Sida 1 av 1

Tralltorkning!

Postat: ons 17 jun 2009, 22:07
av Dennistennis
Hallå!
(Vet inte om jag är i rätt forumdel med denna tråd men flytta gärna rätt om det är fel.)

Jag skickade iväg 8m3 furutimmer till en gubbe som sågat upp det i 1x4", 2x5" och liknande dimensioner, detta ska jag sen lägga upp i en trall,i botten kommer jag ha några slipers som jag tog reda på för några år sedan och ovanpå ska jag ha några gamla takplåtar.
Vad skall man tänka på?
Bör man ha det tunnaste virket i botten så det inte slår sig?
Bör jag lägga nån enorm vikt ovanpå som press mot att det skulle slå sig?
Ska man lägga ströt något zickzak eller ska det ligga rakt ovanför den på lagret under?

Re: Tralltorkning!

Postat: tor 18 jun 2009, 20:43
av th
Så här gör jag med mitt hemsågade virke:
Kör understa lagret med lite sämre virke, t.ex. lite vankantade brädor, markfukten tränger ofta upp och kan ge missfärgningar av olika slag. Börja sedan med de grövre dimensinerna och avsluta med 1-tumsbrädor. Om man har äldre virke över kan det vara bra att ha ett eller annat varv med dessa på toppen för att ge lite tryck på brädorna. Toppa med en plåt som regnskydd med ett tillräckligt överhäng (minst 15 cm) och förankra plåten väl så att den inte blåser bort. Brädor och reglar slår sig lika mycket men det är lättare att använda lite vridna brädor än lite vridna reglar, så mesta trycket på reglarna är en bra tumregel.

Ströt läggs normalt rakt ovanför föregående lager för att inte ge S-format virke. Ha inte mer än en meter mellan ströläkten och se till att utsticket i ändarna på brädorna helst ligger under 40 cm för att undvika vridning i ändstyckena. Jag har sett staplar med snygga raka framkanter och ojämn bakkant och föredrrar själv att lägga brädorna symmetriskt över ströt så att bakkant och framkant på stapeln ser likadan ut..

Re: Tralltorkning!

Postat: lör 20 jun 2009, 17:02
av orre
Instämmer med ovanstående.
Höga staplar ger god vikt på de nedre varven (jag brukar trava 4 pkt a ca 1,2 meter på varandra)

Re: Tralltorkning!

Postat: mån 03 aug 2009, 19:53
av skogarn
Några sena tips för du har nog lavat redan.Kanske till nytta för någon annan.

1.Skräpbrädor underst och överst i lavan.De understa brukar bli rätt fula och de översta slår sig.
2.Använd 1x1´´strö och inte brädor som mellanlägg.Blir lavan liggande en tid murknar bräderna för kontaktytan blir för stor.
3.Dela upp lavan i sektioner med reglar för sig,klädselbrädor för sig osv.Skilj sektionerna åt med 2x3 eller 2x4´´ stående på högkant så kan du lyfta bort hela sektioner med pallgafflar för att åt det du vill ha.Hur du än tänker när du lavar så kan du ge dig f-n på att du behöver det understa först.Slår aldrig fel.
4.När virket är torrt så lägg in det om du har möjlighet.Om inte så täck det med en RIKTIG presenning nästan enda ner till marken på alla sidor annars blir det ganska fort kass.

Re: Tralltorkning!

Postat: sön 27 sep 2009, 05:31
av Dennistennis
Jag tog och bytte det mot en jävla hög 45x95 torkat och hyvlat på grund av att jag greps av ett enormt snickarsug på semestern som jag ändå inte hann börja på, nåväl.

Re: Tralltorkning!

Postat: tor 03 dec 2009, 21:31
av sködarförare
Köp en tork i stället det har jag gort virket är snickartort på 14 dagar pris 11000 inkl

Re: Tralltorkning!

Postat: ons 09 dec 2009, 01:16
av Dennistennis
Ok, men hur billigt går den rent elmässigt?