Rundvirke

Stora investeringsmöjligheter i ny svensk skogsindustri?

4 inlägg 4298 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora investeringsmöjligheter i ny svensk skogsindustri?

Torbjörn Johnsen  
#530386 Vi har nu vid många olika tillfällen avslutat en del inlägg med att det finns outnyttjade förädlingsmöjligheter i svenskt skogsbruk. Det är säkert så att mycket av det tillgängliga "råvaruflödet" idag är upptecknat med god marginal, för befintliga massabruk och sågverk men om man tittar lite på både skogskartor och industristruktur så saknas det inte möjligheter. Jag tänkte lyfta upp några av dessa och hoppas vi kan få lite diskussion om ämnet:

1. Ett nytt stort massabruk i inlandet
Norrlands inland borde ha näst intill världens billigaste massved. Alla bruk ligger vid kusten och massaveden från inlandet fraktas idag dit. Eftersom industrin tycker att det är långt att frakta drar man av ett "transportavdrag".
Mer om det i trådarna
Fraktavdragens sjuka orättvisor
och
Fraktavdrag och marknadskrafter

Tittar vi i vårt östra grannland Finland så byggs där nya massabruk i inlandet. Jättebruket Äänäkoski är nyligen uppstartat och ytterligare ett bruk ca 15 mil därifrån, i Kuopio, är under projektering.

1540561521_1525250528_aanakoski.jpg


Borde det inte vara en lysande idé att bygga ett nytt bruk i inlandet. I norra Härjedalen eller i Jämtland? OK, dagens skogsbolag kontrollerar mycket av skogsmarken men det finns en hel del privatägd skogsmark i inlandet också. I Finland är det bl a kinesiska investerare som vill satsa på en byggnation men det finns säkert andra aktörer också som har kapital att investera. Kanske Södra och de norrländska skogsägarföreningarna skulle slå sig ihop och satsa lite? :mrgreen:

2. Sågverk för grovtimmer
I länder som Tyskland, Österrike och i några andra av Europas bergsnationer finns en stark tradition att förädla den grova skogen. Det finns många sågverk som specialiserat sig på att såga det grövsta virket och i de här länderna betingar grov stock av rimligt bra kvalité de högsta virkespriserna. Ibland säljer man de grövsta stockarna på speciella timmerauktioner där de läggs upp stock för stock. Kanske främst lövtimmer men även den del barrvirke också.

I Sverige sjunker virkesvärdet så fort man passerar bulksågverkens maxdiametrar. I något enstaka fall kan man hitta avsättning och få bra betalt för de allra finaste stockarna men om inte kvalitén är superb så är det ett sämre pris som gäller.

Skulle det då inte vara möjligt att sätta upp en ny grovsåg i Sverige? Med en modern bandsåg á la tyskt stuk? Det finns många tänkbara områden där det finns tillräckligt med grovt virke. Det behöver inte vara anläggningar som sågar enorma volymer om de kan jobba med långa längder och grova dimensioner. Utmaningen är att få kontakt med den marknad som efterfråga sådana produkter.

Här finns en låmng video med massor av sågverk som sågar grovt. Både nya och gamla, snabba och långsamma sågar.


3. Nya moderna lövsågverk
Svenska lövsågverk håller på att dö sotdöden. Södra gjorde en satsning på lövsågning för några år sedan men kastade snabbt in handduken och idag är det är bara några enstaka lövsågar kvar. Samtidigt blir trä ett allt mer intressant material på grund av/tack vare ett ökat klimat och miljömedvetande. Det går antagligen inte att jämföra hur det är att driva ett barrsågverk och sälja dess trävaror med hur det är att såga löv. Men måste det vara omöjligt?

1540561395_img_1228.jpg


1540561395_img_1223.jpg


När det gäller punkten ett här ovan, att bygga ett nytt massabruk, så behövs det en stark aktör med gott om pengar. Däremot när det gäller punkterna 2 och 3 så är det mer hanterbara investeringar. Man skulle komma långt med en "normal Stockholms-startup". Det som behövs är verkliga entreprenörer! Men kan man tjäna grova pengar på att såga lastpallar av snabbväxt skånegran så borde det ju gå att tjäna pengar på bra skog också!
Bara att köra igång :-bd   TS
Användarvisningsbild

Re: Stora investeringsmöjligheter i ny svensk skogsindustri?

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#530391 Bra initiativ! Då jag fått mitt algolv färdigt och det blivit så bra som jag tror det blir kommer jag att försöka sälja golv som exklusivt till för mig bra pris.
Egentligen en droppe i havet för en större marknad men skulle det bli efterfrågan så roligt det blir!

Verkar som att transportkostnaderna är för låga på massaved när dom kan köpa runt halva jordklotet.

Avatar Fallback

Re: Stora investeringsmöjligheter i ny svensk skogsindustri?

Vilsten  
#530392 Intressant tråd. Ska följas.

halvproffs skrev:Verkar som att transportkostnaderna är för låga på massaved när dom kan köpa runt halva jordklotet.

De mesta är för billigt att transportera runt halva jordklotet. De låga transportkostnaderna slår ut mycket inhemsk industri. En plat-tv kostar under 5kr att skicka från fabrik i Sydkorea till butik i Sverige tex.

Avatar Fallback

Re: Stora investeringsmöjligheter i ny svensk skogsindustri?

Palakangas  
#530401
Vilsten skrev:Intressant tråd. Ska följas.

halvproffs skrev:Verkar som att transportkostnaderna är för låga på massaved när dom kan köpa runt halva jordklotet.

De mesta är för billigt att transportera runt halva jordklotet. De låga transportkostnaderna slår ut mycket inhemsk industri. En plat-tv kostar under 5kr att skicka från fabrik i Sydkorea till butik i Sverige tex.

De stora containerfartygen på traden Kina Europa går halvfulla till Kina. Mycket billigt att skeppa sågat virke. Färilasågen levererar i containrar till Skutskärs hamn.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).