Sågtimmer

Besök på ett litet specialsågverk i Småland

6 inlägg 5864 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Besök på ett litet specialsågverk i Småland

Pelle Skog  
#756191 Svensk sågverksindustri har ett rekordår bakom sig. Även den närmaste framtiden ser ljus ut, delvis på grund av låga timmerpriser, de lägsta i Europa. Men finns det sågverk som betalar mer för timret? Sågverk som uppskattar bra timmer och bra kvalitet. Ja, de finns men de är inte många. Jag besökte ett …

Ett litet specialiserat sågverk

I stort sett alla svenska sågverk hanterar bara bulkvaror. Kvalitetsbedömningen av timmer har förenklats för att rationalisera och anpassa processen till sågverken. De enstaka timmerbitar av god kvalitet som finns slinker igenom tillsammans med övrigt timmer utan någon speciell behandling eller prissättning. Många tycker att det är slöseri med bra virke. En av dem är Anders Karlsson på Landsbro Timber utanför Vetlanda i Småland.

1650455446_anders_karlsson.jpg


Han sågar nästan bara timmer av högsta kvalitet, nästan bara tall. Hans kunder är snickare och andra som vill ha den bästa kvalitén, den som de inte kan hitta hos de vanliga virkeshandlarna. De traditionella sågverken säljer bara hela paket och byggvarukedjorna sorterar inte ut de bästa brädorna ur paketen. Men hos Landsbro Timber, och en handfull andra, kan man köpa enstaka brädor av bästa kvalitet.

Det börjar i skogen
85 – 90 % av timret som Landsbro Timber använder är tall, övriga 10 – 15 % är gran. Bara de bästa kvalitéerna är intressanta. Timret ska vara rakt och kvistfritt men för gran accepteras viss mängd tunn kvist. Virket ska komma från täta bestånd som har danats till raka kvistrena stammar.

1650455446_timmer.jpg


Dagens datastyrda skördare är inte programmerade att sortera ut de bästa stockarna. Det är också svårt, nästan omöjligt, för skördarföraren att se stammen bra nog för att kunna avgöra var den ska kapas för bästa kvalitet. Därför måste Anders gå ut i skogen före avverkning och märka ut träden där de fina stockarna finns, och dessutom märka kapstället för första stocken. Det är oftast bara rotstocken som är intressant men i vissa fall även andra-stocken. Resten håller för låg kvalitet.

Det görs dock undantag från den regeln. Den dagen jag besökte sågen körde man bara andra-stockar av lite lägre kvalitet. Det var ett specialsortiment, vildmarkspanel, som används vid byggnation och renovering av små stugor, ”hytter”, i Norge. Ett bra exempel på ett litet sågverks flexibilitet.

Företaget startade 1993
Landsbro Timber ligger på en industritomt där det tidigare fanns en stor husfabrik med tillhörande sågverk. Idag finns det flera företag inom området varav Landsbro Timber är ett.

På grund av detta finns en rolig detalj på sågen; Trots att vi talar om ett av Sveriges minsta professionella sågverk så har man en virkeslada som är en av Europas största träbyggnader, byggd 1947 till den dåvarande industrin. I ladan finns en travers, som inte används idag men som gjorde att man inte behövde truckvägar inne i ladan utan kunde fylla hela golvytan med virke. Där fanns även ett stickspår med förbindelse till Södra stambanan.

Virkesladan är ett byggnadsminnesmärke.

1650455446_ladan.jpg


1650455445_jk6a7670.jpg


1993 startade Anders Landsbro Timber som ett specialsågverk för alla typer av högkvalitativt virke. I början sågade man 5 – 6 olika träslag, men till slut kom Anders till insikten att det var lättare att få lönsamhet om man koncentrerar sig på färre sortiment. Då togs ett beslut om att bara såga tall och gran.

Den nuvarande såglinjen byggdes 2007. Själva sågen är en turkisk Üstünkarli som Anders hittade på Ligna-mässan i Hannover. Kapaciteten på linjen är ca 10.000 m3 sågat per år, men här sågas bara ca 5.000 m3.

1650455446_linjen.jpg


4 – 5 personer jobbar på sågen. Mycket arbete görs för hand. En liten komponentfabrik hör också till sågen där man i huvudsak tillverkar komponenter till trappor. Sågen har även en egen virkestork.

Marknader
Som nämnts ovan är det ingen tvekan om att den här typen av sågverk fyller en lucka som de stora traditionella sågverken inte klarar att fylla, eller inte vill. I ett modernt, effektivt sågverk finns inte tid att sortera ut de bästa brädorna eller att dela på virkespaket. De kunder som vill ha de bästa kvalitéerna köper inte hela paket för att dela dem själv och, om de har tur, hitta en användbar bräda eller två.

Därför kommer enskilda snickare, företag och organisationer som jobbar med finsnickeri, renovering av gamla byggnader, etc. till Anders där de kan köpa exakt det de vill ha. Här kan de till och med köpa en enda bräda, men även hela bil-lass säljs naturligtvis. Som sagt, det är ett flexibelt företag.

1650455446_lastning.jpg


Norge, Tyskland och Sverige är de huvudsakliga marknaderna för Landsbro Timber. Kunderna är allt från enstaka personer till byggvaruhandlare och stora virkeshandlare.

Begränsningen just nu är personalen, att hitta folk som vill jobba med händer och hjärna, och tillgången på timmer av rätt kvalitet. Produktionen hade kunnat ökas om det fanns rätt folk och timmer att få tag på.

Priser
De låga timmerpriserna är välkända vid det här laget. Jag frågade Anders hur mycket han betalar för timmer. Han var inte så pigg på att avslöja detta men sa att ”ingen köpare vill väl betala för mycket”. Det är bara att se till sig själv när man står i en butik så förstår man det resonemanget. Men efter lite småprat kröp det ändå fram att även han tycker att priserna på timmer är för låga just nu och att han lätt betalar det dubbla jämfört med bolagens prislistor för det timmer han köper.

Då ska vi inte glömma att Anders bara köper toppkvaliteter och att han gör mycket fotarbete genom att gå ut i skogen och syna ut det han vill ha. Något som bolagens inköpare varken har kunskap eller tid att göra. För dem handlar det bara om volym och effektivitet. Trots det så får Anders hjälp av bolag, framför allt Sydved med att hitta det han söker innan de startar vissa av sina avverkningar.

Vad gäller priserna i andra ändan, för det sågade, så pratade Anders inte alls om det. Mot bakgrund av kvalitéerna på timret han köper in så kan man kanske gissa att det inte är det billigaste virket han säljer.

Film-tajm!
Här är en film från mitt besök på Landsbro Timber där Anders berättar om sin verksamhet:



Film and foto: Per Jonsson



   TS
Användarvisningsbild

Re: Besök på ett litet specialsågverk i Småland

Älgfoderodlare  
#756202 ...
Senast redigerad av Älgfoderodlare fre 16 dec 2022, 16:44, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Besök på ett litet specialsågverk i Småland

Axl  
#756205 Det är väl tur att inte fler hakat på för då skulle nog de 5000 som sågen gör av med fyllas ganska snabbt

Avatar Fallback

Re: Besök på ett litet specialsågverk i Småland

alias  
#756209 Intressant reportage @Pelle Skog, men jag kämpar med att få ihop siffrorna.

Kollar man Landsbro Timber AB på Allabolag så har omsättningen varierat mellan 5,9 och 6,7 milj. kr/år för 2018-2020 (de senast publicerade åren). Det blir inte någon hög omsättning per m3 sågad vara om det ska fördelas på ca 5 000 m3, ens om det vore bulksortiment. Om man dessutom inkluderar värdet av biprodukter och att det sker en del vidareförädling så är min magkänsla att den borde vara minst 2-3 ggr så hög.

Har jag missat något väsentligt?

MVH
Alias
Senast redigerad av alias ons 20 apr 2022, 18:23, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Besök på ett litet specialsågverk i Småland

Älgfoderodlare  
#756213 ...
Senast redigerad av Älgfoderodlare fre 16 dec 2022, 16:44, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Besök på ett litet specialsågverk i Småland

Pelle Skog  
#756242
alias skrev:Intressant reportage @Pelle Skog, men jag kämpar med att få ihop siffrorna.

Kollar man Landsbro Timber AB på Allabolag så har omsättningen varierat mellan 5,9 och 6,7 milj. kr/år för 2018-2020 (de senast publicerade åren). Det blir inte någon hög omsättning per m3 sågad vara om det ska fördelas på ca 5 000 m3, ens om det vore bulksortiment. Om man dessutom inkluderar värdet av biprodukter och att det sker en del vidareförädling så är min magkänsla att den borde vara minst 2-3 ggr så hög.

Har jag missat något väsentligt?

MVH
Alias


Jag kan inte svara på det. Det kan nog bara Anders själv 😀. Jag känner Anders sedan många år och vet att han jobbar mycket, kanske för mycket. En teori kan vara att han helt enkelt är för snäll när han tar betalt. Ett fenomen man ser lite då och då. Jag hörde t.ex. om en tillverkare av specialfönster, måttbeställda fönster av bästa kvalitet (kanske köpte träet av Anders?) men som bara tog betalt som för "vanliga" fönster. Alla specialprodukter av bättre/topp-kvalitet borde gå att ta hutlöst betalt för om du frågar mig. Det är ju trots allt upp till kunden om det är värt det. Jag vet dock inte om just Anders är ett exempel på detta.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).