Sågtimmer

Matarvalsar av stål

18 inlägg 12793 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Matarvalsar av stål

Norge  
#313 Vad säger svenska sågbruk om skador som blir när du använder stålvalsar i stället för gummivalsar. Här i Norge använder fler och fler skördare stålvalsar men nu har sågbruken börjat och protestera. Det blir djupare tryckskador på sågtimmeret får vi höra. Är det någon som har synspunkter på detta?Det blir ju billigare för maskinägaren och använda stålvalsar.
Mvh. Norge   TS
Skogssällskapet, bättre betalt för din skog
Avatar Fallback
Fredrik  
#314 Tjena,
Kan förmedla det jag vet från tidningar etc:

3% avdrag gäller generellt för mellansverige om dubbmärkena är djupare än 5mm.
Men det diskuteras tydligen ganska mycket om detta, för gummihjulen har ju istället en tendens att slira och förstöra virket av den anledningen.

Jag hoppas du för mer svar.

MvH Fredrik

Användarvisningsbild
pendomaster  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#2967 www.matarhjul.com

Användarvisningsbild
Fredrik Reuter  
#11992 Hej,
Väcker liv i en gammal tråd med tanke på artikeln i skogen nedan:

http://www.skogen.se/pub/render?id=1316

Vad tycker ni?

MvH Fredrik

Avatar Fallback
Niklas H20  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#11998 man brukar ju höra att dubbskador är ingenting i jämnförelese med vad barkmaskinen gör så vad som är rätt o fel har jag ingen uppfattning om jag försöker bara ställa in trycken på sködaren så vi klara gränserna med stålhjul..

Användarvisningsbild
Engstrand  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12591 Man får ju i regel bättre dragkraft också,motför gummihjul. Slirar gummihjul så ger det ju också skador.

Avatar Fallback
SkotarPiloten  
#12617 Barkmaskinerna på sågverken då ? doms valsar är de grymt mycket längre dubbar på varför itne klaga där ?

Avatar Fallback
Niklas H20  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12618
SkotarPiloten skrev:Barkmaskinerna på sågverken då ? doms valsar är de grymt mycket längre dubbar på varför itne klaga där ?

precis vad jag skrev 2 inlägg upp :roll:

Avatar Fallback
T24X4  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12655 Man kan undra om bolagen vet vad dom pratar om eller om det här bara är ett nytt sätt att slå ner på priset för att öka sina vinster? Det borde utredas för att få en gemensam standard om hur mycket som tillåts.

Användarvisningsbild
masterchief  
#15258 Är lite kluven angående dragkraft stål/gummi.
Såg till min fasa att det satt gummihjul på 604aggregatet när jag köpte 5005an.
Fast efter att kört med dem så skulle jag i nuläget tänka till både en och 2 gånger innan jag skulle byta till stålvalsar.
Ser man på dragkraften så upplever jag den större med gummihjulen, större anliggningsyta pga större hjul, men samtidigt också att de fjädrar mot stammen lite. Stålvalsar har en tendens att riva loss lättare.
Ska man vara ärlig så tummar de flesta stålvalsar på gränsen till vad som är tillåtet idag enligt kommande mätinstruktion.
Med gummihjul bara kraften finns i aggregatet ger i regel inga dubbskador alls, möjligtvis uppe i toppen om det är riktigt bökiga kvistar.
Nackdelen är att de kräver mer underhåll.

Användarvisningsbild

Re: Matarvalsar av stål

Pidden  
#61219 Jag kör hellre med stålvalsar och ställer ner trycken på hjulen om det behövs! Gummihjulen bir ju torra och spricker efter ett tag och sen ska det sträckas kedjor och greja, Nej river på med mina finnskogsvalsar i fortsättingen också. \m/

Användarvisningsbild

Re: Matarvalsar av stål

kalhygge  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#61228 Ett problem med dubbskadorna från stålhjul (och gummi, om man nu får till det..) är att det blir en infart för blånad etc. om virket ligger för länge - därav att sågverken har mindre problem med sina aggressiva dubbar. Är väl ett logistikproblem mera..

Men: de har ju även tjatat om förstörda fibrer och annat, men Finland har väl alltid kört med stål, men vete17 om de nånsin haft en diskussion om vraket.. ???

Stålhjul är lättare, billigare och drar bra! Men aggregaten går mjukare och håller nog längre med gummi..

Användarvisningsbild

Re: Matarvalsar av stål

Pidden  
#61229 Kalhygge: Det är ju sant som du skriver att det blir infart för blånad när virket ligger länge. Men det är ju som sagt också ett logistikproblem då, Dålig kontakt mellan skotare och virkesbil =/


Har ingen aning hur vrakdiskussionerna går i Finland! (hade varit kul med en finsk maskinist här på forumet som kunde berätta =) )


Tror också att aggregaten går mjukare med gummivalsar, men föredrar stålet ändå, SP 551an som sitter på Gremon jag kör har gått ca 6000 timmar och det har hållt förvånansvärt bra, ytterst lite svetsning som gjorts på det. OCh då har vi ändå kört allt från KLEN förstagallring till normala mellangallringar och slutavverkningar till grova slutavverkningar (blivit en del manuelt där dock), och även mycket löv, både klent som grovt, Men aggregatet har hållt väldit bra, är imponerad av hur bra man kan köra löv med det! :-bd

Användarvisningsbild

Re: Matarvalsar av stål

masterchief  
#61233 En sak som irriterar med finnskogsvalsen är backförmågan, jag här dem på egs400, slirar mest hela tiden när man ska backa.
Är inte senaste varianten av finnskogsvalsen dock, får hoppas den backar bättre...

Användarvisningsbild

Re: Matarvalsar av stål

Pidden  
#61239
masterchief skrev:En sak som irriterar med finnskogsvalsen är backförmågan, jag här dem på egs400, slirar mest hela tiden när man ska backa.
Är inte senaste varianten av finnskogsvalsen dock, får hoppas den backar bättre...Jo, det kan vara ett problem i grov skog. klen skog så går det bra, annars så brukar man kunna backa bra med dom, kan hända att aggregatet slirar ur ibland men då är det bara att börja om på nytt :P

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).