Massaved

Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

8 inlägg 6898 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

Torbjörn Johnsen  
#520824 Svenske skogskonsulten Håkan Ekström med företaget Wood Resources Intrenational sammanställer regelbundet marknadsdata över fiber- och rundvirkesförsörjningen till världens sågverk och massabruk. I sin senaste rapport analyserar han råvarukostnaden för massabruken. Trots att fiberkostnaden (kostnaden för massaved eller cellulosaflis) ökat i hela världen (utom i Kanda) under senaste kvartal så tjänar massabruken mer pengar än på länge. Priset på avsalumassa har nämligen ökat betydligt mer än än priset för råvaran.

The Global Softwood Fiber Price Index (SFPI) was up by 3.4% from the 4Q/17 to the 1Q/18, the second highest quarter-to-quarter increase in seven years. Softwood prices rose in all 20 regions covered by the WRQ with the exception of Eastern Canada, where chip prices fell 16% q-o-q (in US dollars).


Tack vare höga priser på avsalumassa så utgör råvaran nu en rekordliten andel av produktionskostnaden. För den för oss vanligaste nordiska barrsulfatmassan (NBSK) utgör råvarukostnaden enligt Ekström idag endast 22,5 % av priset för avsalumassa. Ekström spår god lönsamhet för massproducenterna resterande del av året.

Vi har sagt det förut men det tål att upprepas: Möjligheter i den unika virkesmarknaden 2018 - MAV +600kr?

Läs Ekströms senaste artikel på Linkedin här.

Här hittar ni hans sajt.   TS
Avatar Fallback

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

bengt.a  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#524903 Men ingen som höjer

Avatar Fallback

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

isteskog  
#524906 Det gnälls i kvartalsrapporterna över höjda massavedspriser...... egentligen skulle de inte ha någon massaved alls! :twisted: Man får hoppas att alternativ till massavedskokning kommer fram i det snaraste så att massaveden betalas med ett skäligt pris!

Avatar Fallback

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

ÅsaNisse  
#524919 Som jag sagt tidigare. Aptera klentimmer till 10 cm och resten i energiveden ända ut i topp.

Avatar Fallback

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

LesterCGarreth  
#525096
isteskog skrev:Man får hoppas att alternativ till massavedskokning kommer fram i det snaraste så att massaveden betalas med ett skäligt pris!


Det vore trevligt om de kunde göra biobränsle av det som nu blir massaved, men svenska politiker från både förra regeringen och den nuvarande skyllde/skyller på att EU sätter käppar i hjulet för det. Blir intressant att se om nästa regering gör något åt det... Men vi får vara glada att det finns de som kokar massa av det både som skogsägare och alla de som har sin leverbröd på det.

Avatar Fallback

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

Hema  
#525614 Efter seminariet på GD18, kom tanken direkt på att sänka/korta slutavverkningsåldern på skog planterad på fd. Jordbruksmark eller mark med väldigt hög bonitet. Detta för att korta omloppningstiden och kunna effektivisera massatillväxten. MEN detta tänk kommer bara leda till sänkt råvarupris, det kommer bli en ond spiral. Ju kortare omloppstider vi skapar, desto sämre betalt kommer vi få. Det är bara att snegla på mjölkindustrin, där varje bonde försöker maxa sin mjölkproduktion, med sänkt pris som följd. Marknadspriset..

Industrin har ganska uppenbart gjort klart för oss skogsägare att vi ska inte hoppas på att få vara med och dela rättvist på kakan i högkonjunktur som i lågkonjunktur.
Kanske värt att tänka både en o två gånger på kommentaren från @ÅsaNisse
ÅsaNisse skrev:Som jag sagt tidigare. Aptera klentimmer till 10 cm och resten i energiveden ända ut i topp.

Användarvisningsbild

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

Torbjörn Johnsen  
#525620 En sänkning av slutavverkningsåldern innebär ju ett ökat råvaruutbud under tiden som säkningen pågår. Alltså man avverkar den ”årsvolym” som motsvarar dagens slutavverkningsålder samt ytterligare areal för att sänka åldern. Det är klart att industrin förespråkar en sänkt slutavverkningsålder :d

   TS
Avatar Fallback

Re: Rekordlåg råvarukostnad för massaindustrin

Hema  
#525623 Sant, glömde bort den kortsiktiga aspekten på även mer råvara genom ålderssänkningen. Sydved talade sig även varm om svensk träfiber, men borde inte träfiber på samma breddgrader öster om oss, vara lika fin?

Så skulle man kunna göra en kvalificerad gissning att snart byggs det massabruk i öst, med sänkt pris som följd?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).