Bra flismaterial?

 Svara  6 inlägg  4087 visn.  2 följer
Avatar Fallback

Bra flismaterial?

 
#282218 Vi har precis köpt en fastighet i närheten av Umeå. Tomten på 1,5 ha är så eftersatt så vi fick ett bra pris. Jag ser möjligheten att bättra på överkroppen lite. Det första jag tänkte ta tag i är den här "fina" granhäcken som står ca 3 meter från huset i SÖDERLÄGE! :surp: Har ni hört så jäkla konstigt. Kanske nån solallergiker eller nåt som bott där...

Vad tror ni om detta flismaterial? Det är ganska klena stammar eftersom att de står tätt, tätt... Kan jag lägga med allt ris eller tjurar entreprenören ihop då tror ni? Vilka längder ska jag kapa upp dem i? Sen kommer nästa problem och det är hur fasiken jag ska ta itu med stubbar och rötter för att kunna anlägga gräsmatta. Men det får jag nog ta i ett annat forum. :smile:
DSC_0783.JPG
DSC_0783.JPG
   TS
Avatar Fallback

Re: Bra flismaterial?

 
#282249 Granarna till flis kan du kapa i ca. 6 meterslängder, sedan skall dom ligga på tork ett tag. Då ramlar barren av. Stubbarna finns det firmor som tar hand om med Stubbfräs.

Avatar Fallback

Re: Bra flismaterial?

 
#282310 Har varit med om att sätta vajer en bit upp på stammen, dra med vajerspel, gräva på andra sidan och kapa rötter tills hela trädet med stubbe och allt var loss. Drygt arbete men om tänker använda bara handkraft så är detta sätt enklare och snabbare än att ta stam och stubbe var för sig. Man får ju bra brytkraft att få loss stubben när trädet är hävarm. Sen kan man dra loss mycket av rötterna bara man får fast vajern/stroppen. Det liksom ormade sig under gräsmattan litegrann när vi drog i de värsta rötterna. :smile:

Stubbfräs är dock en mycket bättre idé om man inte vill slita ihjäl sig. Eller ja, "förbättra överkroppen" hette det visst. :smile:

Avatar Fallback

Re: Bra flismaterial?

 
#282313 Stubbfräs är nog bra. Men då ska den vara rejäl. Hyrde en liten rackare en gång för att fräsa bort 3 stubbar. "Tänderna" var helt slut efter en stubbe..! :shock: Och jag har lite dålig koll på de större maskinerna hur effektiva dom är. Kanske får ringa nån firma och komma på studiebesök under ett jobb för att se effektiviteten i den...

   TS
Användarvisningsbild

Re: Bra flismaterial?

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#282322 Såg en stubbfräs i aktion på en vårdcentral, på band och fjärrstyrd. Jag blev inte inte imponerad. Det gick rätt långsamt och spår i gräsmattan blev det. I min värld tar man bara till stubbfräs i trånga trädgårdar, annars grävmaskin.

Användarvisningsbild

Re: Bra flismaterial?

 
#282342 Har man pengar så finns det resurser. :wink:

http://www.hasselholm.se/video/stubbfrasning_park.html
http://www.hasselholm.se/video/hasselholm_svensk.html

Denna har jag anlitat för att fräsa några stubbar på kyrkogården.

Sedan har dom lite andra maskiner som jag inte testat.

http://www.hasselholm.se/video/buskage_frasning.html
http://www.hasselholm.se/video/hack_frasning.html

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser