Sida 1 av 1

Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: tis 16 feb 2021, 10:05
av jakobn
Ska hugga fur med ett bestämt mått i rotänden, ca 30cm och en avsmalning på max 10cm över 6m. Hur ska jag tänka för att slippa välta får många träd i onödan? räknar med att ta en 2,6m stock i roten och eventuellt lumpa en bit om det behövs. Kan ta med en kort stege och mäta diameter på 3m. Får jag en rimlig indikatione på avsmalningen om jag mäter brösthöjd och diameter på 3m?

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: tis 16 feb 2021, 10:12
av Mellberg
Vad är det du skall hugga, lite märkliga måttangivelser enligt mig. :geek:

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: tis 16 feb 2021, 11:56
av ÅsaNisse
Bör inte vara så stort problem. Normal avsmalning på en stock är oftast inte så stor.

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: tis 16 feb 2021, 12:08
av Tallberg
Borde gå att montera en bygel med 20 cm bredd på en stång för att komma fram till vilka träd som är tillräckligt tjocka.

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: ons 17 feb 2021, 07:07
av jakobn
Mellberg skrev:Vad är det du skall hugga, lite märkliga måttangivelser enligt mig. :geek:

Till något hus som ska repareras(inte av mig), reagera också på måtten. Men så länge jag kan ordna stockarna och samtidigt tjäna pengar på det är jag nöjd.

Verkar på er som att 10cm avsmalning på 6m inte är något problem. Här nere i söder blir furen krokig, kort och kvistig, för något år sedan när jag högg ett mindre parti hos en granne mätte jag avsmalningen och längd på ett antal stammar och kunde till slut pricka in vilka dimensioner som kunde apteras innan de föll. Givetvis skrev jag inte upp det. Hade varit intressant att höra lite tumregler kring avsmalning. Kommer hugga en del gran också i vinter i korta bestånd som konar mycket.

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: ons 17 feb 2021, 07:18
av jakobn
Tallberg skrev:Borde gå att montera en bygel med 20 cm bredd på en stång för att komma fram till vilka träd som är tillräckligt tjocka.

Ingen dum ide, en 2m stång som går att fälla ut till 4-5m borde alltid hänga med när jag inventerar inför huggning. Samtidigt är marginalerna på min verksamhet inte så stora att jag kan springa runt och mäta allt som ska fällas, så lite tumregler för avsmalning hade ändå varit bra.

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: ons 17 feb 2021, 09:09
av Skogsola
En centimeter per meter i avsmalning är en tumregel så då klarar du dig bra. Om du inte bor på Gotland eller i Bohuslän.

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: ons 17 feb 2021, 11:06
av Torbjörn Johnsen
Mät brh-diameter på några träd du fäller och kolla sedan vilka som klarar din spec när du kan mäta på marken. Hittar du en brhdiam på träd som matchar så bör du kunna utgå från denna för att hitta fler träd med troligtvis ganska likartade mått.

Re: Hugga efter bestämd rotdiameter och avsmalning

Postat: lör 05 jun 2021, 09:10
av jakobn
Då var den sista stocken sågad i perfekt torkväder. Det stämde bra att räkna med ca 1 cm/m, men det tendera till att vara närmare 5cm på de flesta stockar. Förvänta mig inte att avsmalningen skulle skilja så lite på träd som från marken såg ut att kona mycket mot träd som som såg ut att ha lite avsmalning. Efter ca 2,5m var det ungefär samma på alla.

Nu blev det så att inte en enda enda stock sågades till detta ändamål, jag gav ganska snabbt upp eftersom beställarens krav var lite för specifika för att kunna leverera det med en rimlig arbetsinsats. Beställde istället efter kundens godkännande blockat timmer från någon såg i norra sverige. Timret skulle gå till reparation och utbyggnad av en knuttimrad stuga som flyttats ner till skåne på 50-talet.

När jag nu har försökt hugga skånsk fura till ett norrländskt hus förstår jag varför man i skåne traditionellt knuttrimrat med fyrhugget timmer istället för tvåsidigt hugget.