Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exoter")

 
 Svara  6 inlägg  11060 visn.  3 följer
Användarvisningsbild

Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exoter")

 
#455614 Sveaskog skriver i ett pressmeddelande att det är medvind för rundvirkes-exporten. Man ser det "som ett extra ben att stå på och därmed en friare roll på marknaden" och Sveaskog försöker få ut volymer av olika sortiment till främst Tyskland. Från Norra Sverige går exporten i stället till Finland. Exporten till Tyskland gäller t ex svensk massaved från södra Sverige som bl a hamnar hos den tyska skivindustrin. Man exporterar även s k "exoter", olika trädslag som har marginell förekomst i Sverige och därmed saknar marknad. Exempel på exoter är lärk, weymuthtall och silvergran. Det kan även bli aktuellt att exportera contorta när större volymer snart blir avverkningsmogna.

Läs hela pressmeddelandet här:
http://www.sveaskog.se/press-och-nyhete ... okies=true   TS
Avatar Fallback

Re: Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exote

 
#455676 Är dålig på sånt här hur man länkar och så. Men kan iaf nämna att i lokala tidningen stod de om hur vi finnar får exportera massaved till Sverige. Glädje besked här på orten där avsättningen har varit dålig på den.
Jaja de här med virkes handel blir vi inte kloka på, de importeras i ena ändan å exporteras i den andra. :wink:

Avatar Fallback

Re: Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exote

 
#455685 Är ett sätt att dämpa prisstegringar på hemmamarknaden. Just nu är det timmerbrist för många sågverk i Södra Sverige - kom ingen storm som virkesinköparna hoppades på. Flera sågverk har i vår kört kortvecka, t.ex. bara sågat 3 dagar i veckan. Ändå är de ovilliga att höja timmerlikviden till hyfsad nivå.
Södra har fått höja sin priser från en miserabel nivå, troligtvis lär det ändå inte räcka för att få in den mängd råvara de är i behov av.

Avatar Fallback

Re: Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exote

 
#455703 Att konkurrenskraftigt kunna producera konsumtionsvaror (papper och "sågade" varor) åt en stor hemmamarknad (t ex Tyskland) där man inte har ett överflöd av råvara, driver upp råvarupriserna. Samma sak händer globalt sett, med Kina i spetsen. Kan man inte få lönsamhet på att transportera hem råvaran så bygger man en egen förädlingsindustri (t ex Kinas Sun Paper bygger hypermodernt pappersbruki Arkansas USA) i ett land där lämplig råvara finns, och i stället fraktar hem den färdiga produkten. Råvara från USA's statliga skogar är också skyddade mot export. Jag tror rundtimmer och fiberråvara kommer att få större global rörlighet i framtiden då de stora befolkningstäta tillväxtländerna (t ex Kina, Sykorea, Vietnam och Indien) inte på långa vägar kan försörja sig själva med inhemsk råvara. Kina och Sydkorea importerar idag enorma mängder sågtimmer från den övriga världen på den delen av jordklotet. Japan är på gång med att konvertera sin kärnkraft till bioenergikraftverk, och kommer att skapa globalt sug på biomassa.
Ryssland är ju ett intressant namn i sammanhanget då de är världens innehavare av skogsråvara, och samtidigt har kontakt med båda halvorna av jordklotet. Men fortfarande så är det ju den interna infrastruturen och transportavstånden på land som begränsar deras utbud. Sen kämpar väl Ryssland med att kunna producera tillräkligt med sågad vara för att kunna tillfredställa sin egen tillväxt.

Svensk skogsindustris framtid är nog kanske lite osäker vad gäller att hålla igång dagens industrikapacitet. Enda sättet att skydda Svensk skogs- och förädlingsindustri är nog att fortsätta automatisera/rationalisera, samt uppfinna nya produktområden, för att möta det globala råvarusuget.

Användarvisningsbild

Re: Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exote

 
#455760 Intressant text om den internationella rundvirkesmarknaden AKKAMAAN! Det är ganska spännande att se hur flödena går, och försöka sia om hur de kommer att se ut i framtiden. Jag tror att en mycket viktig orsak till rundvirkesexport/import är att det fungerar som en säkerhetsventil eller prisdämpare på virkespriser. Skogsindustrin kan betala ganska mycket för mindre importvolymer om det innebär att de kan hålla nere priset på sin egen hemmamarknad. I ett underskottsläge kommer ju annars prisnivån att drivas upp för hela "hemmavolymen" om man börjar använda prisverktyget för att få fram virke. På samma sätt kan ju en större skogsägare eller virkesköpare press upp priset om man kan exportera marginalvolymer och försöka bibehålla eller skapa en underskottssituation i sitt verksamhetsområde vilket antagligen är vad Sveaskog försöker göra i det här aktuella fallet.

"Rundvirkesexport" kan ju även ske mellan olika virkes/prisområden inom landet. T ex att sydsvenska sågverk "importerar" sågtimmer från Värmland eller andra delar av Svealand. Till skillnad mot t ex marknaden för lantbruksproduter så är ju marknaden för både rundtimmer och trävaror relativt lite reglerad av bidrag och tullar även om det finns undantag. Det gör väl att pris-, utbuds- och efterfrågeskillnader tenderar att jämnas ut över tid. Blir det stor prisskillnad så lönar det sig att flytta virket. Eller som i fallet du beskriver AKKAMAAN att kinesiskt företag flyttar industrin dit virket finns (i USA).

Det som kan tyckas lite speciellt i Sveaskogsfallet är att det är statens bolag som agerar trader på en internationell marknad. Och då inte bara med virket från den egna skogen utan man har även en köporganisation som köper från privata ägare och därmed blir en betydande marknadsspelare.

   TS
Avatar Fallback

Re: Sveaskog exporterar rundvirke (massaved, timmer & "exote

 
#455841 "Sveaskog för vem – för vad?"

http://areca.se/skogspolitik/sveaskog-for-vem-for-vad/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Norge exporterar ren luft till Kina av Niking - ons 17 aug 2016, 01:24
i Skojigt/Galet
10 svar
2046 läst
av totte     
fre 19 aug 2016, 20:07
Prishöjning på massaved av Sveaskog av Skogsvaktaren - fre 06 okt 2017, 16:22
i Avtal, offerter, virkesprislistor och priser
0 svar
639 läst
av Skogsvaktaren     
fre 06 okt 2017, 16:22
Lagren av timmer, massaved och massaflis minskar av Niking - fre 16 sep 2016, 01:24
i Skogsnyheter
0 svar
557 läst
av Niking     
fre 16 sep 2016, 01:24
Aktuella virkespriser 2016 - timmer upp, massaved ner av Fredrik Reuter - tor 20 okt 2016, 15:07
i Skogsnyheter
1 svar
3458 läst
av Åke Nilsson     
lör 22 okt 2016, 21:27
Ab Rundvirke av Famag - sön 21 nov 2010, 13:48
i Rundvirke
3 svar
2585 läst
av frasse     
sön 21 nov 2010, 14:17
Annonser