Sågtimmer

Det går att få betalt för boktimmer

2 inlägg 4054 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Det går att få betalt för boktimmer

Torbjörn Johnsen  
#592393 Det finns en efterfrågan för boktimmer av olika kvalitéer och det går att få avsevärt bättre betalt för även för sämre stockar jämfört med att skicka dem till massabruket. Flera mindre virkesköpare har jobbat upp kanaler för lövtimmer som kan ge skogsägare bättre betalt. En av dem är skåningen Bo Bergkvist som intervjuas i tidningen Skogsaktuellt.

Enligt en annan artikel i Skogsaktuellt går det att fördubbla värdet på bokstocken när den apteras i långa längder för containerfrakt till Kina. Danska träindustrier köper också bok i Sverige.

Bo Bergqvist driver tillsammans med sonen förtaget BB Skog och de förmedla till skogsägarba att det finns en värld bortom massavedspriset för deras skånska lövskog. Bo har ett långt förflutet som virkesköpare till större lövsågverk och IKEA och han säger så här till Skogsaktuellt:

– Det är många gånger jag har åkt på E22:an här i Skåne och mött en timmerbil fullastad med fanértimmer, kapad i tremetersbitar och på väg till massabruket. Och då har man tänkt att, vad är det vi håller på med här i Sverige? Det gjorde ont i mig att så ofta se virkesvärden gå till spillo på det sättet.
   TS
Avatar Fallback

Re: Det går att få betalt för boktimmer

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#592400 Tyckte väl jag kände igen bilden 😀

Men ja, det är kapitalförstöring att mala ner fint bokvirke till pappersmassa.

Annons:
Eco Log skördaraggregat
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).