Massaved

Nu är prisdiket för massaved borta men kvar för timmer

2 inlägg 2850 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nu är prisdiket för massaved borta men kvar för timmer

Torbjörn Johnsen  
#800003 Mellanskog höjde sina massavedspriser i förra veckan till samma nivåer som Södra. Ja, egentligen till något högre nivåer då Mellanskog betalar samma pris för både Prima och Sekunda massaved medan Södras toppris avser prima massaved.

Båda skogsägarföreningarna betalar nu 460 kr/m3fub för barrmassaved och 505 kr/m3fub för björk eller rensorterad asp. I Mellanskogs fall tas även transportavdraget bort för björkmassaveden vilket i praktiken innebär att det är en större höjning än det nominella priset. Däremot är transportavdraget kvar för barrmassaveden med 25 öre/m3fub och kilometer upp till max 50 kr/m3fub. I rådande marknadssituation kan det dock vara både klokt och möjligt att förhandla bort transportavdraget.

Mellanskogs senaste prishöjning innebär att det så kallade "prisdiket" i Mellansverige nu är igenskottat. Förhoppningsvis för gott. Nu blir det istället en "Norrlandsgräns" där priserna enligt Norras prislista ännu ligger lägre än vad Södra och Mellanskog betalar. Enligt Norras prislista (24 april 2023) betalas barrmassaved med 400 kr/m3fub och björkmassaved med 430 kr/m3fub. Dessutom görs transportavdrag med 30 öre per m3fub/´och kilometer upp till max 70 kr/m3fub.

Den senaste prishöjningen visar att vi har ett tydligt skifte i virkesmarknaden. Det går att höja priset på massaved trots att priset på avsalumassa sjunker. Anledningen och orsaken är att vi har en marknad med råvaruunderskott. Det råder virkesbrist runt Östersjön. Ökad export av massaved från Sverige till Finland gör att priserna måste höjas här för att industrin ska få råvara. Tillgång och efterfrågan på en marknad som fungerar.

Mellanskogs höjning visar även att betalningsförmågan inte är avgörande av om man har egen massaindustri eller ej. Att Mellanskog kan höja priset beror på att de öppnat exportkranar. Inet att de köpt massabruk. Norra som har köpt massabruk ligger nu efter. Men med det stora köptryck som kommer att finnas från Finland, för massaved i norra Norrland, så öppnar det möjligheter för att massavedspriserna att jämnas ut i hela landet.

Priserna för bränslesortiment har också höjts av mellanskog till 350 kr/m3fub och det innebär att man nu ligger högst i landet av skogsägarföreningarna på dessa sortiment. Här finns heller inga fraktavdrag på bränsleveden.

Däremot ligger både Mellanskog och Norra flera hundralappar per m3fub efter Södra när det gäller timmerpriserna. Frågan är hur länge denna obalans kan bestå med typ 30% rea på Sveriges bästa sågråvara?   TS
Treebula
Användarvisningsbild

Re: Nu är prisdiket för massaved borta men kvar för timmer

Elis76  
#800007 Här en artikel från ATL om satsningarna i vårat östra broderland.

https://www.atl.nu/finska-industrisatsningar-okar-efterfragan-pa-skog-i-norr

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).