Rundvirke

Norsk Skogbruk vill stoppa U-landsfenomenet

4 inlägg 1563 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Norsk Skogbruk vill stoppa U-landsfenomenet

Torbjörn Johnsen  
#746661 På ledarplats i tidningen Norsk Skogsbruk skriver chefredaktören Line Venn att det är dags för Norge att öka den inhemska förädlingen av den norska skogen.

Efter att stora delar av den norska träförädlingsindustrin blev nedlagd mellan 205 och 2013 blev det överskott av massaved. Massaveden hittade nya vägar och norska virkeshandlare fick god kontakt med utländsk industri som så småningom även blev intresserade av norskt sågtimmer, skriver chefredaktör Line Venn, Norsk Skogsbruk nr 1-2022


Norsk skogsindustri har gått från att förädla sitt egna virke plus 2-3 miljoner m3 importerat rundvirke till att bli en nettoexportör av oförädlat timmer och massaved i storleksordningen fyra miljoner m3. Skillnaden mellan ett i-land och ett u-land är förmågan att förädla det egna landets resurser och nu gäller det enligt Norsk Skogsbruk att öka den inhemska förädlingen.

I en tid när det pratas om ökad investeringstakt i norsk fastlandsindustri för att göra Norsk ekonomi mindre oljeberoende anser tidningen att det passar bra att utveckla attraktiva norska byggmaterial av trä. Goda tiders (2001!) överskott borde bli underlag för framtida värdeskapande.

Finns det inte utrymme för att investera i norska sågverk nu så gör det det aldrig


Läs mer om norskt skogsbruk här (det mesta tyvärr bakom betalvägg):
https://norsk-skogbruk.no   TS
Avatar Fallback

Re: Norsk Skogbruk vill stoppa U-landsfenomenet

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#746669 Med norskarnas löneläge så går det inte att göra något överhuvudtaget där längre. Förr gick virket västerut till norsk industri från Värmland. Nu går det åt andra hållet.

Användarvisningsbild

Re: Norsk Skogbruk vill stoppa U-landsfenomenet

Johan på hästbacken  
#746700 Norsk massaindustri kördes i botten i början av 2000hundra talet när Norske Skog fick hybris och köpte upp massor av tidningspappersbruk över hel världen. Anledningen var att de skulle bli världsledande inom tidningspapper. Hur det slutade var ju en krasch av hela koncernen. Innan dess hade SÖDRA köpt två massabruk av dem, Folla ett litet bruk som tillverkade mekanisk pappersmassa ochTofte ett större sulfatbruk beläget vid Oslofjorden med produktion på över 400 000 ton
Södra drev bruken till 2013 med stora förluster som mörkdes av styrelse och ledning. Jag ställde frågor om brukens ekonomi vid föreningstämman 2008 om ekonomin för de norska bruken. Svaret som gavs av dåvarande VDn Leif Broden var att de inte kunde ta fram ekonomi för enskilt bruk utan endast för hela Södra Cell men medgav att det var utmaningar i Norge. Detta var naturligtvis en lögn. Förlusterna var många miljarder under åren de ägde bruken.

Användarvisningsbild

Re: Norsk Skogbruk vill stoppa U-landsfenomenet

Johan på hästbacken  
#746701 Fortsätter om Norsk industri

Tofte bruk var en logiskisk mardröm. det fanns ingen väg för lastbilstransporter utan allt virke fick köras på pråm över Oslofjorden. Bara den kostnaden var 2005 ca 60-80 kr kubikmetern. Södra försökte 2013 sälja anläggningen men fick inga seriösa bud. Tofte har idag en forkningsanläggning som drivs av Södra och norska Statkraft genom samägda bolaget Silva Green Fuel AS. Målsättningen är att framställa drivmedel av skogliga biprodukter

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).