Sida 2 av 3

Re: % Blandved i panna

Postat: lör 02 jan 2016, 23:10
av bengt.a
Bättre med torr tall än rå björk

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 02:28
av th
jannee skrev: Som tidigare sagts rensar asp pannan medan gran gärna vill tjära.

Håller inte med. Gran är ganska snällt att elda med och är inte särskilt benäget att tjära.

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 03:48
av JensSkoog
axwell skrev:
bengt.a skrev:Har hittills inte hört att nån valt annat än tall för framställning av tjära i dom forna tjärdalarna.

Går utmärkt att framställa tjära av björknever. Finns even i handeln som Betula Oleum(menar det va namnet) Halvturr björk och lite luft, ger sotning och tjära något uti h.. 😡

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 09:50
av jannee
TH, jag har eldat med rötmassa (gran) efter Gudrun i nästan 10 år och pannan har velat bli totalt intjärad, varit tvingad att elda bakvänt (överförbränning) så att tjäran runnit ned och brunnit upp. Varit tvingad att vänta tills pannan blivit 80 grader innan jag startat underförbränningen. Nu är veden som tur var slut och jag eldar mest löv, kan då starta underförbränningen redan vid 40 grader (panntemp) utan att pannan tjärar.
När jag eldat asp, framförallt ren asp brukar pannan bli krit vit inni.
För övrigt eldar jag i princip ALLT, bara det brinner.

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 11:14
av JensSkoog
jannee skrev:För övrigt eldar jag i princip ALLT, bara det brinner.

Men inte gummistövlar, snälla du :mrgreen: Betänk grannen :wink:

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 13:54
av bengt.a
Blir det andra egenskaper av granrötmassa,eldar själv inte med rötved förutom nån enstaka 3 m .

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 17:31
av Blivande snickare
Rötan beter sig på en annat vis.
Frisk ved brinner "renare". Mindre svart.
Aspen lämnar som janne säger eldutrymmet, askan å kanalen helt vit.

OBS! detta är en högst ovetenskaplig undersökning jag roat mig med i vår nunna-uuni med glaslucka. Kan ju bete sig olika i olika pannor såklart men knappast allt för mycket.

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 17:37
av Blivande snickare
Att björken skulle sota extra mycket tycker jag inte. Klart lite mer än al å dylikt men inget katastrofalt.
Riktigt kådig tall däremot (törve) är inte så lyckat att slå fullt.
Man kan då tömma askärlet med slev om man vill! :lol:

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 17:41
av Hema
Så man skulle kunna hävda att om man är ute efter tjära, så är det inte kontraproduktivt att se till att få mycket röta i råvaran?

Re: % Blandved i panna

Postat: sön 03 jan 2016, 18:08
av Bm350boxer
Har väl alltid gått efter ovan nämnda devis, brinner det så värmer det. Inte funderat så mycket på brännvärde o dyl. Mest tagit hand om det som skall bort från skogen. Allt från björk, baggaträd, asp eller ask. Och vad som händer i skorstenen tar väl sotaren hand om. :grin:

Re: % Blandved i panna

Postat: mån 04 jan 2016, 19:06
av özach
det ,jag kan tycka är längden , att man inte lägger långa på tvären = stor risk att det hänger sig i pannan , man får gul illaluktande rök , blir nog fel luftblandning ? egen erfarenhet :geek: annars torr blandved funkar :smile:

Re: % Blandved i panna

Postat: mån 04 jan 2016, 19:24
av Skogsmänniska
th skrev:
jannee skrev: Som tidigare sagts rensar asp pannan medan gran gärna vill tjära.

Håller inte med. Gran är ganska snällt att elda med och är inte särskilt benäget att tjära.


Precis! Man brukar elda med gran i vedeldade bakugnar just för att den inte tjärar och dessutom
inte för het.

Re: % Blandved i panna

Postat: ons 24 feb 2016, 13:51
av Noob
Som jag uppfattar det är det nävern på björken som kan sota, den rena veden sotar inget så länge den är torr.

Att den kokar av björk men inte av gran beror nog på olika fukthalt kanske??? I och med kådan skall egentligen barrveden ha högre förbränningstemperatur väl?? fast nävern kanske med brinner med hög temp?

Enda vitsen med att blanda tycker jag är att allt inte brinner slut samtidigt.

My two cents...

Re: % Blandved i panna

Postat: ons 24 feb 2016, 16:02
av Tosca
Skogsmänniska skrev:
th skrev:
jannee skrev: Som tidigare sagts rensar asp pannan medan gran gärna vill tjära.

Håller inte med. Gran är ganska snällt att elda med och är inte särskilt benäget att tjära.


Precis! Man brukar elda med gran i vedeldade bakugnar just för att den inte tjärar och dessutom
inte för het.

Nej, gran undviker man i vedugnar, den sprätter på brödet.
Idealet är alved i en vedugn.

Re: % Blandved i panna

Postat: ons 24 feb 2016, 16:06
av Tosca
Noob skrev:Som jag uppfattar det är det nävern på björken som kan sota, den rena veden sotar inget så länge den är torr.

Att den kokar av björk men inte av gran beror nog på olika fukthalt kanske??? I och med kådan skall egentligen barrveden ha högre förbränningstemperatur väl?? fast nävern kanske med brinner med hög temp?

Enda vitsen med att blanda tycker jag är att allt inte brinner slut samtidigt.

My two cents...

Sot bildas vid ofullständig förbränning.
Björk har högre densitet, vilket medför högre energivärde.