 2012, 18:04
Bunkra/lagra drivmedel av Hema - fre 01 nov 2013, 02:12
i Verkstan

12
16 svar
11649 läst
av Skogsante     
sön 10 nov 2013, 19:53
Pilotanläggning - Lignol råvara för framtidens drivmedel? av Niking - ons 13 apr 2016, 00:10
i Skogsnyheter
7 svar
1304 läst
av Huggar Herman     
ons 13 apr 2016, 13:56
Harts ny produkt från Sunpine i Piteå av Niking - tis 14 jun 2016, 02:24
i Skogsnyheter
0 svar
815 läst
av Niking     
tis 14 jun 2016, 02:24
Dags att satsa på biogas och andra fosilfria drivmedel av Niking - mån 01 aug 2016, 01:39
i Bioenergi
4 svar
1222 läst
av husqvarna_med_sthil     
tis 02 aug 2016, 07:43
Annonser