Sida 1 av 3

Massa i fallande länger, hur aptera bäst?

Postat: tor 28 dec 2006, 21:09
av björken
Hur gör ni när ni hugger manuellt för att att aptera massabitarna?
Timret kollar man ju krökar, avsmalning, kvist och prislistorna för att bestämma kapställena, men hur bestämmer man massabitarnas längd bäst?
Jag kapar nog mest på känn för att få "lagoma" bitar och inte stå med en 1,5 m bit på slutet, men det känns lite tveksamt.
Mitt måttband är bara 15m, så det tar oftast slut efter timret eller första massabiten också.

/Björken

Postat: fre 29 dec 2006, 03:58
av th
Måttbandet kan man ju rycka till sig när det tar slut och börja om på ny kula. Jag brukar ta två eller tre timmerstockar och sedan börja på nytt och räkna 3-meterslängder.

Postat: fre 29 dec 2006, 16:26
av björken
Jo visst kan man flytta med måttbandet.
Men du kapar 3m längder fortfarande alltså? Det är kanske olika i olika delar av sverige och olika köpare, men här vill de ha fallande längder och har prisavdrag för 3m massa.

/Björken

Postat: fre 29 dec 2006, 19:15
av th
Hittills har köparna velat ha 3m-längder, vilket ju är bekvämt om man kör ut själv. Men om köparna vill ha nåt annat så måste man ju anpassa sig.

Postat: tor 12 apr 2007, 10:35
av gossebear
Mina köpare ville ha exacta 3m längder på det timret som jag leverar till de, är tydligen för att maximera transport kostnaden.

Postat: tor 12 apr 2007, 20:47
av gnisten83
Sydved köper helst 4m massaved (annars avdrag) just för att minska transportkostnaden.
Viktmässigt får de med sig lika mkt på lastbilen, så de blir ju mindre hantering för skotare o lastbil....men jobbigt för alla självverksamma.

Postat: fre 27 jul 2007, 23:31
av Ingvar
Just samma fråga som jag gick och funderade på ikväll när jag tog rätt på några vindfällen.. Hur många kör med fallande längder på massan nu tro? Har dom oftast då en ideallängd som man ska börja med och sen får sista biten bli vad den blir? Eller kan man strunta i måttbandet om man vet att det bara blir massa, och bara dela upp trädet på lämpliga ställen? Och hur gör ni om det inte är ni själva som kör ut virket? måste ju vara svårt att veta vad som är massa och vad som är timmer... :?

Postat: lör 28 jul 2007, 02:31
av Mangan
Hmm, jag rekommenderar er att "provaptera" massvedsbiten på lite olika sätt och sedan räkna ut prisskillnaden. Skulle fövåna mig om det skilde mer än 2 kr per träd.

Postat: lör 28 jul 2007, 09:56
av Skogshuggarn
Jag tror att i takt med att råvarupriserna stiger så kommer även kraven att öka på egenhugget leveransvirke.
Exvis att man frångår "fallandelängder" på massaveden till fasta apteringsmått som i sin tur ökar risken för "nedklassning".
Orsaken till detta behöver väl knappast någon närmare förklaring.

En aktör här har redan nu smygit in en liten "straffavgift" i prislistan, gällande minsta leveransvolym.
Man får mao "böta" :lol: några 100:- (300:-???), om man inte har minst 30 m3fub virke i leveransen.

Sniket som f-n om ni frågar mig!,,,,, 😡

Postat: lör 28 jul 2007, 11:24
av Famag
Min bedömning av virkesmätningsföreningen-s personal är, att försöka ha så lika längd som möjligt på massaveden. Det är bara en okular besiktning (tyckande) av medellängden av lasset på timmerbilen. Har man tex 4,5 m längd på massan kan man själv mäta virkestraven och få någerlunda mått på leverasnsen. Det tenderar ofta att bli korta medellängder, jämfört med skördaren om man kör fallande längder.
Nu är jag le mot VMF. Har varit med virkesbilen till massafabrikens inmätning många gånger. Men jag står för min uppfattning.

Postat: sön 29 jul 2007, 12:33
av Niklas H20
hur man aptera fallande massa.. när man tagit ut sista timmerbiten mät då hur långa massa delen på trädet är till min diameter då.. säg 9m då tar man ju 2 bittar som är 4,5.. lastbilarna vill ju ha så jämna längder som möjligt.. när jag kör sködaren o tar en 3m massa för tex rötta då delar jag den från den massaveden som är längre. sen när skotare har lagt sin välta då har han lagt 3m i en egen del i vältan för att underlätta för lastbilarna då som tex kan ta 3m på bilen och lång länger på släppet.. denna sotering som vi gör den får vi ju dock inte betalt för men virkesmätaren har ju lättare att uppskatta/mätta in medel längden om 3m ligger för sig..

Postat: ons 26 mar 2008, 19:38
av Mowi
Vi brukar försöka hålla en medellängd på 4meter :?

Postat: ons 26 mar 2008, 19:59
av Thunborg
Niklas H20 skrev:hur man aptera fallande massa.. när man tagit ut sista timmerbiten mät då hur långa massa delen på trädet är till min diameter då.. säg 9m då tar man ju 2 bittar som är 4,5.. lastbilarna vill ju ha så jämna längder som möjligt.. när jag kör sködaren o tar en 3m massa för tex rötta då delar jag den från den massaveden som är längre. sen när skotare har lagt sin välta då har han lagt 3m i en egen del i vältan för att underlätta för lastbilarna då som tex kan ta 3m på bilen och lång länger på släppet.. denna sotering som vi gör den får vi ju dock inte betalt för men virkesmätaren har ju lättare att uppskatta/mätta in medel längden om 3m ligger för sig..

Det med att såga 3 m massa och lägga i egen trave , gjorde vi också,men vi fick sluta pågrund av avdraget på 3 m.Nu sågas gran massa (10 % röta) 3,4 m och barrmassa ( 65 % röta) 4,0 m.
Medellängden måste vi ha 4,6 m för att slippa avdragen.
Jag tycker det slår hårt mot den lilla skogsägarn,där vi ibland måste dra ut längderna ännu mer.

Postat: ons 26 mar 2008, 21:16
av Niklas H20
så man kan säga att ni skickar med timmer för att slippa avdragen för 3 meters massa?

Postat: ons 26 mar 2008, 21:23
av Thunborg
Det blir ju så när vi måste dra ut lägnden ,från en 3 m med en rötfläck (som är borta på 3 m) till en 3,4 m ( hos små leverantörer upp till 3.7m)
Jag tycker det är slöseri 😈