Dags att höja massavedspriserna i Norrland!
Listpriset på massaved i det så kallade "prisdiket" (Svealand och södra Norrland) höjdes i början av året till samma nivå som massavedspriset i södra Sverige. Därmed försvann prisdiket och det blev istället en ny "norrlandsgräns" för massavedspriset. Anledningen till prishöjningen i Mellansverige är att massaindustrin riskerar brist på massaved och den beror till viss eller stor del på att massaved exporteras ut ur landet. Främst till Finland.
I Skogsstyrelsens Virkesbalansområde 1 (VBO 1 som avser Norrland utom Gävleborgs län och Härjedalen) har det tidigare funnits stora lager av massaved men de har nu sjunkit ihop rejäl. Skillnaden mellan Q1 2022 och Q1 2023 är 27% lägre massavedslager vilket motsvarar nästan 600 000 m3fub. Därtill så har även lagren av sågverkens massaflis sjunkit något.
Sjunkande lager betyder att industrin använder mer än vad som avverkas och i förlängningen kommer det att uppstå en brist. Export av massaved ut ur landet snabbar på denna utveckling och det finns storta intressen från finsk massaindustri att köpa massaved från Norrland. Norrland har idag det lägsta priset runt hela Östersjön och det finns stor chans/risk beroende på hur man ser det att Norrland kan bli en ny exportmarknad av marginalvirke när priserna nu stigit så mycket i andra delar.
Vem vil exportera massaved till Finland?
Under året (Q3) ska Metsä Fibers nya massabruk i finska Kemi startas upp och de kommer att behöva 4,5 miljoner m3fub mer massaved än vad som gick åt i gamla fabriken. Lägger man till att det är stopp på massavedsimport från Ryssland och att den baltiska massaveden blivit "svindyr" p g a stenhård konkurrens så kan man lätt se att finska bruk har behov av massavedsimport från Norrland. Frågan är bara vilka svenska aktörer som har intresse av att exportera? SCA, Holmen och Billerud har egna bruk att försörja så de kanske inte står först i kön att lasta båtar till Finland. Norra Skog däremot borde kunna spela en aktiv roll för att vitalisera den norrländska massavedsmarknaden. Eller är man nu allt för hårt bunden av att leverera till sitt delägda massabruk i Husum till "marknadsmässiga" priser så att man inte klarar av att spela förstafiolen i prissättningen på massaved? Sorgligt i så fall. Både för Norras medlemmar och andra skogsägare i Norrland. Paradoxalt nog så jobbar Norras nyförvärvade virkesköparbolag Meraskog i både Götaland och Svealand. En del av dem massaved de köper in i Götaland skickas med båt på export. Det kan med andra ord vara så illa att Norra Skog bidrar till att hålla ner massavespriset i de egna medlemmarnas verksamhetsområde samtidigt som man är med och bidrar till ökat pristryck på massaveden i andra delar av landet.
Hursomhelst så finns det goda grunder för att massavedspriserna snarast ska höjas i Norrland till samma nivå som i övriga delar av landet. Ta med dig detta som ett minimikrav om du planerar gallringar eller avverkningar framöver!
Den enda landsänden där massavedslagren ökar något är i VBO 4, d v s i södra och östra delarna av Götaland.
Sågtimmerlagren sjunker i hela landet
Det är inta bara norrlandslagren av massaved som sjunker utan det gör även lagren av barrsågtimmer. Jämfört med Q1 2022 så har timmerlagren sjunkit i samtliga VBO och det ganska rejält. Mest har timmerlagret sjunkit i VBO 3 med -31% och i VBO 2 med -28%. I södra delarna av Götaland har timmerlagren sjunkit med -20% och i VBO 1 med -18%. Även om det kärvar lite på marknaden för sågverken så hjälper sjunkande timmerlager till att hålla uppe priset till skogsägarna.
Här finns mer information om lagersituationen av sågtimmer, massaved och massaflis på Skogsstyrelsens webbsajt:
https://skogsstyrelsen.se/statistik/sta ... massaflis/
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto