Massaved

HUR MAN LYCKAS GÖRA EN BRA VIRKESAFFÄR?

2 inlägg 557 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

HUR MAN LYCKAS GÖRA EN BRA VIRKESAFFÄR?

JorgeDamien  
#693421 Mycket diskuteras här på forumet, men det kanske viktigaste av allt har fallit lite i skymundan. Så jag tänkte jag startar en tråd där vi kan framföra olika synpunkter på hur man lyckas i virkesaffärer. Själv har jag i mån av möjlighet alltid bjudit ut färdigt röjda bestånd, och framför allt gallringarna skall vara röjda. Virkesköparna har en tendens att bli försiktiga när de ser ett oröjt bestånd.
Gäller det slutavverkningar har jag alltid röjt och huggit ur de klenare stammarna först, för att få upp medelvolymen på stammarna och på så vis fått ut ett bättre pris. Detta förutsätter förstås att man åtminstone i någonmån är självverksam för att det skall lyckas. Nu skall jag släppa diskussionen friappvalley tutuapp tweakbox


Senast redigerad av JorgeDamien tis 12 jan 2021, 11:37, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Användarvisningsbild

Re: HUR MAN LYCKAS GÖRA EN BRA VIRKESAFFÄR?

Contårta  
#693439
JorgeDamien skrev:Virkesköparna har en tendens att bli försiktiga när de ser ett oröjt bestånd.

Gäller det slutavverkningar har jag alltid röjt och huggit ur de klenare stammarna först, för att få upp medelvolymen på stammarna och på så vis fått ut ett bättre pris. Detta förutsätter förstås att man åtminstone i någonmån är självverksam för att det skall lyckas.


Nja, om man som skogsägare vill ha ett fastpris på en oröjd förstagallring så är det klart att en köpare drar öronen åt sig. Men släpper du förstagallringen som ett AU där du ”bara” kräver höga tillägg så är ett oröjt bestånd inget som skrämmer en köpare.

När du gör dessa ”förhuggningar” - hur mycket volym tar du ut och hur mycket höjer du medelstammen tror du? Höjer du den från till exempel 0,35 till 0,4 eller mer? Eller kanske 0,45 till 0,6?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).